fbpx

Και όμως, πίσω από το μήλο της Apple κρύβεται μια θλιβερή ιστορία

Η Αpple είναι η νούμερο ένα εταιρεία σε ηλεκτρονικά είδη όπως smartphones, tablets και υπολογιστές.

Το λογότυπο της έχει γίνει σήμα κατατεθέν και όταν το βλέπουμε, χωρίς δεύτερη σκέψη το μυαλό μας πηγαίνει στην γνωστή εταιρία.

Αυτό που δεν γνωρίζαμε είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το δαγκωμένο μήλο.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη δραματική ιστορία που κρύβει το λογότυπό της.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Έχουν ακουστεί πολλές ερμηνείες για το σήμα της με την επικρατέστερη να έχει τις «ρίζες» της στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το δαγκωμένο μήλο ήταν προς τιμή του Alan Turing, ενός σπουδαίου επιστήμονα που έθεσε τις βάσεις για τους σύγχρονους υπολογιστές. Ο Turing την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διεκπεραίωσε έρευνες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και έλυσε κωδικούς-γρίφους των Γερμανών.

Το 1954 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη φυλακή και ποτέ δεν αναγνωρίστηκε η δουλειά του. Αντιμετωπίζοντας ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτόνησε με ένεση δηλητηρίου που έκανε σε ένα μήλο και στη συνέχεια το έφαγε.

Πολλοί λένε πως βρήκε τον τρόπο, από το παιδικό παραμύθι «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», που αγαπούσε πολύ, και συγκεκριμένα όταν η Χιονάτη δάγκωσε το μήλο και πέθανε.

Ο Steve Jobs δεν θέλησε να επιβεβαιώσει αυτή την ιστορία, αλλά οι άνθρωποι της Apple διαβεβαίωσαν πως είναι αληθινή.

Γιατί αλλάζει η Apple;

 

ΑΛΛΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ

Όπως όλοι γνωρίζουμε το μήλο αντιπροσωπεύει τη γνώση. Με κύρια παραδείγματα του Αδάμ και της Εύας που δάγκωσαν το μήλο και το παράδειγμα του Νεύτωνα, όπου του έπεσε στο κεφάλι.

Η  δαγκωνιά –Bite- συμβολίζει το byte, τη μονάδα μέτρησης ποσότητας πληροφορίας στα υπολογιστικά συστήματα. Σε σχέση με το Νεύτωνα, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο logo της εταιρίας, που σχεδιάστηκε από τον συνέταιρο του Jobs, Ron Wayne -ο οποίος στη συνέχεια αποχώρησε- έδειχνε ένα δέντρο με ένα μήλο και τον Νεύτωνα να στέκεται από κάτω.

Αυτό το logo κράτησε μόνο ένα χρόνο και στη συνέχεια άλλαξε από τον γραφίστα Rob Janoff. Αυτός, σε συνέντευξή του στο CreativeBits, απέρριψε όλες τις θεωρίες, τον Νεύτονα, τη Βίβλο, το byte και τον Turing ως αστικούς μύθους.

Ο γραφίστας παραδέχεται ότι δεν έλαβε ξεκάθαρες οδηγίες για το logo από τον Jobs. Αν και δεν ξεκαθαρίζει πώς του ήρθε η ιδέα να σχεδιάσει απλά ένα μήλο, ο λόγος που έβαλε εκεί την δαγκωνιά είναι πολύ απλός. Έγινε, όπως εξήγησε για λόγους κλίμακας. Το μήλο φαίνεται δαγκωμένο, ώστε να μπορείς να καταλάβεις, ακόμα κι όταν το logo είναι πολύ μικρό, πως πρόκειται για ένα μήλο και όχι για ένα κεράσι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Tips για να φαίνεσαι πιο ψηλός

Αν νομίζετε πώς μόνο οι γυναίκες έχουν πρόβλημα το ύψος τους κάνετε μεγάλο λάθος. Υπάρχουν πολλοί άντρες ανάμεσά μας που έχουν κόμπλεξ με το...

Πρωινές συνήθειες που θα μας βοηθήσουν στο αδυνάτισμα

Το αδυνάτισμα είναι μια δύσκολη διαδικασία. Και όχι αν θέλουμε να χάσουμε 1-2 κιλάκια- γιατί αυτά χάνονται σχετικά εύκολα- αλλά αν θέλουμε να διώξουμε...

Συνταγή για ιμάμ με πατάτες και φέτα

Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες τότε το ιμάμ είναι το ιδανικό φαγητό για να τις απολαύσετε. Αν τις συνδυάσετε και με τη φέτα, γίνεται...

Τα λευκά sneakers που πρέπει όλοι να έχουμε

Οι στυλιστικές επιλογές μπορεί ν' αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της μόδας, αλλά αυτό που μένει σταθερή αξία στο στυλ μας είναι τα... sneakers. Όσα...

Χατζηγιάννης: «Ένας άνδρας πρέπει να τηρεί τον λόγο του και να παρέχει ασφάλεια στους γύρω του»

Ένα όνομα συνώνυμο της ποιότητας και της επιτυχίας. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, εδώ και δύο δεκαετίες πλέον, γεμίζει στάδια και δημιουργεί μοναδικό κλίμα σε κάθε...