Έτσι θα ξεχωρίσεις το γνήσιο μέλι

Μπορεί  ν’αγοράσουμε μέλι και να διαπιστώσουμε ότι είναι νοθευμένο. Πολλοί κερδοσκόποι προσθέτουν φθηνές γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική του γεύση.

Και επειδή προτιμάμε να το απολαμβάνουμε ατόφιο, λαμβάνοντας όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το «αγνό» από το επεξεργασμένο.Πως μπορούμε να το ξεχωρίσουμε; Πρώτα απ’όλα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που αγοράσαμε. Αυτά είναι το χρώμα του, η υφή του, το άρωμά του και η γεύση του.

Αν έχουμε αγοράσει θυμαρίσιο μέλι, πρέπει το χρώμα του να είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρευστο. Σε αντίθεση με το μέλι βελανιδιάς που είναι πιο σκούρο και παχύρευστο.

Ο τρόπος για να το διακρίνουμε δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν και άλλοι που στηρίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητές του.

 

ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ

Το κουτάλι είναι ο πρώτος και ο πιο εύκολος τρόπος. Γεμίζουμε ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνουμε να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

 

ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΝΕΡΟ

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν ρίξουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

 

 ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΚΕΡΙ

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξουμε το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσουμε να το ανάψουμε, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

 

«ΖΑΧΑΡΩΜΑ»

Κάποιες φορές μπορεί το μέλι να “παγώσει”. Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο επιστημονικός όρος. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο είδος του μελιού, καθώς και στις συνθήκες συντήρησής του, και δεν αποτελεί σημάδι νοθείας του προϊόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σπαραγγόσουπα με αβοκάντο και λάιμ

Έχουμε συνηθίσει να τρώμε τα σπαράγγια είτε βρασμένα σαν χόρτα, είτε να τα βάζουμε στην ομελέτα μας. Ένας διαφορετικός τρόπος είναι να τα κάνουμε...

Paris Hilton: Η «χρυσή» κληρονόμος με το Barbie look

Η Paris Hilton θα μπορούσε να είναι η ιδανική σύντροφος για πολλούς από εμάς, αφού και ωραία είναι και εκατομμυριούχος. Ωστόσο, ποιος θ' άντεχε το...

Bavaria Vida 33: Φτιαγμένο για την Ελλάδα

Με μήκος μόλις 11 μέτρων, το Vida 33 της Bavaria μπορεί αν φιλοξενήσει έως και 6 άτομα την ημέρα, ενώ είναι εφικτή και η...

Panama Hat: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο καπέλο

Τα panama hat είναι από τα πιο γνωστά καπέλα στο κόσμο. Το διάσημο χέρι που τα έχει φτιάξει ακούει στο όνομα... Camilo Haffar. Κατάγεται από...

Έχεις ενοχές μετά από ένα one night stand; Δες τον λόγο

Το έχουμε ακούσει, ίσως κάποιοι το έχουν δοκιμάσει έτσι για να αποκτήσουν και αυτή την εμπειρία. Άλλωστε δεν είναι taboo. Το one night stand, είναι...