Τι πρέπει να προσέξετε όταν παραγγέλνετε ψάρι στην ταβέρνα

Καλοκαίρι χωρίς ψάρι και ταβερνούλα δεν γίνεται. Το να είσαι σε μια ταβέρνα σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα, και ν’απολαμβάνεις φρέσκα ψάρια είναι ότι καλύτερο για τις διακοπές σου και όχι μόνο.

Είναι όμως φρέσκα; Ένα ερώτημα που σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν θες να παραγγείλεις. Μπορείς με το που θα δεις το ψάρι να καταλάβεις εάν είναι από τη «ψαριά» που βγήκε την ίδια μέρα, ή είναι από προηγούμενες μέρες;

Γιατί ένα φρέσκο ψάρι έχει άλλη νοστιμιά, είναι πιο μαλακό και σου αφήνει άλλη αίσθηση στον ουρανίσκο.

Και επειδή κάποιοι μπορεί να είναι πονηροί και να θέλουν να σου δώσουν το μπαγιάτικο για φρέσκο, καλό θα είναι να γνωρίζεις κάποια πράγματα για το πως θα το καταλάβεις.

 

Η ΟΨΗ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Η όψη των ματιών του ψαριού μεταβάλλεται με την πάροδο των ημερών. Τα καθαρά και λαμπερά μάτια αποτελούν ασφαλή ένδειξη ότι το ψαράκι που έχεις μπροστά σου είναι φρέσκο. Τα ψάρια με θολά μάτια μπορεί να είναι κατάλληλα για κατανάλωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αλιεύθηκαν νωρίτερα από τρεις ή τέσσερις μέρες.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΤΟΥ ΨΑΡΙΟΥ

Το δέρμα του ψαριού πρέπει να έχει μια καθαρή και μεταλλική λάμψη. Τα χαλαρωμένα λέπια, τα «λασπωμένα» βράγχια και η κυρτωμένη ουρά σε προειδοποιούν ότι το ψάρι που κοιτάς δεν είναι για σένα.

 

ΜΥΡΙΣΕ ΤΟ

Το φρέσκο ψάρι πρέπει να μυρίζει θάλασσα και αλμύρα ή, όπως λένε οι ειδικοί, να έχει αυτή τη λεπτή μυρωδιά του φρεσκοκομμένου αγγουριού. Ακόμα και αν σου πουν ότι η άσχημη μυρωδιά χάνεται στο μαγείρεμα, μην πέσεις στη παγίδα. Η μυρωδιά χάνεται, αλλά η γεύση δεν πρόκειται να αλλάξει.

 

ΖΟΥΛΗΞΕ ΤΟ

Ζήτησε να πιάσεις το ψάρι. Σε ένα καλό εστιατόριο δε θα αρνηθούν. Ζούληξέ το μαλακά με το ένα δάχτυλο. Αν είναι φρέσκο, η σάρκα του θα επανέλθει μόνη της στην αρχική της θέση.

ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ

Το κρέας ενός ψαριού πρέπει να είναι ζουμερό. Αν δεις πάνω στο κρέας γαλακτώδες υγρό, μην το παραγγείλεις– είναι η πρώτη ένδειξη σήψης. Επίσης, παρατήρησε προσεκτικά τις άκρες του φιλέτου. Αν έχουν γκρι απόχρωση ή μικρές κηλίδες, παράγγειλε κάτι άλλο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και όμως, πίσω από το μήλο της Apple κρύβεται μια θλιβερή ιστορία

Η Αpple είναι η νούμερο ένα εταιρεία σε ηλεκτρονικά είδη όπως smartphones, tablets και υπολογιστές. Το λογότυπο της έχει γίνει σήμα κατατεθέν και όταν το...

Δες ποια τρόφιμα δεν πρέπει να καταναλώνονται στη παραλία

Το μπάνιο στη θάλασσα ως γνωστόν, μας ανοίγει την όρεξη και έρχονται στιγμές που θέλουμε να τσιμπήσουμε κάτι πριν ή μετά το από αυτό. Γι’αυτό,...

Μηλόπιτα με μόνο 3 υλικά

Εάν σας αρέσει η μηλόπιτα, η παρακάτω συνταγή θα σας ξετρελάνει, όχι μόνο για τη νοστιμιά της, αλλά και για το γεγονός ότι φτιάχνεται...

Δροσιστική σαλάτα με ρόδι και πορτοκάλι

Οι σαλάτες αυτή την περίοδο είναι ό,τι πρέπει για να δροσιστούμε μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες δεν μας επιτρέπουν να φάμε κάτι βαρύ. Η συγκεκριμένη...

Χατζηγιάννης: «Ένας άνδρας πρέπει να τηρεί τον λόγο του και να παρέχει ασφάλεια στους γύρω του»

Ένα όνομα συνώνυμο της ποιότητας και της επιτυχίας. Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης, εδώ και δύο δεκαετίες πλέον, γεμίζει στάδια και δημιουργεί μοναδικό κλίμα σε κάθε...