Ποια είναι η ιστορία του τζιν

Αν ρωτούσαμε τον οποιονδήποτε ποιος είναι ο καλύτερος τύπος παντελονιού, η απάντηση θα ήταν αναμφίβολα το τζιν.

Όχι μόνο επειδή, είναι το πιο άνετο παντελόνι, αλλά και για το γεγονός ότι συνδυάζεται με τα πάντα.

Ας λάβουμε υπόψιν μας τις ατέλειωτες επιλογές που έχουμε, το πόσο εύκολα πλένεται, στην ουσία είναι ένα ρούχο που ποτέ δεν θα μας «παιδέψει». Πρόκειται για ένα ρούχο διαχρονικό που δεν χάνει ποτέ την αξία του.

Το τζιν έχει μια ιστορία πίσω του πολύ ξεχωριστή. Δεν σηκώθηκε ένα ωραίο πρωινό ο δημιουργός του και είπε ας σχεδιάσουμε ένα παντελόνι.

Πως ξεκίνησε και γιατί έγινε τόσο δημοφιλές;

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΖΙΝ

Το τζιν είναι αμερικάνικο ένδυμα και η ιστορία του είναι τόσο παλιά όσο και της Αμερικής. Το 1850, ένας 20χρονος βαυαρός μετανάστης, ο Λιβάι Στρος, ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη για τη Καλιφόρνια, ακολουθώντας το ρεύμα των χρυσοθήρων.

Πωλούσε το ανθεκτικό καραβόπανο, που είχε χρησιμοποιήσει ο Κολόμβος για την κατασκευή σκηνών και σκεπάστρων για τα βαγονέτα. Αυτό που χρειάζονταν, όμως, οι χρυσοθήρες ήταν ρούχα που ν’αντέχουν στις δοκιμασίες της Άγριας Δύσης.

Έτσι ο Στρος σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει το ύφασμα για να φτιάξει ανθεκτικά παντελόνια. Η παρουσίαση έγινε στις 6 Ιουνίου του 1850. Λόγω της γενοβέζικης καταγωγής τους- τζένοαν για τους Αμερικάνους- ονομάστηκε τζιν.

Βέβαια, τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα, αφού οι χρυσοθήρες άρχισαν να διαμαρτύρονται ότι το σκληρό καραβόπανο τους προκαλούσε ερεθισμούς. Έτσι ο Στρος αποφάσισε ν’αντικαταστήσει το ύφασμα με ένα γαλλικό βαμβακερό, διαγώνιας ύφανσης, το οποίο ονομαζόταν Serge de Nimes και έγινε γνωστό ως Denim- δίμιτο σε ελληνική μετάφραση.Δεν ήταν όμως το μοναδικό πρόβλημα. Οι εργάτες στα ορυχεία διαμαρτύρονταν, ότι οι τσέπες τους σκίζονταν εύκολα. Η λύση ήρθε από τα χείλη ενός πελάτη του Στρος, του Τζέικομπ Ντέιβις. Πρότεινε μεταλλικές κόπιτσες που φέρουν και τα σημερινά τζινς.

Ωστόσο, δεν διέθετε τ’απαραίτητα χρήματα για να κατοχυρώσει την ιδέα του. Πρότεινε στο Λιβάι Στρος να πληρώσει εκείνος τη πατέντα και να μοιραστούν τα κέρδη από την εμπορική εκμετάλλευσή τους.

Το πρώτο παντελόνι με κόπιτσες πωλήθηκε στις 20 Μαΐου του 1874, στη τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.

Τα πρώτα τζιν, έως τις αρχές του 1860, ήταν μπεζ, αλλά ήδη είχαν τον κωδικό 501. Τότε ήταν που κυριάρχησε το μπλε, αφού είναι το χρώμα που λερώνεται λιγότερο. Η δερμάτινη ετικέτα, που απεικονίζει δύο άλογα να τραβούν ένα τζιν, προστέθηκε στο πίσω μέρος του παντελονιού το 1886.

Η εταιρεία Levis Strauss & Co, η οποία είχε ιδρυθεί από το 1853, χρησιμοποίησε αυτή τη παράσταση για να διαφημίσει την ανθεκτικότητα των προϊόντων της.

Μέχρι το B’Παγκόσμιο Πόλεμο το τζιν παρέμεινε ρούχο εργασίας. Στη δεκαετία του ’50, η εξέγερση των νέων ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό έφερε τη μαζική εξάπλωσή του.

Μια έρευνα το 1958 στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το 90% των νέων φορούσε τζιν σε όλες τις περιστάσεις. Το 1970 αποτέλεσε τη νέα πρόταση στης παριζιάνικες πασαρέλες από το Γάλλο σχεδιαστή Yves Saint Lorent.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φυσικά αντιβιοτικά που δυναμώνουν τον οργανισμό μας

Οι παλιοί, όπως μας έλεγαν οι παππούδες μας, δεν αρρώσταιναν σχεδόν ποτέ ή ακόμα και αν αρρώσταιναν η φύση τους βοηθούσε να ξεπεράσουν ό,τι...

Πως θα μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι κάνουμε παρασπονδίες. Και στο τέλος το μετανιώνουμε γιατί προσθέτουμε θερμίδες που δεν λογαριάζαμε και χαλάμε έτσι το...

Θες να κολυμπάς γρήγορα; Δες πως θα το κάνεις

Μπορεί να μην είμαστε επαγγελματίες κολυμβητές, αλλά σίγουρα θέλουμε να ξέρουμε πως κολυμπάνε γρήγορα, με ρυθμό και στυλ. Οι τρομερές επιδόσεις μέσα στο νερό των...

Καλαμπόκι: Τα υπέρ και τα κατά για την υγεία μας

Το καλαμπόκι είναι το αγαπημένο μικρών και μεγάλων σε όλες τις μορφές του. Μάλιστα, αρκετοί το έχουμε συνδυάσει με τις καλοκαιρινές διακοπές των παιδικών...

Συμπληρώματα μυϊκής ανάπτυξης – Ποιο είναι το καλύτερο για σένα;

Υπάρχουν συμπληρώματα τα οποία έχουν μελετηθεί και έχουν αποδειχθεί ως ασφαλή συμπληρώματα μυϊκής ανάπτυξης. Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, η σκόνη πρωτεΐνης, η κρεατίνη και τα αμινοξέα...