Αριστοτέλης Ωνάσης: Η αυτοκρατορία ενός μύθου και η κατάρα

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες κροίσους, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα διασημότερα πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας. Συνδύαζε χαρακτηριστικά, όπως θάρρος, γοητεία, εξυπνάδα, γι’αυτό και έγινε η επιτομή του κοσμοπολίτη επιχειρηματία του 20ο αιώνα.

Γεννήθηκε το 1906 στην αριστοκρατική συνοικία της Μελαντίας στη Σμύρνη από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης αλλά το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής Καταστροφής. Έτσι ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα και από εκεί μετανάστευσε στην Αργεντινή για να αναζητήσει την τύχη του.

ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΗΤΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ

Στο Μπουένος Άιρες τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για εκείνον αφού δυσκολευόταν να βρει δουλειά και έτσι αναγκάστηκε να παραποιήσει την ηλικία του για να μπορέσει να δουλέψει σε νυχτερινό πόστο σε τηλεφωνική εταιρία. Εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των  ήσυχων νυχτερινών βαρδιών για να μάθει ισπανικά και διαβάζοντας επιχειρηματικές ειδήσεις στις εφημερίδες. Κατάφερε να κερδίσει λίγα χρήματα κερδοσκοπώντας στους δείκτες εμπορευμάτων. Η πρώτη του επιχειρηματική κίνηση ήταν τα καπνά, αφού και η οικογένειά του δραστηροποιούνταν σε αυτό το τομέα στη Σμύρνη.

Σε ηλικία 25 χρονών κατάφερε να αποκτήσει τα πρώτα του εκατομμύρια δολάρια. Μαζί με ένα φίλο του, γόνο της ναυτιλιακής οικογένειας Κώστα Γκράτσο, ειδοποίησε την Ελληνική κυβέρνηση για τους κινδύνους του διαφαινόμενου πολέμου λιμενικών τελών μεταξύ Ελλάδας και Αργεντινής που θα μπορούσε να καταστρέψει το 80% του ελληνικού στόλου ατμόπλοιων που εξαρτιόταν από την υπεραντλαντική αγορά σιτηρών. Αυτή του η κίνηση τον αντάμειψε με διορισμό στο Μπουένος Άιρες ως απεσταλμένου της Ελληνικής κυβέρνησης.

Το 1932 έγινε εφοπλιστής όταν αγόρασε τέσσερα φθηνά φορτηγά από την Εθνική Καναδική Εταιρία Ατμόπλοιων. Σαν περήφανος Έλληνας ύψωσε την ελληνική σημαία στα πλοία του και τους έδωσε ονομασία, για να τιμήσει την οικογένειά του.

Η δραστηριότητά του δεν σταμάτησε εκεί. Στράφηκε στα νεότευκτα πλοία και στη ναυτιλιακή αγορά πετρελαίου. Αγόρασε ένα γιγαντιαίο δεξαμενόπλοιο 15.000 τόνων από τα ναυπηγεία στο Γκέτεμποργκ. Το ονόμασε «Άριστον» και παραδόθηκε το 1938. Ακολούθησε η αγορά και άλλων, ακόμα και μετά την μετεγκατάστασή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1940. Βέβαια, η γραφειοκρατία της ελληνικής ναυτιλίας τον ανάγκασαν να αλλάξει σημαία στα πλοία του.

Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΡΠΙΟΣ

Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές ταλέντο του κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου κυρίως στο τομέα των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του έγινε συνώνυνο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας, αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.

