fbpx

Whisky: Ο «βασιλιάς των ποτών» πρέπει να είναι στο bar του σπιτιού σου

Το whisky είναι ο «βασιλιάς των ποτών» και δεν έχει πάρει καθόλου τυχαία αυτόν τον τίτλο. Υπάρχουν πολλές ετικέτες ανά τον κόσμο και πολλές ποιότητες, κάτι που το κάνει ξεχωριστό.

Ανάλογα το whisky που επιλέγεις να πιείς, δείχνεις ακόμα και το γούστο σου σε πολλά πράγματα που δεν πηγαίνει ο νους σου.

Αν βρεθείς σ’ ένα whisky bar θα πάθεις πλάκα με το πόσες πολλές ετικέτες υπάρχουν. Τόσες πολλές που δεν θα ξέρεις ποιο να πρωτοδοκιμάσεις.

Στο bar του σπιτιού μας θα πρέπει να υπάρχει ο «βασιλιάς των ποτών» και μάλιστα σε περίοπτη θέση.

Πόσες φορές έχετε πει… «ας πιώ ένα ποτάκι να χαλαρώσω;» και οι 8 στους 10 επιλέγετε να πιείτε whisky.

Με το whisky πνίγουμε τον πόνο μας, γιορτάζουμε μια επιτυχία,  έναν έρωτα. Εάν έχουμε προσκαλέσει σπίτι μας μια γυναίκα και θέλουμε να την χαλαρώσουμε, σίγουρα θα της προσφέρουμε ένα ποτήρι από το αγαπημένο μας ποτό.

Εάν είμαστε και γνώστες του ποτού θα της κάνουμε και μια μικρή επίδειξη για τις γνώσεις μας σχετικά με την παλαιότητα, τη γεύση, το άρωμα και φυσικά αν το whisky αυτό είναι από τα καλύτερα θα της εξηγήσουμε πως δεν πρέπει να το αραιώσουμε με νερό, πάγο ή αναψυκτικό. Γιατί το καλό whisky πίνετε σκέτο έτσι ώστε να το γευόμαστε καθαρό και ν’ «ακούμε» τ΄αρώματά του.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο που στις περισσότερες ταινίες όλοι πίνουν … whisky.

 

 

Οι ιδανικές συνθήκες για να δοκιμάσεις whisky

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ώρα για γευσιγνωσία γίνεται το πρωί, περίπου στις 11. Το πρωί  δεν έχουμε πιει καφέδες, δεν έχουμε καπνίσει και έτσι το στόμα μας είναι καθαρό προκειμένου να δοκιμάσουμε το whiski και να εντοπίσουμε όλα τ’ αρώματά του. Πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο καθαρά τα στοιχεία. Κάποιος που θέλει ν’ απολαύσει το αγαπημένο του ποτό, πρέπει να μην έχει πλύνει  τα δόντια του πριν ή να μην έχει καπνίσει. Όταν αρχίσει και απολαμβάνει, μπορεί φυσικά να ανάψει και το τσιγάρο του και το πούρο του. Αλλά για να αρχίσει να καταλαβαίνει τα γευστικά στοιχεία πρέπει να ξεκινήσει με καθαρή γευστική παλέτα.

Νερό, πάγο ή τίποτα;

Ένα malt whisky,  έχει πολλά κρυμμένα στοιχεία. Αν θέλετε να τα βγάλετε προς τα έξω, λίγο νερό βοηθάει. Βοηθάει γιατί όλη αυτή η συμπυκνωμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το απόσταγμα δημιουργεί έναν όγκο πολύ καλά κλεισμένο. Όταν πέσει λίγο νερό σπάει η δομή και αρχίζουν και βγαίνουν κάποια στοιχεία τα οποία ήταν εγκλωβισμένα.

ποτήρι

Το whisky έχει το δικό του ποτήρι που είναι  είτε το noising glass που έχουν οι Σκωτσέζοι είτε ένα old fashioned χαμηλό ποτήρι που να στενεύει πιο πάνω. Χρειάζεται να είναι πιο στενό πάνω για να εγκλωβίζονται τα αρωματικά στοιχεία που απελευθερώνονται με την ανακίνηση και προκειμένου να βγουν τ’ αρώματά του.

TIPS:

Δεν πρέπει να είναι θολό.

Πρώτα μυρίζω, μετά ανακινώ το ποτήρι και τέλος το γεύομαι.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smoothie κολοκύθας

Ποιος σας είπε πως τα smoothies είναι μόνο για το καλοκαίρι. Ακόμα και τώρα μπορούμε ν’απολαύσουμε φθινοπωρινά smoothies, όπως είναι το smoothie κολοκύθας. Μπορεί να...

Συνταγή για μεσογειακό club sandwich

Είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Κανείς δεν λέει «όχι», σε ένα λαχταριστό club sandwich. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει τυρί, ζαμπόν ή...

Τι συμβαίνει αν φοράς σαγιονάρες εκτός παραλίας

Οι σαγιονάρες είναι το απαραίτητο αξεσουάρ για την παραλία. Όχι, όμως και εκτός παραλίας, όπως σε μια απογευματινή μας βόλτα, αφού δεν είναι το...

5 λόγοι για να ξεκινήσετε σχοινάκι άμεσα

Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγη διασκέδαση και δημιουργικότητα στις προπονήσεις σας, ένα ενδεχόμενο είναι να ξεκινήσετε σχοινάκι καθώς αποτελεί μια εξαιρετικά αποτελεσματική μορφή καρδιοαναπνευστικής...

Μήλος: Το «διαμάντι» των Κυκλάδων (pics)

Η Μήλος είναι ένα ηφαιστειακό ελληνικό νησί στο Αιγαίο Πέλαγος, βόρεια του Κρητικού πελάγους με έντονο γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Λέγεται ότι το όνομά του...