Ο Νίκος Κοσμάς μας μυεί στον κόσμο του καράτε

Το καράτε είναι μια πολεμική τέχνη που όσο περνάνε τα χρόνια ανεβαίνει στη προτίμηση όσων θέλουν ν’ ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Ο Νίκος Κοσμάς είναι ο πλέον κατάλληλος για να μας μιλήσει για το αγαπημένο του άθλημα, καθώς έχει πολλές σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό του και να μας μυήσει στον κόσμο του καράτε μέσα από τις δικές του εμπειρίες που είναι πολλές.

Ο Νίκος Κοσμάς σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο mensnews.gr μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το καράτε πριν αποφασίσουμε να μπούμε σε αυτό τον κόσμο.

Το καράτε είναι ένα άθλημα ιδανικό για μικρούς και μεγάλους. Το καράτε δεν έχει ηλικία και μπορείς ν’ ασχοληθείς με αυτό όσο χρονών κι αν είσαι.

 

Γειά σου Νίκο, σε καλωσορίζουμε στην παρέα του mensnews! Ξεκινώντας θα ήθελα να μου μιλήσεις για την μεγάλη σου αγάπη που δεν είναι άλλη από το καράτε. Πώς επέλεξες ν’ ασχοληθείς με αυτό  το άθλημα και σε τι ηλικία πήρες αυτή την απόφαση;

«Νομίζω ότι το Καράτε επέλεξε εμένα. Δεν πιστεύω ποτέ πως κάτι γίνεται στην τύχη. Ξεκίνησα το Καράτε με παρότρυνση της μητέρας μου στην ηλικία των 9 ετών, επειδή είχα τιμωρηθεί και δεν μου επιτρεπόταν να πάω στο άθλημα που εγώ επιθυμούσα. Έτσι λοιπόν επισκέφτηκα ένα γειτονικό σύλλογο και αυτό ήταν. Έμελλε να αγαπήσω τόσο πολύ αυτό το άθλημα και να γίνει τρόπος ζωής για μένα για το υπόλοιπο της ζωής μου»

Γιατί επέλεξες το καράτε και όχι κάποιο άλλο άθλημα;

