Whisky: Ξέρεις τι πίνεις;

Εάν αποκαλείς τον εαυτό σου «εραστή» του whisky, σίγουρα γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των πολλών ειδών που υπάρχουν στο εμπόριο.

Ακόμα και αν δεν ξέρεις τις διαφορές και δεν μπορείς να τις διακρίνεις, δεν θα σε κρίνουμε.

Εξάλλου όταν το πίνουμε δεν μας πολυενδιαφέρει να ξέρουμε τι είδους είναι αρκεί να το πιούμε και να το ευχαριστηθούμε.

Ένα ποτήρι, ή ακόμα ένα μπουκάλι whisky, αν θέλουμε να μερακλώσουμε λιγάκι μας κρατάει συντροφιά σε όλες τις φάσεις τις φάσεις της ζωής μας.

Παρ’όλα αυτά, επειδή όταν βγαίνουμε σε κάποιο μπαρ, ο μπάρμαν μας ρωτάει «τι whisky προτιμάμε», καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και τα χαρακτηριστικά του καθένα από αυτά.

SCOTCH

Το σκωτσέζικο whisky είναι κατασκευασμένο από βύνη κριθαριού ή κόκκo, ενώ το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Παράγεται στην Σκωτία και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Single malt whisky: Είναι ένα whisky από ένα μόνο αποστακτήριο που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού, μαγιά και νερό. Τα single malt whisky, παραδοσιακά προέρχονται από πέντε περιοχές: Lowland, Highland, Speyside, Island και Campbelltown. Oι περιοχές αυτές είναι φημισμένες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η πλούσια φρουτένια γεύση, η φρεσκάδα, η γεύση της βύνης και το άρωμα του καπνού.

Grain Whisky: Είναι ο τύπος του whisky όπου το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι ή και τα δύο.

Blended whisky: Ένα Blended Scotch Whisky, δημιουργείται αναμειγνύοντας Single Malt και Single Grain. Το πλεονέκτημα του Blending είναι ότι διασφαλίζει πως η γεύση και η ποιότητα του ουίσκι παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά.

Σε ένα τέτοιο είδος «με δήλωση ηλικίας», η δήλωση ηλικίας αναφέρεται στο νεότερο ουίσκι που χρησιμοποιείται στο blend.

 

IRISH

Πρόκειται για οποιοδήποτε whisky παρασκευάζεται στο Έιρε- Δημοκρατία της Ιρλανδίας- ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Αντίθετα, από το Scotch, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βύνη από κόκκους δημητριακών σε οποιαδήποτε αναλογία. Ομοίως με το Scotch πρέπει να παλαιωθεί σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το ιρλανδικό ουίσκι έχει λίγο πιο απαλή γεύση.

 

JAPANESE

Το γιαπωνέζικο ουίσκι συνήθως δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο με το Scotch. Παρασκευάζεται από τη δεκαετία του 1920, αλλά μόλις τη τελευταία δεκαετία έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο και εκτός Ιαπωνίας.

 

AMERICAN STYLE

 

Bourbon: Πρόκειται για ένα αμερικάνικο whisky που φτιάχνεται με βυνοποιημένους κόκκους τουλάχιστον κατά 51% καλαμποκιού. Το υπόλοιπο είναι μία μίξη από στάχυ και βύνη. Οι κανόνες αναφορικά με το τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως bourbon είναι πιο χαλαροί από αυτούς για τα scotch, αλλά πρέπει να παρασκευαστεί αποκλειστικά εντός ΗΠΑ.

Straight bourbon

Πρόκειται για το bourbon από μία αμερικάνικη πολιτεία, για παράδειγμα το Κεντάκυ, που έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως χρωστικές ή αρωματικές ουσίες.

Βlended bourbon

Μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αποστάγματα και αρωματικά, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% straight bourbon.

Tennessee

Ουσιαστικά είναι το ίδιο με το bourbon. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη διαδικασία μετά την απόσταξη περιλαμβάνεται το φιλτράρισμα με τη χρήση κάρβουνου.

Rye

Είναι ένα whisky σίκαλης που παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στις ΗΠΑ, πρέπει να ζυμωθεί από μείγμα βυνοποιημένων κόκκων που αποτελείται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Οι κανόνες σχετικά με το καναδικό rye είναι πιο χαλαροί και περιέχουν πολύ λιγότερη από τη μισή σίκαλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι γυναίκες προτιμούν τα «κακά παιδιά»

Η πεποίθηση που επικρατεί σε σχέση με το φλερτ είναι πως οι γυναίκες θέλουν έναν άντρα με χιούμορ, να έχει αυτοπεποίθηση και θάρρος στη...

Είσαι ακόμα single; Αυτοί είναι οι λόγοι

Υπάρχουν πολλοί τύποι ανδρών. Αυτοί που επιλέγουν να είναι σε σχέση, αυτοί που η σχέση τους καταλήγει στο γάμο και φυσικά αυτοί που επιλέγουν...

Αυτά τα «junk food» μπορείς να καταναλώσεις πριν ή μετά το γυμναστήριο

Σίγουρα σας έχει τύχει μετά από μια πολύ κουραστική και επίπονη γυμναστική να σας πιάνει μια πείνα. Και κάνετε όρεξη να φάτε κάτι από τα...

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού – Εξήγηση

Το Παιχνίδι του Καλαμαριού”, ενδεχομένως, αποτελεί την σημαντικότερη νέα σειρά του 2021. Παγιδευμένοι μέσα σε κτήριο σε απόκρυφο σημείο και υπό την επίβλεψη μασκοφόρων φρουρών,...

Σουπιές με σπανάκι και ρύζι

Ένας συνδυασμός γεύσεων που ταιριάζει απόλυτα είναι οι σουπιές με το σπανάκι. Είναι ένα από τα πιο θρεπτικά φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Η συνταγή είναι εύκολη και υγιεινή,...