Τα επαγγέλματα που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου

Με το πέρασμα των χρόνων και την τεχνολογική εξέλιξη πολλά επαγγέλματα ή χάθηκαν ή ασκούνται πλέον από ελάχιστους.

Το μόνο που απέμεινε για να μας θυμίζει τις παλιές εκείνες εποχές είναι κάποιες φωτογραφίες, που οι παππούδες μας κρατούσαν καλά φυλαγμένες σαν κόρη οφθαλμού για να μην ξεχνούν οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούριοι.

Ακόμα και από παλιές ελληνικές ταινίες δεκαετίας ΄50-΄60 γίνεται αναφορά σε κάποια από τα παλιά επαγγέλματα. Και μόνο τυχαίο δεν είναι.

Παραδοσιακά επαγγέλματα που πάντα θα είναι βαθιά χαραγμένα στη μνήμης μας για να μας θυμίζουν τις πολύ όμορφες και ξεχωριστές τότε εποχές, όταν η τεχνολογία ήταν κάτι άγνωστο και ξένο. Τότε που οι πολυεθνικές δεν υπήρχαν στον επαγγελματικό χάρτη και η λέξη «σύγχρονο επάγγελμα» δεν ακουγόταν καν.

Το μόνο που υπήρχε τότε, ήταν επαγγελματίες που είτε το «μαγαζί» τους ήταν ο δρόμος, είτε δεν είχαν καθόλου στέγη, είτα φόρτωναν τα φορτηγά τους και γύριζαν από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη για να πουλήσουν την πραγμάτεια τους.

Και έτσι έβγαζαν τα προς το ζην για να ζήσουν εκείνοι και οι οικογένειες τους τίμια και αξιοπρεπώς.

 

ΠΛΑΝΟΔΙΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ

Οι πλανόδιοι έμποροι περνούσαν από χωριό σε χωριό και πουλούσαν πουκάμισα, κάλτσες, κουμπιά, λάστιχα, κουβαρίστρες, τσατσάρες, χτένια, βαφές και άλλα μικροπράγματα. Μάλιστα, οι συναλλαγές δεν γινόντουσαν με χρήματα, αλλά με λάδι ή άλλα πράγματα. Γενικά, το λάδι το προτιμούσαν οι περισσότεροι πλανόδιοι έμποροι.

 

Ο ΓΑΝΩΤΗΣ Ή ΓΑΝΩΜΑΤΗΣ

Ήταν μία φιγούρα συγκινητική. Κουβαλώντας στην πλάτη του τα εργαλεία της δουλειάς, καλούσε με τη στεντόρεια φωνή του τις γυναίκες της γειτονιάς να φέρουν τα μπακίρια τους για γάνωμα. Τα χάλκινα οικιακά σκεύη, όπως τα καζάνια, τα κουτάλια, τα πιρούνια χρειάζονταν, συχνά πυκνά γαλβανισμό και στίλβωμα με κασσίτερο, η αλλιώς γάνωμα.

Συνήθως, φιλοξενούνταν στην αυλή ενός σπιτιού, όπου έστηνε τη γκαζιέρα του και όλες οι νοικοκυρές έφερναν τα σκεύη τους για «γάνωμα», το οποίο επιβαλλόταν για λόγους υγείας, κυρίως σε εκείνα που χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα.

 

Ο ΛΟΥΣΤΡΟΣ

Ο λούστρος έβαφε τα παπούτσια των περαστικών στο δρόμο και συνήθως τριγύριζε έξω από καφενεία και καταστήματα αλλά και σε διάφορα κεντρικά σημεία των δρόμων για να βρει πελάτες. Ο εξοπλισμός μου ήταν ένα ξύλινο κασελάκι με πλαϊνές θήκες που είχε τις μπογιές του και τις βούρτσες του και ότι άλλο χρειαζόταν για το γυάλισμα των παπουτσιών.

 

Ο ΧΤΙΣΤΗΣ ΞΥΛΟΦΟΥΡΝΩΝ

Τα χρόνια εκείνα, υπήρχαν χτίστες ειδικοί στην κατασκευή τους μιας και τους έφτιαχναν με τρόπο παραδοσιακό. Συγκεκριμένα, έφτιαχναν τον ξυλόφουρνο με τσιμεντόλιθους με τους οποίους σχημάτιζαν τη βάση του φούρνου. Με κομμάτια από σπασμένα κεραμίδια, παλιά τούβλα και πέτρες για την κατασκευή του θόλου του- το γνωστό καλούπι. Με χώμα που ο χτίστης πρώτα το κοσκίνιζε και κατόπιν το έκανε λάσπη που λειτουργούσε ως πηλός και άχυρα που ανακάτευε με τον πηλό.

 

ΛΑΤΕΡΝΑΤΖΗΣ

Η λατέρνα είναι ένα είδος έχγωρδου μουσικού οργάνου, που αποτελείται από ένα κιβώτιο μέσα στο οποίο βρίσκεται ο μηχανισμός που εκτελεί τα μουσικά κομμάτια. Οι λατερνατζήδες, που σημειωτέον, υπάρχουν ελάχιστοι ακόμα και σήμερα, έπαιζαν μουσικά κομμάτια εκείνης της εποχής, ο κόσμος μαζευόταν να ακούσει τις μελωδίες και μετά έριχναν στο αναποδογυρισμένο καπέλο του βοηθού τους, ότι είχε ευχαρίστηση ο καθένας. Η χρήση της λατέρνας απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, επειδή θεωρήθηκε όργανο του υποκόσμου.

