Τάσος Μπερδέσης: «Ο χώρος της πυγμαχίας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη»

Τον πρωταθλητή πυγμαχίας Τάσο Μπερδέση συνάντησε η δημοσιογράφος της «kedenews» Ιωάννα Τζανή, στο γυμναστήριο Colosseum Fighting Arena στον Πειραιά, με τον προπονητή του Κωνσταντίνο Βετίμη και τον ερασιτέχνη πυγμάχο και καλό του φίλο Παναγιώτη Κυρίμη.

Ο αθλητής μάς άνοιξε την καρδιά και τα χαρτιά του, ενώ μας αποκάλυψε τους επαγγελματικούς του στόχους.

 

Σε τι φάση βρίσκεται η καριέρα σου αυτή την περίοδο;

Αυτή η περίοδος είναι περίεργη και για εμένα, όπως και για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς βιώνουμε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, με τον προπονητή και την ομάδα μου δεν το έχουμε βάλει κάτω ούτε στιγμή. Εδώ και πέντε μήνες δεν έχουμε σταματήσει λεπτό την προετοιμασία και συνεχίζουμε.

Βρισκόμουν στη Γερμανία, όπου προετοιμαζόμουν για κάποιους επαγγελματικούς αγώνες που θα διεξάγονταν εκεί, ωστόσο αναβλήθηκαν. Έτσι, γύρισα στην Ελλάδα, και τώρα συνεχίζουμε τις προπονήσεις με την ομάδα.

Την 1η Οκτωβρίου έχουμε κάποιους αγώνες στο εξωτερικό, όμως υπάρχει περίπτωση να αναβληθούν και αυτοί λόγω κορονοϊού και να μεταφερθούν έναν μήνα αργότερα. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ενημερωθούμε σχετικά με αυτό.

 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου από εδώ και πέρα;

Βασικός μου στόχος αυτή τη στιγμή είναι να κατακτήσω έναν τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Επαγγελματικής Πυγμαχίας.

Τα τελευταία δέκα χρόνια είμαι επαγγελματίας πυγμάχος. Πάντοτε ένας αθλητής θέλει να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Πάνω απ’ όλα, αυτό που θέλω είναι να έχω δίπλα μου ανθρώπους που με στηρίζουν δυναμικά, οικονομικά και κυρίως ψυχολογικά.

Η πυγμαχία είναι ένα ολυμπιακό, αρχαιοελληνικό άθλημα, κι αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που μας κάνει να δίνουμε την ψυχή μας. Κάθε μέρα, ώρα και λεπτό που περνάει προσπαθώ να γίνομαι όσο καλύτερος μπορώ και να φτάσω όσο πιο ψηλά γίνεται.

Για ποιους λόγους θεωρείς ότι, ενώ έχεις αναδείξει πολύ την Ελλάδα στο κομμάτι της πυγμαχίας, δεν έχεις πάει ακόμα σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

Η ζωή ενός αθλητή έχει πολλά σκαμπανεβάσματα. Υπήρξαν κάποιες ατυχίες και κάποιοι τραυματισμοί που με εμπόδισαν να φτάσω μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστόσο, και κάποιοι άνθρωποι στάθηκαν εμπόδιο σε αυτό. Πρέπει να σταματήσει η επιλογή των αθλητών που θα διαγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε τόσο σημαντικές διοργανώσεις πρέπει να βλέπουμε τους πραγματικά άξιους αθλητές, που έχουν διακρίσεις στο εξωτερικό. Αν πηγαίνουν επιλεγμένοι αθλητές, δεν θα έχουμε μετάλλια. Πολλοί αθλητές χαντακώνονται από αυτό το σύστημα.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω πως με πολλή προσπάθεια και προπονήσεις, στο άμεσο μέλλον θα μου έρθουν καινούργια πράγματα και ευκαιρίες. Έχω θετικό ένστικτο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

 

Ποια είναι η άποψή σου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα;

Η Ελλάδα έχει βγάλει πάρα πολύ καλά «πυγμαχάκια», όπως τους λέμε στη δική μας γλώσσα. Οι ερασιτέχνες αθλητές πρέπει να στηριχθούν περισσότερο από τους αθλητικούς παράγοντες, ώστε να μπορούν να φέρουν στη χώρα κάποιο ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι κάτι που η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει ποτέ και είναι κρίμα, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλούς πυγμάχους.

Ο χώρος μας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το κομμάτι. Εμένα προσωπικά έπρεπε να περάσουν 25 χρόνια για να με στηρίξουν.

Το 2021 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για όλους τους Έλληνες πυγμάχους εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρέπει να βάλουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε σκληρά.

«Δεν είναι αξιοκρατική η επιλογή των αθλητών»

 

Στην «kedenews» μίλησε και ο πυγμάχος του Ολυμπιακού και χρόνια φίλος του Τάσου Μπερδέση, Παναγιώτης Κυρίμης, ο οποίος είπε:

«Ο Τάσος είναι ένας από τους καλύτερους πυγμάχους στην Ελλάδα. Εύχομαι το καλύτερο για εκείνον και να παραμείνει πάντα στις προπονήσεις όπως είναι, πειθαρχημένος και σωστός. Είναι πολύ τίμιο και σημαντικό κατά τη γνώμη μου να αγωνιστεί o Μπερδέσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γιατί είναι ο μόνος που μπορεί να καταφέρει να φέρει ένα ολυμπιακό μετάλλιο στην Ελλάδα. Είναι ένας πολύ καλός πυγμάχος και από αυτόν μαθαίνουν και τα νέα παιδιά που βρίσκονται στο ξεκίνημά τους.

Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αθλητική παιδεία ούτε αθλητική οργάνωση. Δεν είναι αξιοκρατική η επιλογή των αθλητών. Υπάρχουν τόσο καλοί αθλητές σαν τον Τάσο που δεν τους προωθούν, γιατί όλα γίνονται με γνωριμίες και φιλίες».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παγωμένη λεμονάδα με ρούμι καρύδας

Ετοιμαστείτε για κάτι που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Μια σπιτική συνταγή για παγωμένη λεμονάδα που συνδυάζεται άψογα με ρούμι καρύδας. ΥΛΙΚΑ 1 ½ παγάκια σπασμένα 3...

Lagoon Sixty 7: Tαχύπλοη μεζονέτα για λίγους (pics & vid)

Το νεότερο catamaran της Lagoon, το Sixty 7, είναι ένα από τα πλέον άνετα και πολυτελή yacht στα 20 μέτρα. Κομμάτι τις πασίγνωστης Janneau και...

Detox για μετά τις διακοπές

Διακοπές τέλος-για τους περισσότερους - και ήρθε η δύσκολη στιγμή να μπούμε πάλι στη ρουτίνα μας και να ξεχάσουμε τις συνήθειες που είχαμε όσο...

Έξυπνοι τρόποι για να φτιάξεις τη βαλίτσα σου για τις διακοπές

Όσο εύκολο και αν ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι να γίνει στη πράξη. Και αναφερόμαστε φυσικά στην ετοιμασία της βαλίτσας μας, όταν είναι να φύγουμε...

«Σούπερ οργασμός» και πως θα της τον χαρίσεις

Ο καλύτερος οργασμός είναι αυτός που θα κάνει τη γυναίκα να «λιώσει». Και όπως έχουμε ξαναγράψει υπάρχουν πολλών ειδών οργασμοί που έχουν ακριβώς αυτό...