Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο βασιλιάς της ροκ και το άδικο τέλος

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν ένας άξιος εκφραστής της ελληνικής ροκ σκηνής. Τα τραγούδια του πάντα με νόημα, μας συντρόφευαν στην πορεία της ζωής μας, αφήνοντας το στίγμα τους  μέχρι και σήμερα.

Στίχοι βγαλμένοι από τις προσωπικές εμπειρίες του τραγουδιστή και είναι ένας από τους λόγους που μας «αγγίζουν» βαθιά.

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου του 1948 στην Αθήνα. Ήταν γιος του Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου και της Ιωάννας Σιδηροπούλου το γένος Αλεξίου. Οι Σιδηρόπουλοι ήταν Πόντιοι από την Ρωσία, αστοί που ζούσαν από την καλλιέργεια και το εμπόριο του καπνού. Από τη Ρωσία έφυγαν μετά την επανάσταση του 1917 και το 1923 ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στο Κιλκίς,  όπου ασχολήθηκαν με το εμπόριο καπνού.

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος μετά την γέννησή του στην Αθήνα, επέστρεψε μαζί με τους γονείς του στη Θεσσσαλονίκη. Έμειναν εκεί και τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής του. Ζούσαν με την οικογένεια του παππού του Παύλου. Σαν παιδί ήταν πολύ ζωηρός, πειραχτήρι και ριψοκίνδυνος στα παιχνίδια του. Ήταν πρόσχαρος, πάντα ευαίσθητος, καλόκαρδος και έκανε πολύ εύκολα φίλους.Ο Παύλος σαν μαθητής φοίτησε σε δημόσιο σχολείο, τελειώνοντας το 22ο δημοτικό σχολείο Αθηνών στα Πατήσια και στη συνέχεια συνέχισε στο 8ο γυμνάσιο αρρένων Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1966. Δεν έδωσε αμέσως εξετάσεις για το πανεπιστήμιο. Το 1967, πέρασε στο Μαθηματικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, φτάνοντας στο 3ο έτος και διέκοψε μιας και οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες και το ταλέντο του στην μουσική, τον είχαν «κερδίσει». Δεν σπούδασε μουσική, έστω και αν το ταλέντο του είχε ήδη φανεί.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Στη Θεσσαλονίκη και μακριά από την οικογένειά του ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία. Την περίοδο εκείνη ο μουσικός Παντελής Δεληγιαννίδης έπαιζε κιθάρα με τους Olympians. Ο Παύλος τον άκουσε και ενθουσιάστηκε. Τα κοινά ακούσματά τους- blues, Eric Clapton, Cream, John Mayall και άλλοι-  και έχοντας και ο ίδιος κάποιες δικές του συνθέσεις, του πρότεινε να συνεργαστούν.

Δημιούργησαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας» κατέβηκαν στην Αθήνα και άμεσα- μέσα στη διετία 1970-1971- ηχογράφησαν για τη «Lyra» το πρώτο τους μικρό δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Ξέσπασμα» και «Ο κόσμος τους». Συμμετείχαν ακόμα- ανάμεσα σε μουσικούς και σχήματα όπως η Δέσποινα Γλέζου, Εξαδάκτυλος Socrates- στη ζωντανή ηχογράφηση « Ζωντανοί στο Κύτταρο» με τα κομμάτια τους «Απογοήτευση» και ο «Γέρο-Μάθιος».

Το 1972, οι Δαμώνα και Φιντίας συνεργάστηκαν με τον Νίκο Τσιλογιάννη και το Βασίλη Ντάλα από τα Μπουρμπούλια, δημιουργώντας το ίδιο όνομα στη νέα ροκ μπάντα που δημιούργησαν.

Γενικότερα τα Μπουμπούλια, εξέφραζαν μια τάση παντρέματος της ροκ και της παραδοσιακής μουσικής και τον ελληνικό στίχο. Διαλύονται στις αρχές του 1974, αφού από τις τάξεις τους πέρασαν και πολλοί άλλοι μουσικοί, όπως οι Άρης Τσαούλης, Νίκος Πολίτης κ.αΣτα τέλη του 1977, ο Σιδηρόπουλος έχοντας ήδη έτοιμο υλικό για το δίσκο «Φλου» γνωρίζονται με τη Σπυριδούλα οι οποίοι τότε ήταν ένα νεό συγκρότημα που είχε δημιουργηθεί το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς από τους αδερφούς Σπυρόπουλους, Βασίλη και Νίκο. Μέσα στο 1978, ο Σιδηρόπουλος και Σπυριδούλα δίνουν συναυλίες, με τον Παύλο αρχικά να συμμετέχει σε διασκευές τραγουδιών κυρίως των Rolling Stones.

Μετά από λίγους μήνες, και από αρκετές συναυλίες για την προώθηση δίσκου, η συνεργασία του Παύλου με το συγκρότημα τελειώνει

Το καλοκαίρι του 1979, ο Παύλος έχει μείνει χωρίς συγκρότημα αλλά δεν έχασε τον ενθουσιασμό του. Παίζει με τον Τόλη Μαστροκάλο και το Θόδωρο Παπαντίνα, οπότε και αποφάσισαν να δημιουργήσουν  σχήμα. Στη σύνθεση προστίθεται και ο Θεσσαλονικιός Τζίμης Τζιμόπουλος, όπου προτείνει να ονομαστεί το γκρουπ «Art Association». Ο Σιδηρόπουλός ήταν σύμφωνος, αρκεί η ονομασία να είναι στα ελληνικά. Και έτσι έγινε «Εταιρεία Καλλιτεχνών». Έπαιζαν roc and roll της δεκαετίας 1955-1965, αλλά και δικά τους κομμάτια, τα οποία αν και σχεδίαζαν να ηχογραφήσουν, δεν έγινε ποτέ. Το σχήμα διαλύθηκε, αφήνοντας πίσω όλες και όλες τέσσερις ηχογραφήσεις, διασκευές γνωστών ροκ κομματιών.

