Γιατί νιώθουμε καλά όταν φεύγουμε διακοπές

Όταν πλησιάζει η ώρα των διακοπών καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα.  Mετράμε τις ώρες, τα λεπτά και τα δευτερόλεπτα μέχρι να έρθει εκείνη η όμορφη στιγμή να εγκαταλείψουμε τα άγχη και τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Αυτή η χαρά και η προσμονή για διακοπές έχει επιστημονική εξήγηση, αφού έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Αυτό υποστηρίζει νέα μεγάλη αμερικανική έρευνα, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Translational Psychiatry.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς το να πάρoυμε άδεια από το γραφείο για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα δεν μας βοηθάει μόνο να επαναφορτίσουμε τις μπαταρίες μας, αλλά και να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, βελτιώνοντας παράλληλα την ψυχική μας υγεία.

Πώς; Ενεργοποιώντας τα γονίδια, έτσι ώστε να μειώνεται το στρες και να βελτιώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα. Μάλιστα, τα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα των διακοπών μπορεί να απολαμβάνει ο οργανισμός για περισσότερο από ένα μήνα.

Η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Dr. Elissa Epel του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, που συμμετείχε στην επιστημονική ομάδα τονίζει: «Είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην έκφραση των γονιδίων χάρη στις διακοπές, όταν κανείς φεύγει μακριά από τον πολυάσχολο ρυθμό της ζωής του, ζώντας σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον, ακόμη και για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Τα ευρήματά μας δείχνουν μια σημαντική θετική επίδραση των διακοπών και μια καταστολή των αντιδράσεων του άγχους».

Μαζί με ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και του Χάρβαρντ, μελέτησε 94 υγιείς γυναίκες, ηλικίας 30-60 ετών που αποσύρθηκαν για μια εβδομάδα σε κατάλυμα της Καλιφόρνια, όπου το μόνο που έκαναν ήταν να χαλαρώνουν ή να κάνουν διαλογισμό και γιόγκα.

Αφού συνέλεξε δείγματα αίματος και προχώρησε σε γενετικές αναλύσεις για τη δραστηριότητα 20.000 γονιδίων, πριν και μετά τις διακοπές, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αρκεί μια εβδομάδα αποτοξίνωσης από τη δουλειά και την καθημερινότητά σου για να αισθανθείς πιο υγιής, χαρούμενος και έτοιμος για νέες περιπέτειες.

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μόνη επιστημονική μελέτη που θα μας κάνει να ζητάμε από το αφεντικό μας την άδεια που δικαιούμαστε. Παλαιότερη έρευνα, είχε αποδείξει ότι οι μεσήλικοι άνδρες που δεν πηγαίνουν διακοπές επί σειρά πέντε συναπτών ετών, διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να προδοθούν από την καρδιά τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρωινό ντουζ σου δίνει περισσότερη ενέργεια

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ξυπνάμε είναι να φτιάξουμε τον καφέ μας και να καθίσουμε να τον απολαύσουμε. Κάποιοι, άλλοι βέβαια προτιμούν να...

Tips για να ξεχωρίσετε το καλό καρπούζι

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι είναι ήλιος χωρίς θάλασσα. Είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της εποχής και το απολαμβάνουμε όσο κανένα άλλο φρούτο. Το να διαλέξουμε το καλό καρπούζι δεν...

Υπάρχουν λόγοι για να κάτσετε με τις ώρες στη μπανιέρα

Πόσες φορές γυρίζετε κουρασμένοι στο σπίτι και θέλετε να γεμίσετε τη μπανιέρα με ζεστό νερό και να μείνετε εκεί με τις ώρες; Η απάντηση...

Προϊόντα και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις καλοσχηματισμένο μουστάκι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μουστάκι έχει κάνει ένα δυναμικό comeback στο χώρο του facial look. Παραδοσιακά, το να έχει ένας άντρας μουστάκι είναι...

Ο σωστός ρυθμός στο περπάτημα βοηθάει στη δυνατή καρδιά και το μυαλό

Όσο τα χρόνια περνάνε ο κίνδυνος εγκεφαλικού στους άντρες αυξάνεται. Το εγκεφαλικό δεν προειδοποιεί, έρχεται από εκεί που δε το περιμένεις, γι’ αυτό είναι...