Έτσι θα ξεχωρίσεις το γνήσιο μέλι

Μπορεί  ν’αγοράσουμε μέλι και να διαπιστώσουμε ότι είναι νοθευμένο. Πολλοί κερδοσκόποι προσθέτουν φθηνές γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική του γεύση.

Και επειδή προτιμάμε να το απολαμβάνουμε ατόφιο, λαμβάνοντας όλες τις ευεργετικές του ιδιότητες, χρειάζεται να γνωρίζουμε πως μπορούμε να ξεχωρίσουμε το «αγνό» από το επεξεργασμένο.Πως μπορούμε να το ξεχωρίσουμε; Πρώτα απ’όλα πρέπει να γνωρίζουμε κάποια βασικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που αγοράσαμε. Αυτά είναι το χρώμα του, η υφή του, το άρωμά του και η γεύση του.

Αν έχουμε αγοράσει θυμαρίσιο μέλι, πρέπει το χρώμα του να είναι ανοιχτόχρωμο και πιο λεπτόρευστο. Σε αντίθεση με το μέλι βελανιδιάς που είναι πιο σκούρο και παχύρευστο.

Ο τρόπος για να το διακρίνουμε δεν είναι μόνο αυτός. Υπάρχουν και άλλοι που στηρίζονται στις φυσικές και χημικές ιδιότητές του.

 

ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΤΑΛΙ

Το κουτάλι είναι ο πρώτος και ο πιο εύκολος τρόπος. Γεμίζουμε ένα κουτάλι με μέλι και το αφήνουμε να τρέξει από ύψος. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια λεπτή γραμμή. Αν η γραμμή του μελιού δεν κόβεται αλλά η ροή είναι συνεχόμενη μέχρι να αδειάσει σχεδόν το κουταλάκι, τότε το μέλι είναι ανόθευτο.

 

ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΝΕΡΟ

Το μέλι είναι αδιάλυτο σε νερό που βρίσκεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Αν ρίξουμε μια κουταλιά μέλι μέσα σε ένα ποτήρι με νερό, το μέλι πρέπει να πέσει στον πάτο του ποτηριού χωρίς να διαλυθεί. Αν το μέλι διαλυθεί τελείως ή θολώσει το νερό, σημαίνει ότι περιέχει κάποια πρόσθετη, ευδιάλυτη γλυκαντική ουσία.

 

 ΔΟΚΙΜΗ ΜΕ ΚΕΡΙ

Το μέλι καίγεται, γιατί – υπό φυσιολογικές συνθήκες – δεν περιέχει υγρασία. Αν βουτήξουμε το φιτίλι ενός κεριού μέσα στο μέλι και προσπαθήσουμε να το ανάψουμε, αυτό θα καεί κανονικά. Στην περίπτωση που δεν ανάβει, σημαίνει ότι το μέλι δεν είναι τόσο αγνό.

 

«ΖΑΧΑΡΩΜΑ»

Κάποιες φορές μπορεί το μέλι να “παγώσει”. Πρόκειται για το λεγόμενο ζαχάρωμα ή κρυσταλλοποίηση του μελιού, όπως είναι ο επιστημονικός όρος. Τις περισσότερες φορές αυτό οφείλεται στο είδος του μελιού, καθώς και στις συνθήκες συντήρησής του, και δεν αποτελεί σημάδι νοθείας του προϊόντος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μάθε τον λόγο για τον οποίο όσο μεγαλώνεις κοιμάσαι λιγότερο

Όταν είμαστε μικροί, έχουμε τον ύπνοστο τσεπάκι μας. Όσο μεγαλώνουμε όμως κοιμόμαστε όλο και λιγότερες ώρες. Πως εξηγείται αυτό; Οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί πως αλλάζουν κάποιοι...

Ο σωστός ρυθμός στο περπάτημα βοηθάει στη δυνατή καρδιά και το μυαλό

Όσο τα χρόνια περνάνε ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άντρες αυξάνεται. Το εγκεφαλικό δεν προειδοποιεί, έρχεται από εκεί που δε το περιμένεις, γι’ αυτό είναι...

Ποια είναι η ιστορία του τζιν

Αν ρωτούσαμε τον οποιονδήποτε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος παντελονιού, η απάντηση θα ήταν αναμφίβολα το τζιν. Όχι μόνο επειδή, είναι το πιο άνετο παντελόνι,...

Παραδοσιακή κανελάδα από την Κω

Αν δεν έχετε δοκιμάσει αυτό το υπέροχο παραδοσιακό ρόφημα, ήρθε η ώρα να το κάνετε. Δροσιστικό, με έντονο το άρωμα της κανέλας , το ρόφημα αυτό...

Τι συμβαίνει αν φοράς σαγιονάρες εκτός παραλίας

Οι σαγιονάρες είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία. Όχι, όμως και εκτός παραλίας, όπως σε μια απογευματινή μας βόλτα, αφού δεν είναι το...