Επεκτάθηκε στις αερομεταφορές αφού το 1956 από το ελληνικό δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία. Η εταιρεία ξεκίνησε την λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957. Πολύ γρήγορα άνοιξε τα φτερά της στις πέντε ηπείρους και αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

Μία ακόμα επένδυσή του ήταν και η αγορά του «Σκορπιού», ένα μικρό άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνάει μεγάλο μέρος των διακοπών του, παρέα με διάσημους φίλους του προβάλλοντας την Ελλάδα σε όλο το κόσμο. Το 1957, γνώρισε τη Μαρία Κάλας με την οποία αναπτύχθηκε ένας θυελλώδης έρωτας.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ

Ένα μεγάλο μέρος της ζωής του το πέρασε στην Αμερική και συγκεκριμένα στη Καλιφόρνια, όπου εκεί έγινε γνωστός ως πρότυπο «χολυγουντιανού play boy». Άρχισε να φλερτάρει αδιάκοπα και μία από τις κατακτήσεις του ήταν και η κόρη ενός Έλληνα εφοπλιστή, του Σταύρου Λιβανού. Παντρεύτηκε την Τίτα Λιβανού, ετών 17 και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα . Σχεδόν 15 χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίτα Λιβανού χώρισαν.

Σαν γνήσιος play boy, για τον Ωνάση οι γυναίκες ήταν κάτι σαν «τρόπαιο» στη συλλογή του. Και στα τέλη της δεκαετίας του 1960, δεν είχε μάτια για άλλη από την γοητευτική χήρα του δολοφονηθέντος προέδρου των Η.Π.Α, Τζον Φίτζεραλντ Κένεντι. Αυτό δεν πτόησε την Τζάκι Κένεντι να επισημοποιήσει τη σχέση της με τον Έλληνα κροίσο, μόλις τέσσερις μήνες αργότερα. Στις 20 Οκτωβρίου 1968, στο εκκλησάκι του Σκορπιού, η Τζάκι Κένεντι, έγινε Τζάκι Ωνάση, Τζάκι Ω» όπως έμεινε στην ιστορία.

Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΡΑ

Στις 24 Ιανουαρίου 1973, ο γιος του Ωνάση, από το πρώτο του γάμο, Αλέξανδρος, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα, σε ηλικία 25 χρονών. Ο πρόωρος θάνατός του ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Ωνάση που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχθεί.

Το 1938, σε ηλικία 38 ετών, η κόρη του Χριστίνα, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στο Μπουένος ‘Αιρες. Το επίσημο πόρισμα της νεκροψίας ανέφερε αιτία θανάτου το έμφραγμα, λόγω της πολύχρονης χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Κατάρα ή σύμπτωση κανείς δεν μπορεί να ξέρει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν «καταραμένος» να ζει μέσα στα πλούτη.

Το 1975, πέθανε, στο αμερικάνικο νοσοκομείο του Νευγί κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες τροφές μπορούμε να καταψύξουμε

Πολλές φορές αγοράζουμε προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να τα πετάμε. Μας έχει...

Σ’έκαψε ο ήλιος; Έτσι θ’ανακουφιστείς από τον πόνο

Μας αρέσει η ηλιοθεραπεία, γι’αυτό καθόμαστε με τις ώρες στον ήλιο , αφού θέλουμε  να πάρουμε χρωματάκι. Ωστόσο, σπάνια σκεφτόμαστε την αρνητική πλευρά του...

Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεσαι καθημερινά

Η ζυγαριά δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονή. Αρκετοί από εμάς, όταν τρώμε πηγαίνουμε στη ζυγαριά για να δούμε πόσες θερμίδες πήραμε. Επίσης, όταν γυμναζόμαστε,...

Τσαντίζεσαι; Δες πως θα το αποφύγεις

Είναι εκείνες οι στιγμές που τσαντίζεσαι και θέλεις να τα σπάσεις όλα. Σε καταλαβαίνουμε γιατί και εμείς έχουμε έρθει σε αυτή τη κατάσταση πάρα...

Συνταγή για fish and chips

Aν έχετε ταξιδέψει στην Αγγλία σίγουρα θα έχετε δοκιμάσει τη σπεσιαλιτέ τους που δεν είναι άλλη από τα fish and chips. Αν δεν είχατε ποτέ...