 

Ο ΝΕΡΟΥΛΑΣ

Τότε που η ΟΥΛΕΝ δεν υπήρχε ακόμα, ο γνωστός ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης  συνήθιζε να μεταφέρει νερό στα λίγα τότε σπίτια του Αμαρουσίου. Το επάγγελμά του ήταν νερουλάς και έπρεπε να προμηθεύει με νερό τη σταθερή του πελατεία.

Νερουλάδες σε πολλές πόλεις υπήρχαν μέχρι πρόσφατα, ενώ σε αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει εξαφανισθεί εντελώς ως επάγγελμα, μιας και υπάρχουν ακόμα περιοχές που το νερό δεν είναι πόσιμο. Και ο νερουλάς με το φορτηγό του φέρνει καλό και καθαρό νερό, με τους κατοίκους να βγαίνουν έξω με τα παγούρια τους, τα οποία γεμίζει.

Μία δουλειά που μόνο εύκολη δεν τη λες, αφού και πολλές ώρες είναι στο δρόμο, προκειμένου να εξυπηρετήσει την πελατεία, αλλά και βάρος και κόπο από το κουβάλημα έχει.

Ο ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΠΩΛΗΣ

«Εφημερίδες , εφημερίδες, έκτακτο παράρτημα….». Κλασική φιγούρα, την οποία μας φέρνουν ξανά και ξανά στη θύμηση σκηνές από παλιές ελληνικές ταινίες. Ο λόγος, φυσικά, για τον πλανόδιο εφημεριδοπώλη, που περιφερόταν στους δρόμους διατυμπανίζοντας τα νέα της ημέρας.

Οι πλανόδιοι εφημεριδοπώλες παραλάμβαναν τις εφημερίδες από τα Πρακτορεία Διανομής Τύπου και προωθούσαν την καθημερινή κυκλοφορία του ελληνικού τύπου περπατώντας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης το. Εκτός από τους περαστικούς έκανε και τη διανομή στα σπίτια, κάποιοι με τα ποδήλατά τους, που αποτελούσαν και τους μόνιμους πελάτες του.

 

Ο ΓΑΛΑΤΑΣ

Μέχρι και πριν κάποια χρόνια υπήρχε ως επάγγελμα ο πλανόδιος γαλατάς, που σήμερα έχει σχεδόν εκλείψει. Ο γαλατάς εργαζόταν στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στα χωριά, καθώς εκεί υπήρχε η δυνατότητα, εξ ανάγκης, για άμεση πώληση φρέσκου γάλακτος.

Αναλάμβανε τη διάθεση του γάλακτος και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων (όπως γιαούρτι ή βούτυρο) στα σπίτια. Το μεταφορικό του μέσο αρχικά ήταν ένα μουλάρι και κατόπιν ένα ποδήλατο ή μηχανοκίνητο δίτροχο.

Στα παιδικά του χρόνια και συγκεκριμένα μόλις τελείωσε το δημοτικό, δούλεψε ως γαλατάς στο γαλατάδικο του πατέρα του στου Ψυρρή, ο Γιώργος Φούντας, ο οποίος γύριζε όλη την Αθήνα με το ποδήλατό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα αυτοκίνητα του Michael Jordan που «χαζέψαμε» στο The Last Dance

Πρόκειται για τον κορυφαίο  μπασκετμπολίστα όλων των εποχών, και η ζωή του αποτελεί πηγή έμπνευσης, ώστε να γίνει και τηλεοπτική σειρά. Το «The Last Dance»,...

Πανακότα με καφέ και ρόφημα αμυγδάλου

Η πανακότα είναι ένα γλυκό που έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές. Η συνταγή με καφέ έχει μια εξαιρετική γεύση και θα ικανοποιήσει και τον πιο...

Ηλιόσπορος: Πως ωφελεί στην υγεία μας

Οι ηλιόσποροι είναι πολύ δημοφιλείς γιατί τους βρίσκουμε σε καθημερινές τροφές, όπως μπάρες, πολύσπορο ψωμί, ενώ μπορούν να καταναλωθούν και σαν ένα γρήγορο σνακ.   ΟΦΕΛΗ...

Πως θα μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι κάνουμε παρασπονδίες. Και στο τέλος το μετανιώνουμε γιατί προσθέτουμε θερμίδες που δεν λογαριάζαμε και χαλάμε έτσι το...

130.000 ευρώ για μοτοσυκλέτα; Ναι, η Ducati Superlegera είναι εδώ

Ξεκίνησε η παραγωγή της Ducati Superlegera V4 Η πρώτη, από τις 500 αριθμημένες, Ducati Superleggera V4 βγήκε από την γραμμή παραγωγής της Ducati στο Borgo Panigale. Η Superlegera V4 είναι η ελαφρύτερη έκδοση, της ήδη...