fbpx

Τάσος Μπερδέσης: «Ο χώρος της πυγμαχίας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη»

Τον πρωταθλητή πυγμαχίας Τάσο Μπερδέση συνάντησε η δημοσιογράφος της «kedenews» Ιωάννα Τζανή, στο γυμναστήριο Colosseum Fighting Arena στον Πειραιά, με τον προπονητή του Κωνσταντίνο Βετίμη και τον ερασιτέχνη πυγμάχο και καλό του φίλο Παναγιώτη Κυρίμη.

Ο αθλητής μάς άνοιξε την καρδιά και τα χαρτιά του, ενώ μας αποκάλυψε τους επαγγελματικούς του στόχους.

 

Σε τι φάση βρίσκεται η καριέρα σου αυτή την περίοδο;

Αυτή η περίοδος είναι περίεργη και για εμένα, όπως και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, με τον προπονητή και την ομάδα μου δεν το έχουμε βάλει κάτω ούτε στιγμή. Εδώ και πέντε μήνες δεν έχουμε σταματήσει λεπτό την προετοιμασία και συνεχίζουμε.

Βρισκόμουν στη Γερμανία, όπου προετοιμαζόμουν για κάποιους επαγγελματικούς αγώνες που θα διεξάγονταν εκεί, ωστόσο αναβλήθηκαν. Έτσι, γύρισα στην Ελλάδα, και τώρα συνεχίζουμε τις προπονήσεις με την ομάδα.

Την 1η Οκτωβρίου έχουμε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό, όμως υπάρχει περίπτωση να αναβληθούν και αυτοί λόγω κορονοϊού και να μεταφερθούν έναν μήνα αργότερα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούμε σχετικά με αυτό.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα;

Βασικός μου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κατακτήσω έναν τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματικής Πυγμαχίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι επαγγελματίας πυγμάχος. Πάντοτε ένας αθλητής θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Πάνω απ’ όλα, αυτό που θέλω είναι να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν δυναμικά, οικονομικά και κυρίως ψυχολογικά.

Η πυγμαχία είναι ένα ολυμπιακό, αρχαιοελληνικό άθλημα, κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μας κάνει να δίνουμε την ψυχή μας. Κάθε μέρα, ώρα και λεπτό που περνάει προσπαθώ να γίνομαι όσο καλύτερος μπορώ και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται.

Για ποιους λόγους θεωρείς ότι, ενώ έχεις αναδείξει πολύ την Ελλάδα στο κομμάτι της πυγμαχίας, δεν έχεις πάει ακόμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η ζωή ενός αθλητή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν κάποιες ατυχίες και κάποιοι τραυματισμοί που με εμπόδισαν να φτάσω μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, και κάποιοι άνθρωποι στάθηκαν εμπόδιο σε αυτό. Πρέπει να σταματήσει η επιλογή των αθλητών που θα διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τόσο σημαντικές διοργανώσεις πρέπει να βλέπουμε τους πραγματικά άξιους αθλητές, που έχουν διακρίσεις στο εξωτερικό. Αν πηγαίνουν επιλεγμένοι αθλητές, δεν θα έχουμε μετάλλια. Πολλοί αθλητές χαντακώνονται από αυτό το σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως με πολλή προσπάθεια και προπονήσεις, στο άμεσο μέλλον θα μου έρθουν καινούργια πράγματα και ευκαιρίες. Έχω θετικό ένστικτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

 

Ποια είναι η άποψή σου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει βγάλει πάρα πολύ καλά «πυγμαχάκια», όπως τους λέμε στη δική μας γλώσσα. Οι ερασιτέχνες αθλητές πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από τους αθλητικούς παράγοντες, ώστε να μπορούν να φέρουν στη χώρα κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ και είναι κρίμα, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλούς πυγμάχους.

Ο χώρος μας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το κομμάτι. Εμένα προσωπικά έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να με στηρίξουν.

Το 2021 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες πυγμάχους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε σκληρά.

«Δεν είναι αξιοκρατική η επιλογή των αθλητών»

 

Στην «kedenews» μίλησε και ο πυγμάχος του Ολυμπιακού και χρόνια φίλος του Τάσου Μπερδέση, Παναγιώτης Κυρίμης, ο οποίος είπε:

«Ο Τάσος είναι ένας από τους καλύτερους πυγμάχους στην Ελλάδα. Εύχομαι το καλύτερο για εκείνον και να παραμείνει πάντα στις προπονήσεις όπως είναι, πειθαρχημένος και σωστός. Είναι πολύ τίμιο και σημαντικό κατά τη γνώμη μου να αγωνιστεί o Μπερδέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να καταφέρει να φέρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα. Είναι ένας πολύ καλός πυγμάχος και από αυτόν μαθαίνουν και τα νέα παιδιά που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αθλητική παιδεία ούτε αθλητική οργάνωση. Δεν είναι αξιοκρατική η επιλογή των αθλητών. Υπάρχουν τόσο καλοί αθλητές σαν τον Τάσο που δεν τους προωθούν, γιατί όλα γίνονται με γνωριμίες και φιλίες».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προϊόντα και εργαλεία που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις καλοσχηματισμένο μουστάκι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μουστάκι έχει κάνει ένα δυναμικό comeback στο χώρο του facial look. Παραδοσιακά, το να έχει ένας άντρας μουστάκι είναι...

BMW Foundation Herbert Quandt: Denkraum – Good Life & Sustainable Cities Athens

Το ‘Denkraum – Good Life & Sustainable Cities Athens’ είναι η δεύτερη εκδήλωση του 2020 Denkraum, που φιλοξενείται σε τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις, Άμστερνταμ, Μαδρίτη...

Πως να φορέσεις σωστά το άρωμά σου

Το άρωμα είναι η πινελιά που ολοκληρώνει την εμφάνισή μας, είναι η ενίσχυση του ηθικού μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και να διαλέγεις αυτό...

Σεξ στο νερό: Τι πρέπει να ξέρεις

Ακούγεται πολύ ιντριγκαδόρικο το σεξ στο νερό. Είτε είναι στη θάλασσα, είτε σε πισίνα, είτε στη μπανιέρα. Κάποιοι είναι της άποψης ότι το να κάνεις...

11 sneakers του Μichael Jordan που βγήκαν προς πώληση

Τo όνομα του Michael Jordan, του θρύλου του NBA έχει συνδεθεί πολλές φορές με τα πιο sneakers που έχουν την υπογραφή του. Ένα από αυτά,...