Ανακοινώθηκαν τα βραβεία του γαστρονομικού Οδηγού Gault & Millau Hellas 2020

Η άφιξη του έγκριτου διεθνούς γαστρονομικού οδηγού Gault & Millau στην Ελλάδα είναι γεγονός και τα βραβεία που περιλαμβάνουν εστιατόρια και επαγγελματίες που ξεχώρισε η ομάδα των επιθεωρητών του ανακοινώθηκαν στις 6 Ιουλίου.

 

Ο Gault & Millau είναι διεθνής θεσμός με ιστορία 50 ετών που αναδεικνύει και προωθεί τη γαστρονομική σκηνή κάθε χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχει εκδοθεί σε 20 και πλέον χώρες με κάθε έκδοση να περιλαμβάνει επιλογές εστιατορίων που πληρούν μια σειρά συγκεκριμένων προδιαγραφών. Η ελληνική του έκδοση, ο Gault & Millau Hellas, δημοσιεύτηκε πρόσφατα αλλά, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν τους τελευταίους μήνες, η διαδικασία ανακοίνωσης των επιχειρήσεων που συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Συγκεκριμένα, αρχικά, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας του Gault Millau, ανακοίνωση των POP χώρων εστίασης και των επιλογών των εστιατορίων που συμπεριλαμβάνονται στον οδηγό. Η φετινή έκδοση περιλαμβάνει μόνο εστιατόρια από την Αττική και την Κρήτη ενώ οι επιθεωρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη. Περιλαμβάνει 58 POP εστιατόρια (αξιόλογοι χώροι που προτείνονται χωρίς όμως να βαθμολογούνται) και 223 εστιατόρια εκ των οποίων 121 βραβεύτηκαν με 1 Σκούφο, 22 με 2 Σκούφους και 2 με 3 Σκούφους. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν στην ίδια πλατφόρμα και οι υποψηφιότητες των βραβείων και στις 6 Ιουλίου τα τελικά αποτελέσματα.

Ο γαστρονομικός οδηγός έχει διευρύνει το πεδίο δράσης του με σκοπό να διευρύνει τη στρατηγική προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού. Εκτός λοιπόν από την αξιολόγηση χώρων εστίασης, έχει επεκταθεί και στον τομέα των πιστοποιήσεων, τόσο επιχειρήσεων όσο και προϊόντων. Εισήγαγε λοιπόν την πιστοποίηση H.A.P. (Hellenic Authentic Products), προσφέροντας στις ξενοδοχειακές μονάδες που χρησιμοποιούν ελληνικά προϊόντα και στηρίζουν την ελληνική παραγωγή και οικονομία, την σφραγίδα του Gault & Millau.

 

Η αξιολόγηση και οι υποψηφιότητες των βραβείων

Τα επίπεδα βαθμολόγησης είναι πέντε και στο καθένα αντιστοιχεί ένας αριθμός σκούφων (toques). Για να συμπεριληφθεί ένα εστιατόριο στον ετήσιο γαστρονομικό οδηγό πρέπει να συγκεντρώνει ελάχιστη βαθμολογία 10/20. Αναλυτικότερα, η βαθμολογία από 10-10,5 δεν λαμβάνει σκούφο, αλλά πρόκειται για ένα αξιόλογο μέρος, στο οποίο μπορείτε να γευματίσετε ευχάριστα. Η βαθμολογία 11-12,5 αντιστοιχεί σε 1 σκούφο. Η βαθμολογία 13-14,5 αντιστοιχεί σε 2 σκούφους. Η βαθμολογία 15-16,5 αντιστοιχεί σε 3 σκούφους. Η βαθμολογία 17-18,5 αντιστοιχεί σε 4 σκούφους. Τέλος, η βαθμολογία 19-20 αντιστοιχεί σε 5 σκούφους. Η αξιολόγηση των εστιατορίων γίνεται με αντικειμενικά και παγκόσμια κριτήρια, με αποτέλεσμα τα εστιατόρια να κατατάσσονται στο διεθνές δίκτυο του θεσμού.

 

Τα βραβεία του Gault & Millau Hellas2020


Σεφ της χρονιάς (Cuisinier de l’ année): Γκίκας Ξενάκης (Aleria)

Σεφ Ζαχαροπλαστικής της χρονιάς (Pâtissier de l’année): Σπύρος Πεδιαδιτάκης (Spondi)

Εστιατόριο της Χρονιάς (Restaurant de l’année): Botrini’s

Επιλογή Gault & Millau για ψάρι: Travolta

Επιλογή Gault & Millau για κρέας: Drakoulis Dry and Raw

Καλύτερο POP: Χάλαβρο open bar

Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα: Peskesi

Sommelier de l’ année: Παύλος Κουμάντος (CTC)

Directrice de salle de l’ année: Χρύσα Δημητριάδου Tudor Hall

 

Les Grands de demain – Ταλέντα Gault & Millau

Άκης Σουλτάνης: Eternal Blue

Παύλος Κυριάκης: The Zillers

Δήμος Σαμουράκης: Seven Food Sins

Nίκος Θωμάς: Simul

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Panama Hat: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο καπέλο

Τα panama hat είναι από τα πιο γνωστά καπέλα στο κόσμο. Το διάσημο χέρι που τα έχει φτιάξει ακούει στο όνομα... Camilo Haffar. Κατάγεται από...

Ποια ποτά πρέπει να έχεις στο μπαρ του σπιτιού σου

Καλή η μπύρα, καλό και το κρασί, αλλά βρε παιδί μου, μπορεί να χαρακτηριστείς πολύ κλασικούρας. Είναι πολύ ξεπερασμένα. Γιατί από το τι πίνεις,...

Πως θα μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι κάνουμε παρασπονδίες. Και στο τέλος το μετανιώνουμε γιατί προσθέτουμε θερμίδες που δεν λογαριάζαμε και χαλάμε έτσι το...

Πως θ’απολαύσεις περισσότερο το ουίσκι

Ο «βασιλιάς των ποτών» δεν πίνεται ξεροσφύρι. Το ουίσκι είναι από τα ποτά που μπορούν να συνδυαστούν με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, αφού η τεράστια...

Whisky: Ξέρεις τι πίνεις;

Εάν αποκαλείς τον εαυτό σου «εραστή» του whisky, σίγουρα γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των πολλών ειδών που υπάρχουν στο εμπόριο. Ακόμα και αν δεν ξέρεις...