Μηχανή: Έτσι, θα πλύνεις σωστά τη μεγάλη σου αγάπη

Η μοτοσυκλέτα είναι η μεγαλύτερη αγάπη του άντρα. Με αυτήν μπορεί να «ρίξει»  μια γυναίκα. Βλέπετε, πολλές γυναίκες ελκύονται από τους άντρες που οδηγούν μεγάλου κυβισμού μηχανές.

Γι’αυτό και εκείνοι την προσέχουν σαν τα μάτια τους, σαν να είναι ο έρωτας της ζωή τους. Από το να την πηγαίνουν στο συνεργείο κάθε λίγο και λιγάκι, ή ακόμα καλύτερα να ασχολούνται εκείνοι με τις ώρες με την περιποίησή της.

Πολλοί από εσάς αγχώνεστε για το πλύσιμό της γιατί φοβάστε μήπως «τραυματίσετε» ευαίσθητα σημεία της κατά τη διάρκεια του καθαρισμού της. Πολλά όργανά της είναι εκτεθειμένα και γι’αυτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή.

Γι’αυτό το λόγο σας δίνουμε κάποια έξυπνα tips καθαρισμού της μοτοσυκλέτας σας για να την προστατεύσετε από τυχόν ατυχήματα, αλλά και για να βοηθήσουμε εσάς να απαλλαγείτε από το άγχος.

Βασικό πλύσιμο

 

Για το απλό βασικό πλύσιμο της μηχανής σας δεν θα χρειαστείτε πολλά πράγματα μιας και η διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από αυτή του πλυσίματος του αυτοκινήτου. Δύο κουβάδες ( έναν με σκέτο νερό για να ξεπλένεις το σφουγγάρι και έναν που θα έχεις πρόσφατο σαπουνόνερο), ένα μαλακό σγουγγάρι μικροϊνών, μία μικρή βούρτσα ή πινέλο ( για τον καθαρισμό του εσωτερικού των τροχών) , μία πετσέτα μικροϊνών και ένα ειδικό καθαριστικό για πλύσιμο μηχανής είναι τα υλικά που θα χρειαστείτε.

Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κοινό σαπούνι για το πλύσιμο της μηχανής, αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως το τελικό αποτέλεσμα δεν θα είναι το ίδιο με αυτό ενός ειδικού προϊόντος. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος της φθοράς της βαφής της μηχανής σας.

Ξεκινάτε με ένα απλό- πρώτο πλύσιμο με νερό και ύστερα ακολουθεί το ψέκασμα με το αντίστοιχο καθαριστικό προϊόν ( αν δεν διαθέτετε ψεκαστικό, απλά τοποθετείστε το καθαριστικό με τη βοήθεια ενός σφουγγαριού.). Αφήστε το καθαριστικό να κάνει τη δουλειά του για ένα περίπου λεπτό και στη συνέχεια ξεπλύνετε τη μηχανή σας με καθαρό νερό.

Έπειτα, χρησιμοποιείστε τον πρώτο κουβά με το σαπουνόνερο και τρίψτε κάθε επιφάνεια της με το σφουγγάρι μικροϊνών. Έπειτα, περιμένετε και πάλι για ένα λεπτό και στη συνέχεια ξεπλύντε την.

 

Με την ολοκλήρωση του πλυσίματος της μηχανής ακολουθεί το στάδιο του στεγνώματος. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού θα αποφευχθούν τυχόν λεκέδες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από ξεραμένες κηλίδες νερού. Με το πανί μικροϊνών απομακρύνετε το νερό από τις επιφάνειες της μηχανής σας ακολουθώντας τα παρακάτω tips βήμα προς βήμα.

Tip 1 : Καθώς καθαρίζετε την μηχανή σας με το σφουγγάρι, καλό θα ήταν να το ξεπλένετε στο δεύτερο κουβά με το νερό ώστε να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες ή πετραδάκια που πιθανά έχουν κολλήσει κατά τη διάρκεια του καθαρισμού.

Tip 2 : Κατά το στέγνωμα θα πρέπει να έχετε ένα κουβά με καθαρό νερό για να ξεπλένετε το πανάκι που χρησιμοποιείτε.

 

Μετά το βασικό πλύσιμο

Χρειάζεται να κάνετε έναν εξειδικευμένο καθαρισμό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε ότι μια μοτοσυκλέτα έχει πολλά μέρη που θα πρέπει να καθαρίζονται και να συντηρούνται τακτικά για λόγους ασφάλειας.