«Όπως είπα και παραπάνω, η επιλογή έγινε τελείως τυχαία αλλά αποδείχτηκε πως ήταν μοιραία»
Μίλησέ μας για τις πιο σημαντικές διακρίσεις σου
«Σε αυτά τα χρόνια μέσα από πολύ προσπάθεια και την ένταξη μου στην εθνική ομάδα ήρθαν πολλές επιτυχίες δόξα το θεό. Με μεγαλύτερη από όλες το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα»
Είσαι ένας αθλητής με πολλές διακρίσεις στο συγκεκριμένο άθλημα. Πόσο δύσκολο είναι κάθε φορά να ξεπερνάς τον εαυτό σου;
«Από πολύ νωρίς σε αυτό το άθλημα μπαίνεις στην διαδικασία της καθημερινής αυτό εξέλιξης. Είναι μέρος της φιλοσοφίας του Καράτε. Ένα όμως τεράστιο κεφάλαιο γενικά του πρωταθλητισμού είναι κάθε μέρα να είσαι καλύτερος από ότι χθες και αν ακόμα αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να προσπαθείς σκληρά για την επίτευξη αυτού. Οπότε, θα ξεπεράσεις πολλές φορές τα όρια σου στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πράγμα καθόλου εύκολο, πόσο μάλλον σε νεαρές ηλικίες που ένα παιδί παρόλο το ταλέντο του και την κλίση του σε κάτι, έχει έντονη και την επιθυμία να παίξει, να είναι ανέμελο και να έχει και άλλες ασχολίες.
Ξεκινά με μια εσωτερική μάχη και μετά έρχονται και τα αποτελέσματα.
Αυτός είναι και ο λόγος που σέβομαι και εκτιμάω τόσο πολύ όλα αυτά τα παιδιά εκεί έξω που κάνουν πρωταθλητισμό, γιατί γνωρίζω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και τον αγώνα που δίνουν»
 Ο πρωταθλητισμός θέλει θυσίες. Εσύ τι θυσίες έχεις κάνει;
«Δεν θεωρώ πολύ εύστοχη την έκφραση «κάνω θυσίες για κάτι» προσωπικά. Γι’ αυτό δεν την χρησιμοποιώ. Θυσίες έκαναν οι αρχαίοι στους θεούς τους. Εμείς κάνουμε επιλογές. Έτσι και εγώ έκανα και κάνω τις επιλογές μου. Υπήρξαν πολλές φορές που δεν βγήκα βράδυ με φίλους μου, γιατί το επόμενο πρωί είχα προπόνηση. Δεν πήγα πολλές εκδρομές, γιατί εκείνο το Σαββατοκύριακο θα βρισκόμουν σε ένα γήπεδο για αγώνες. Δεν έφαγα το junk food που η παρέα μου θα επέλεγε, γιατί έπρεπε να προσέξω το βάρος μου για την κατηγορία μου. Αυτές και άλλες πολλές είναι κάποιες από τις επιλογές μου που έκανα για το κομμάτι του πρωταθλητισμού και συνεχίζω να κάνω εδώ και χρόνια και δεν μετάνιωσα στιγμή γιατί με έκαναν αυτό που είμαι σήμερα. Όπως μου είχε πει μια φορά ο προπονητής μου: ”Είμαστε οι επιλογές μας”»
Τι είναι αυτό που σου έχει μάθει το καράτε; Σαν αθλητής την ήττα την δέχεσαι εύκολα; 
«Όποιος κάνει πρωταθλητισμό δεν θα πρέπει να συμφιλιωθεί με την ήττα. Σίγουρα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του πρωταθλητισμού, γιατί κανένας δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με την νίκη. Παρ’ όλα αυτά πάντα σε ενοχλεί όταν παρά την προσπάθεια που θα καταβάλεις δεν έρχεται το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Αυτό δεν πρέπει να σε πτοεί, αλλά να σου δίνει κίνητρο για την επόμενη φορά. Πάντα έτσι λειτουργούσα. Μια ήττα σε κάνει να αναλογίζεσαι πολύ περισσότερο τον τρόπο που αγωνίζεσαι και τι μπορεί να φταίει από ότι μια νίκη συνήθως, όποτε είναι καλό να εστιάζεις στο κέρδος που αποκτάς μέσα από αυτήν την εμπειρία»
Αν δεν ήσουν αθλητής, θα μπορούσες να επιβιώσεις στο survivor;
«Περίεργη ερώτηση. Πιστεύω πως ναι θα μπορούσα να επιβιώσω, αλλά όχι με τον τρόπο που το έκανα. Το άθλημα μου και η πολυετής ενασχόληση μου με αυτό, θεωρώ με όπλισαν κατάλληλα για να ανταπεξέλθω σε αυτήν την εμπειρία με τον τρόπο που το έκανα»
Τι συμβουλή δίνεις σε κάποιο παιδί που θέλει ν’ ασχοληθεί με το καράτε;
«Ένα παιδί που θα ξεκινούσε τώρα το καράτε θα πρέπει να είχε πολύ υπομονή και επιμονή, αν θα ήθελε να επιτύχει. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να δουλέψει σκληρά και με ταπεινότητα. Ο σεβασμός και η πειθαρχία είναι τεράστια κεφαλαία σε αυτόν τον χώρο.
Η συμβουλή όμως που θα έδινα σε ένα παιδί είναι να αγαπά αυτό που κάνει. Αν δεν αγαπάς αυτό που κανεις, όσο και αν προσπαθείς, ποτέ δεν θα έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ότι και αν είναι αυτό»
Η ηλικία παίζει ρόλο; Δηλαδή μπορεί να ξεκινήσει και κάποιος σε μεγάλη ηλικία;
«Θεωρώ πως είτε είσαι 3 είτε 93 ετών μπορείς να ξεκινήσεις Καράτε.
Σίγουρα δεν μιλάω για το κομμάτι του πρωταθλητισμού, αλλά μιλάω για το κομμάτι του αθλητισμού. Από ένα νήπιο λοιπόν που θα αρχίσει να εντρυφεί στην φιλοσοφία του αθλήματος και στις πρώτες τεχνικές μέχρι τον υπερήλικα θεωρώ πως μπορούν να έχουν ενασχόληση με το Καράτε, να αθλούνται και να βιώνουν την εμπειρία του μαγικού κόσμου των πολεμικών τεχνών»
Σε ποια περίπτωση κάποιος δεν μπορεί ν’ ασχοληθεί με το καράτε; Καθώς σαν άθλημα έχει τραυματισμούς.
«Σαν άθλημα βάση στατιστικών έχει ελάχιστους τραυματισμούς. Σε σύγκριση για παράδειγμα με το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και αλλά διαδεδομένα αθλήματα έχει πολύ λιγότερους τραυματισμούς. Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, όλοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του Καράτε. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια βλέπω μεγάλη αύξηση από πολλούς αθλητές με αναπηρία να συμμετέχουν στο άθλημα και να παίρνουν μέρος στους αγώνες ParaKarate και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα»
Γιατί ένας γονιός πρέπει να γράψει το παιδί του καράτε;
«Αυτό που θα μπορούσα να πω σε έναν γονιό που θα σκεφτόταν να φέρει το παιδί του στον χώρο του Καράτε είναι με βεβαιότητα να το κάνει. Μέσω της ενασχόλησης ενός παιδιού με το συγκεκριμένο άθλημα αποκτάει πειθαρχία, σεβασμό, αυτοέλεγχο, αυτοεκτίμηση, ενώ σωματικά είναι ένα άθλημα που ασκείς ομοιόμορφα όλο το σώμα και βελτιώνει παρά πολλές φυσικές ικανότητες όπως ταχύτητα, δύναμη, ισορροπία, ευλυγισία κλπ.
Δίνεται μεγάλη έμφαση στην τεχνική του αθλήματος. Οπότε, θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα σε κάθε γονέα να δοκίμαζε κάτι τέτοιο για το παιδί του»
Πόσα είδη καράτε υπάρχουν;
«Το Καράτε προέρχεται από την Ιαπωνία και υπάρχουν πολλά είδη. Τα πιο διαδεδομένα και πλέον αναγνωρισμένα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε (WKF) είναι 4.
Το Shito Rui, το Shotokan, το Wado Ryu και το Goju Ryu».
Είναι το ιδανικό άθλημα για αυτοάμυνα;
«Είμαι της άποψης πως δεν υπάρχει μια πολεμική τέχνη που θα δημιουργήσει τον απόλυτο μαχητή. Ο δρόμος προς την τελειότητα είναι ατελείωτος. Ο κόσμος των πολεμικών τεχνών είναι τεράστιος και έχω σεβασμό για κάθε μια από αυτές. Θεωρώ όμως επίσης πως το Καράτε είναι από τις καλύτερες μεθόδους αυτοάμυνας που μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να συναντήσει και μια από τις πιο ιδανικές»
Στην Ελλάδα το καράτε έχει την θέση που του αρμόζει;
«Καράτε στην Ελλάδα έχει «γεννήσει» πολύ σημαντικούς πρωταθλητές, παρά την κατάσταση που επικρατεί. Σαν άθλημα, όπως γενικότερα ο αθλητισμός στην Ελλάδα αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα και εμπόδια στην εξέλιξη του είτε οικονομικά είτε διοικητικά. Βέβαια έχουν έρθει πολύ μεγάλες διακρίσεις από Έλληνες αθλητές παρά τις δυσκολίες και αυτό είναι κάτι που το κάνει ακόμα πιο αξιοσημείωτο. Η Ελλάδα είναι μια υπολογίσιμη δύναμη στο Παγκόσμιο Καράτε, αλλά θα ήθελα να την δω ακόμα πιο ψηλά, γιατί υπάρχει το υλικό αλλά θα επιθυμούσα να υπάρχουν και τα μέσα για την επίτευξη αυτού»

