Πριν από ακριβώς 50 χρόνια ο οραματιστής Κώστας Καββαθάς δημιούργησε το περιοδικό 4 Τροχοί

Ακριβώς 50 χρονια πριν ο Κώστας Καββαθάς κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος των 4Τροχών την 1η Οκτωβρίου του 1970. Του περιοδικού που έμελλε να γίνει η βίβλος των ανήσυχων νέων της εποχής.
Αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες αγώνες αλλά… και άποψη για την ζωή. Κατευθύνσεις επαγγελματικών προορισμών, αγάπη για την μηχανολογία, έρωτας για τους αγώνες και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Έκτοτε οι 4Τ αποτέλεσαν «ευαγγέλιο» για τους εραστές του αυτοκινήτου αλλά ταυτόχρονα το περιοδικό, έγινε ένα αναπόσπαστο κομμάτι της γενικότερης κουλτούρας και του πολιτισμού της εποχής.
Στο εξώφυλλο διαβάζουμε ονόματα όπως Κώστας Καββαθάς, Αντώνης Κόλλιας, Άρης Σταθάκης, Δημήτρης Κληρονόμος, Τάκης Πιρπιρής, Ρούντυ Μορώνης. Οι περισσότεροι ήδη γνωστοί δημοσιογράφοι από το περιοδικό AUTO EXPRESS της HELLENEWS των Εκδόσεων Σπύρου Γαλαίου – Δημήτρη Καλοφωλιά.
Είχα την τύχη να κάνω τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα σε αυτό το περιοδικό το 1982 και να αγαπήσω το χώρο, τα αυτοκίνητα, τις μοτοσυκλέτες, τους αγώνες και όπως βλέπετε είμαι ακόμα εδώ…
Το νέο περιοδικό έφερε μια μικρή επανάσταση στον Τύπο και ο Κώστας Καββαθάς έγινε ο «δάσκαλος» των ενδιαφερόντων που θα έπρεπε να έχει, η γενιά που γεννήθηκε μέσα στον πόλεμο και μετά από αυτόν.
Ακόμα και σήμερα χιλιάδες φίλοι του τον ακολουθούν στο Facebook καθώς δεν ξεχνούν το καλό που τους έκανε, που τους έβαλε το μικρόβιο της μηχανολογίας ή της ασφαλούς οδήγησης και τους έκανε Πραγματικούς Οδηγούς και καλύτερους ανθρώπους.
Ο Κώστας και η Σόφη Καββαθά δια μέσω της εταιρείας τους, των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ, τα επόμενα χρόνια έβγαλαν και άλλα τρομερά περιοδικά όπως την Πτήση, τον Ήχο, το Ταξιδεύοντας, το Αναλόγιο, το Σκάφος και Θάλασσα αλλά και πολλά άλλα, που συνήθως ήταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Τα περιοδικά όλα ενεργοποιούσαν τις αισθήσεις των αναγνωστών και τους ανάγκαζαν να γίνουν δημιουργικοί. Επίσης το περιβάλλον μέσα στις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ενεργοποιούσε τις αισθήσεις των δημοσιογράφων που δούλεψαν μαζί του και τους «ανάγκαζε» να γίνουν καλύτεροι. Και όλοι μας δεν το ξεχνάμε και παραδεχόμαστε πως ο Καββαθάς υπήρξε ο πατριάρχης των δημοσιογράφων ειδικού τύπου. Για τον ίδιο τον Καββαθά οι 4Τ «πέθαναν« το 2006, την χρονιά που πούλησε τις ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ.

Σήμερα το περιοδικό συνεχίζει να βγαίνει υπό άλλη διεύθυνση που δεν έχει σχέση με τον Κώστα Καββαθά. Οι βάσεις μπήκαν πριν από 50 χρόνια και ακόμα και σήμερα το περιοδικό αποτελεί ένα από τα κορυφαία περιοδικά αυτοκινήτου της χώρας μας.

Εμείς, εσείς, όλοι μας, αξίζει να σταθούμε και να σκεφτούμε πόσο μπροστά ήταν ο Καββαθάς με τις ιδέες του και πόσο πραγματικά βοήθησε τα εκατοντάδες χιλιάδες «παιδιά» του όπως ο ίδιος λέει, στο να σκεφτούν διαφορετικά και δημιουργικά.

Σήμερα ο Κώστας Καββαθάς ζει και βασιλεύει και ταλαιπωρεί τους κολλητούς φίλους του με τις παραξενιές και τα θέλω του, αλλά του τα συγχωρούμε όλα, εφόσον τον αγαπάμε, τον εκτιμάμε και θαυμάζουμε το απίθανο έργο που έχει αφήσει ως κληρονομιά σε όλους μας.

Σε ευχαριστούμε «δάσκαλε» για όλα και Χρόνια Πολλά στην πιο χαρακτηριστική ιδέα σου…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι τροφές που αντικαθιστούν το αλάτι

Το αλάτι είναι από τα βασικά συστατικά του φαγητού. Χωρίς αυτό, το φαγητό μας είναι άνοστο και αρκετοί δυσκολεύονται να το φάνε. Αν είμαστε σε...

Francesco: Μεσογειακή κουζίνα με τοπικά προϊόντα της Άνδρου

Το εστιατόριο Francesco βρίσκεται στο παραδοσιακό λιμανάκι  Γαύριο της Άνδρου. Αν επισκεφθείς το όμορφο νησί των Κυκλάδων, αξίζει να κάνεις μια στάση  στο εστιατόριο και...

Οι καλύτερες ασκήσεις για τους 40 plus

Τι 30, τι 40, τι 50. Σε γενικές γραμμές η ηλικία για ορισμένα πράγματα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Όχι όμως για τη γυμναστική,...

Τι χαρακτηριστικά ψάχνει ένας άντρας σε μια γυναίκα

Όλοι ψάχνουμε να βρούμε το έτερον μας ήμισυ. Και επειδή έχουμε θέσει κάποια συγκεκριμένα standards, τη γυναίκα τη θέλουμε να πληρεί κάποιες προϋποθέσεις. Και εννοώντας...

Βojana Κrsmanovic: Βαλκανική επίθεση

Η πανύψηλη Σέρβα, στάζει σεξουαλικότητα. Μας συστήθηκε στο Sports Illustrated του 2016 ενώ η φωτογράφιση στο «Maxim» ήταν αυτή που την καθιέρωσε ως ένα...