Τελικό σύστημα μετάδοσης κίνησης

Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να μεριμνήσεις, σχετικά με τον καθαρισμό των μηχανικών μερών της μοτοσυκλέτας αφορά το τελικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Σε κάποιες μηχανές το σύστημα αυτό αποτελείται από μία αλυσίδα ( σε κάποια άλλα από ιμάντα). Η αλυσίδα αυτή θα πρέπει να καθαρίζεται και να λιπαίνεται. Για να το πετύχετε αυτό θα χρειαστείς το πινέλο ή το βουρτσάκι με το οποίο θα καθαρίσετε το εξωτερικό της αλυσίδας. Για να καθαρίσετε ολόκληρη την αλυσίδα θα χρειαστείτε να περιστρέψετε τον πίσω τροχό ανά διαστήματα μέχρι να καθαρίσετε ολόκληρη τη διαδρομή της.

Μην παραβλέψετε τον καθαρισμό του οδοντωτού δίσκου που βρίσκεται στον πίσω τροχό. Απομακρύνετε τις βρωμιές με ένα καθαρό πανί και ψεκάστε με κάποιο ειδικό λιπαντικό σπρέι την αλυσίδα.

 

Φρένα και αναρτήσεις

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να ψεκάσετε το ειδικό σπρέι και έπειτα να καθαρίσετε την εκάστοτε περιοχή με ένα στεγνό πανί. Σε ότι έχει να κάνει με το καθαρισμό των φρένων και πάλι θα πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία απλά χρησιμοποιώντας το αντίστοιχο ειδικό προϊόν.

Σέλα

Αν η σέλα της μηχανής σας είναι από δέρμα καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε κάποιο ειδικό καθαριστικό- συντηρητικό.

Μετά το πλύσιμο της μοτοσυκλέτας και αφού στεγνώσετε όλη τη μηχανή, ψεκάστε με ειδικό σπρέι για δέρμα και έπειτα σκουπίστε την επιφάνεια με ένα καθαρό πανί.

Βαφή

Για να διατηρήσετε την βαφή της μηχανής αναλοίωτη μπορείτε να κάνετε χρήση κάποιου κεριού ή προστατευτικής σιλικόνης. Υπάρχουν διάφορα προϊόντα κεριού στην αγορά που είναι εύκολα στην εφαρμογή καθώς και οι παραδοσιακές «αλοιφές» ωστόσο στη δεύτερη περίπτωση θα χρειαστεί να τρίψετε παραπάνω για να πετύχετε το ιδανικό αποτέλεσμα.

Στο πρακτικό κομμάτι, ψεκάστε ή εφαρμόστε το κερί στην βαφή με το αντίστοιχο σφουγγαράκι και με κυκλικές κινήσεις τρίψτε απαλά. Αφήστε το κερί να δράσει περίπου 5 με 10 λεπτά και αφαιρέστε το με μία νωπή πετσέτα μικροϊνών.

Σε περίπτωση που θέλετε να πλύνετε τη μηχανή σας ύστερα από ένα μεγάλο ταξίδι μιας και θα έχει λερωθεί από λάσπες και άλλα διάφορα μην τον κάνετε αμέσως. Περιμένετε να « δροσιστούν» τα ζεστά μέρη της μηχανής. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να προκληθούν χημικές αντιδράσεις μεταξύ της θερμότητας και τον διαφόρων προϊόντων και να αφήσουν « λεκέδες» στη βαφή.

Προσοχή να αποφεύγετε το πλύσιμο υπό το φως του ήλιου για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Όσο αφορά τους δείκτες οργάνων της μηχανής μην διστάσετε να ρίξετε νερό απάνω του. Αρκεί βέβαια να μην προέρχεται από κάποιο πλυστικό μηχάνημα υψηλής πίεσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δες ποιες τροφές προκαλούν κακοσμία του στόματος

Σας έχει τύχει να πλησιάσετε κάποιον και όταν πάει να σας μιλήσει η ανάσα του να μυρίζει άσχημα; Αυτό μπορεί να συμβεί και σ' εσάς...

Τα αυτοκίνητα του Michael Jordan που «χαζέψαμε» στο The Last Dance

Πρόκειται για τον κορυφαίο  μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, και η ζωή του αποτελεί πηγή έμπνευσης, ώστε να γίνει και τηλεοπτική σειρά. Το «The Last Dance»,...

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού – Εξήγηση

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού”, ενδεχομένως, αποτελεί την σημαντικότερη νέα σειρά του 2021. Παγιδευμένοι μέσα σε κτήριο σε απόκρυφο σημείο και υπό την επίβλεψη μασκοφόρων φρουρών,...

Σταφίδα: Όσα πρέπει να ξέρεις για το πιο θρεπτικό αποξηραμένο τρόφιμο

Η σταφίδα, διαθέτει ιδιότητες απίστευτες για τον οργανισμό μας, γι'αυτό και δεν λείπει από την διατροφή μας. Είναι ένα προϊόν που ξεκίνησε την παραγωγή του...

Sexting: Μήπως κάνει καλύτερη τη σεξουαλική μας ζωή;

Το sexting λαμβάνει περισσότερο χρόνο στη ζωή μας καθώς είναι και αυτός ένας τρόπος για να κάνεις σεξ. Και όπως το λέει και η λέξη,...