Ακολουθήστε τον Νίκο Κοσμά στο instagram 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί είναι από τις ποιο υγιεινές τροφές, καθώς παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Αν δεν τους έχετε...

Πίνεις βότκα; Δες γιατί είσαι στο σωστό δρόμο

H βότκα είναι από τα πιο δημοφιλή ποτά σ' όλο το κόσμο. Σκέτη ή σε cocktail κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε πάρα πολλά αλκοολούχα...

Καλοκαιρινά cocktails με βάση το gin

H γεύση του εκάστοτε cocktail διαφοροποιείται ανάλογα με τη βάση που έχει. Η βάση των περισσότερων από αυτά είναι το ρούμι ή η τεκίλα. Δεν...

Panama Hat: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το διάσημο καπέλο

Τα panama hat είναι από τα πιο γνωστά καπέλα στο κόσμο. Το διάσημο χέρι που τα έχει φτιάξει ακούει στο όνομα... Camilo Haffar. Κατάγεται από...

Τα λάθη που κάνει ένας αρχάριος στο γυμναστήριο

Έχουμε εκπαιδευτεί στο σχολείο, στο στρατό αλλά όχι στο γυμναστήριο. Όλοι ξεκινάμε από κάπου, το ίδιο συμβαίνει και στη γυμναστική. Η εκπαίδευση στη γυμναστική...