Ο Σιδηρόπουλος συνεχίζει τις εμφανίσεις του σε ροκ συναυλίες, συνοδευόμενος για λίγο καιρό από τους ανερχόμενος «Sharp Ties». Σε εκείνο το σημείο τοποθετείται χρονικά η δημιουργία ενός βραχύβιου σχήματος με το όνομα «Μουρμούρα». Το σχήμα διαλύθηκε και ξανά ο Σιδηρόπουλος βρισκόταν διαδικασία αναζήτησης μουσικών.

Το 1980, δοκιμάζει αρκετούς μουσικούς με σκοπό να ολοκληρώσει τη σύνθεση της μπάντας του, όπου και τελικά γίνεται, και έτσι ηχογραφεί τον επόμενο δίσκο. Το όνομα της μπάντας είναι οι «Απροσάρμοστοι». Κυκλοφορούν το δίσκο «Εν Λευκώ» και οι μουσικοί και οι στίχοι ήταν δικοί του. Το Μάρτιο του 1982, το «Εν Λευκώ» κυκλοφορεί προκαλώντας αντιδράσεις.

Οι «Απροσάρμοστοι» χωρίζουν πρόσκαιρα στα τέλη του ’82 με τον Παύλο να τραγουδάει τα blues που τόσο πολύ του άρεσαν.

Τελικά οι «Απροσάρμοστοι» τα ξαναβρίσκουν με τον Σιδηρόπουλο και θα παραμείνουν μαζί του μέχρι το τέλος. Τον Απρίλιο του 1984 ξεκινούν οι ηχογραφήσεις για το άλμπουμ «Zorba the Freak».Με το συγκρότημα ο Παύλος πραγματοποιεί πολλές συναυλίες σε ιστορικά μαγαζιά όπως το «Μετρό», το «Κύτταρο», το «Ροντέο», σε κινηματογράφους, φεστιβάλ, εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ακόμα και στη Μπενιάλε της Βαρκελώνης.

 

ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Φαίνεται πως ο Παύλος Σιδηρόπουλος, έκρυβες και άλλα προσόντα πέρα από του μουσικού. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη ηθοποιία, με τις πρώτες εμφανίσεις του να έγιναν την εποχή του Μαρκόπουλου, όπου τραγουδώντας στο πάλκο, ζωντάνευε θεατρικά, ευρηματικά και με χιούμορ το περιεχόμενο των τραγουδιών.

Ο Παύλος εργάστηκε σαν ηθοποιός και για την τηλεόραση το 1982, στο σήριαλ «Οικογένεια Ζαρντή» που σκηνοθέτησε για την ΕΡΤ ο Κώστας Φέρρης.

Σαν συγγραφέας, ο Σιδηρόπουλος έγραφε ποιήματα, ημιτελή θεατρικά έργα καθώς και κείμενα με πολιτικές και φιλοσοφικές απόψεις. Διάβαζε ιδιαίτερα ποιήση, αλλά και φιλοσοφία. Συχνά καταπιανόταν με τη συγγραφή διηγημάτων, τα οποία δεν ολοκλήρωσε ποτέ.

 

ΤΟ ΑΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Το Φθινόπωρο του 1979, όταν ο Παύλος ήταν 31 ετών ξεκίνησε τη σχέση του με την ηρωίνη. Η καλλιτεχνική του πορεία μετρούσε ήδη εννιά χρόνια και η δημιουργικότητά του, το έργο του και η προσωπικότητά του είχαν αποκαλυφθεί. Στην αρχή πίστευε ότι θα μπορούσε να ξεμπλέξει εύκολα. Πολλές φορές κάνει προσπάθειες να ξεφύγει και κατορθώνει για κάποια χρονικά διαστήματα να μείνει «καθαρός».

Στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, την ώρα που βρίσκεται στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο, έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά στον Ευαγγελισμό, χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.

Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1990, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρουσία ελαχίστων επωνύμων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δες γιατί πρέπει να εντάξεις τον λιναρόσπορο στη διατροφή σου

Πολλοί τον χαρακτηρίζουν σαν μία από τις πιο ισχυρές φυτικές τροφές. Και αυτό, γιατί έχει κάποια στοιχεία που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας. Ο...

Τι γίνεται όταν καταναλώνεις αλκοόλ κάτω από τον ήλιο

Η περίοδος του καλοκαιριού  είναι αυτή που περιμένουμε με αγωνία  για να βγούμε στην παραλία και ν' απολαύσουμε το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία μας,...

Μάθε τους λόγους που δεν μπορείς να τρέξεις γρήγορα

Το τρέξιμο είναι η ιδανική προπόνηση για να γυμνάζουμε όλους τους μύες. Δεν είναι τυχαίο που κάθε είδους προπόνησης ξεκινάει με τρέξιμο. Συνεχώς ψάχνουμε τρόπους...

Πως θ’απαλλαχθείτε από τους μύκητες ποδιών

Πιστεύετε πως μόνο οι γυναίκες βγάζουν μύκητες στα πόδια; Αν «ναι» τότε κάνετε μεγάλο λάθος, γιατί και οι άντρες που και που έχουν το...

Συνταγή για ιμάμ με πατάτες και φέτα

Αν σας αρέσουν οι μελιτζάνες τότε το ιμάμ είναι το ιδανικό φαγητό για να τις απολαύσετε. Αν τις συνδυάσετε και με τη φέτα, γίνεται...