fbpx

Whisky: Ξέρεις τι πίνεις;

Εάν αποκαλείς τον εαυτό σου «εραστή» του whisky, σίγουρα γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των πολλών ειδών που υπάρχουν στο εμπόριο.

Ακόμα και αν δεν ξέρεις τις διαφορές και δεν μπορείς να τις διακρίνεις, δεν θα σε κρίνουμε.

Εξάλλου όταν το πίνουμε δεν μας πολυενδιαφέρει να ξέρουμε τι είδους είναι αρκεί να το πιούμε και να το ευχαριστηθούμε.

Ένα ποτήρι, ή ακόμα ένα μπουκάλι whisky, αν θέλουμε να μερακλώσουμε λιγάκι μας κρατάει συντροφιά σε όλες τις φάσεις τις φάσεις της ζωής μας.

Παρ’όλα αυτά, επειδή όταν βγαίνουμε σε κάποιο μπαρ, ο μπάρμαν μας ρωτάει «τι whisky προτιμάμε», καλό θα ήταν να γνωρίζουμε και τα χαρακτηριστικά του καθένα από αυτά.

SCOTCH

Το σκωτσέζικο whisky είναι κατασκευασμένο από βύνη κριθαριού ή κόκκo, ενώ το απόσταγμα ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια χωρητικότητας έως 700 λίτρα για τουλάχιστον τρία χρόνια. Παράγεται στην Σκωτία και χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

Single malt whisky: Είναι ένα whisky από ένα μόνο αποστακτήριο που έχει παρασκευαστεί μόνο με βύνη κριθαριού, μαγιά και νερό. Τα single malt whisky, παραδοσιακά προέρχονται από πέντε περιοχές: Lowland, Highland, Speyside, Island και Campbelltown. Oι περιοχές αυτές είναι φημισμένες για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως η πλούσια φρουτένια γεύση, η φρεσκάδα, η γεύση της βύνης και το άρωμα του καπνού.

Grain Whisky: Είναι ο τύπος του whisky όπου το κύριο συστατικό είναι το καλαμπόκι ή το σιτάρι ή και τα δύο.

Blended whisky: Ένα Blended Scotch Whisky, δημιουργείται αναμειγνύοντας Single Malt και Single Grain. Το πλεονέκτημα του Blending είναι ότι διασφαλίζει πως η γεύση και η ποιότητα του ουίσκι παραμένουν οι ίδιες κάθε φορά.

Σε ένα τέτοιο είδος «με δήλωση ηλικίας», η δήλωση ηλικίας αναφέρεται στο νεότερο ουίσκι που χρησιμοποιείται στο blend.

 

IRISH

Πρόκειται για οποιοδήποτε whisky παρασκευάζεται στο Έιρε- Δημοκρατία της Ιρλανδίας- ή τη Βόρεια Ιρλανδία. Αντίθετα, από το Scotch, μπορεί να χρησιμοποιηθεί βύνη από κόκκους δημητριακών σε οποιαδήποτε αναλογία. Ομοίως με το Scotch πρέπει να παλαιωθεί σε ξύλινα βαρέλια για τουλάχιστον τρία χρόνια. Το ιρλανδικό ουίσκι έχει λίγο πιο απαλή γεύση.

 

JAPANESE

Το γιαπωνέζικο ουίσκι συνήθως δημιουργείται με τον ίδιο τρόπο με το Scotch. Παρασκευάζεται από τη δεκαετία του 1920, αλλά μόλις τη τελευταία δεκαετία έχει καταστεί ευρέως διαθέσιμο και εκτός Ιαπωνίας.

 

AMERICAN STYLE

 

Bourbon: Πρόκειται για ένα αμερικάνικο whisky που φτιάχνεται με βυνοποιημένους κόκκους τουλάχιστον κατά 51% καλαμποκιού. Το υπόλοιπο είναι μία μίξη από στάχυ και βύνη. Οι κανόνες αναφορικά με το τι μπορεί να χαρακτηριστεί ως bourbon είναι πιο χαλαροί από αυτούς για τα scotch, αλλά πρέπει να παρασκευαστεί αποκλειστικά εντός ΗΠΑ.

Straight bourbon

Πρόκειται για το bourbon από μία αμερικάνικη πολιτεία, για παράδειγμα το Κεντάκυ, που έχει παλαιωθεί για τουλάχιστον δύο χρόνια και δεν περιέχει οποιοδήποτε πρόσθετο, όπως χρωστικές ή αρωματικές ουσίες.

Βlended bourbon

Μπορεί να περιλαμβάνει άλλα αποστάγματα και αρωματικά, αλλά πρέπει να είναι τουλάχιστον κατά 51% straight bourbon.

Tennessee

Ουσιαστικά είναι το ίδιο με το bourbon. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη διαδικασία μετά την απόσταξη περιλαμβάνεται το φιλτράρισμα με τη χρήση κάρβουνου.

Rye

Είναι ένα whisky σίκαλης που παρασκευάζεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική. Στις ΗΠΑ, πρέπει να ζυμωθεί από μείγμα βυνοποιημένων κόκκων που αποτελείται τουλάχιστον κατά 51% από σίκαλη. Οι κανόνες σχετικά με το καναδικό rye είναι πιο χαλαροί και περιέχουν πολύ λιγότερη από τη μισή σίκαλη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως, το καλοκαίρι δεν κάνει καλό στα γεννητικά μας όργανα

Το καλοκαίρι, υπάρχει μεγάλο κίνδυνος να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα υγείας, τα οποία θα μας χαλάσουν τη διάθεση. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι η λοίμωξη των...

Έτσι θα ξεχωρίσεις το γνήσιο μέλι

Μπορεί  ν’αγοράσουμε μέλι και να διαπιστώσουμε ότι είναι νοθευμένο. Πολλοί κερδοσκόποι προσθέτουν φθηνές γλυκαντικές ουσίες, με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική του γεύση. Και επειδή...

Γιατί το αγριέλαιο είναι το νέο superfood;

Πολλοί θεωρούν πως το αγριέλαιο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα είναι το νέο superfood και δεν κάνουν καθόλου λάθος. Παράγεται από αγριελιές της...

Γιατί ο Pike είναι τυχερός που έχει την Shakira;

Ήρθε η ώρα να παραδεχτούμε ότι ο Pike είναι πολύ τυχερός άνδρας. Επίσης, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αρκετοί από εμάς τον ζηλεύουμε για πολλούς λόγους. Πρώτον,...

Η Avis πέτυχε τη μεγαλύτερη τιτλοποίηση ενεργητικού που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα

Eπένδυση 130 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα πέτυχε η Avis, η κορυφαία εταιρία μίσθωσης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, καθώς εξασφάλισε διεθνή χρηματοδότηση για την ενίσχυση του...