Γκρίζα μαλλιά; Δες τι φταίει

Κοιταζόμαστε στο καθρέφτη και βλέπουμε γκρίζες τρίχες να ξεπροβάλλουν δειλά δειλά μέχρι τη στιγμή που αυτό γίνεται εντονότερο. Το γκριζάρισμα των μαλλιών δεν είναι τυχαίο και οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η υγεία αλλά και η κληρονομικότητα.

Μη σας φαίνεται περίεργο που βλέπουμε νέους σε ηλικία ανθρώπους να έχουν γκριζάρει νωρίς. Το γκριζάρισμα δεν έχει ηλικία.

Λευκά μαλλιά; Με αυτά τα tips θα εξαφανιστούν

ΣΥΧΝΗ ΑΙΤΙΑ ΓΚΡΙΖΑΡΙΣΜΑΤΟΣ: ΗΛΙΚΙΑ

Ο λόγος για τον οποίο τα μαλλιά γκριζάρουν είναι γιατί ο αδένας μέσα στον οποίο αναπτύσσεται η τρίχα, σταματά να παράγει μελανίνη.

Τα κύτταρα που αποτελούν τους αδένες από τους οποίους ξεφυτρώνουν τα μαλλιά, ανήκουν στην κατηγορία των μελανοκυττάρων διότι παράγουν και περιέχουν μελανίνη.

Τα μελανοκύτταρα μεταφέρουν τη μελανίνη στα κερατινοκύτταρα τα οποία παράγουν την κερατίνη. Η κερατίνη είναι η βασική πρωτεΐνη από την οποία είναι κατασκευασμένες οι τρίχες. Σταδιακά και διαχρονικά, η μελανίνη που μεταφέρεται στα κερατινοκύτταρα, μειώνεται.

Τα γκρίζα μαλλιά είναι αυτά που περιέχουν λιγότερη μελανίνη από τα μαύρα μαλλιά. Τα άσπρα μαλλιά δεν περιέχουν καθόλου μελανίνη.

Η μείωση της μαλανίνης στα μαλλιά τα κάνει πιο ξηρά. Όσο περισσότερο χρώμα χάνουν τα μαλλιά και γίνονται γκρίζα και άσπρα, τόσο πιο ξηρά και εύθραστα γίνονται.

Εκτός των άλλων, υπάρχουν και γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πότε θα παρουσιαστούν οι πρώτες γκρίζες τρίχες. Σε κάποιους τα μαλλιά γίνονται γκρίζα από την ηλικία των 20 ετών.

Επίσης, υπάρχουν και εξωγενείς ή περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια μελανίνης στα μαλλιά που τα κάνει γκρίζα ή άσπρα.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα έδειξαν ότι το κάπνισμα, οι ασθένειες, και ορισμένα φάρμακα συσχετίζονται με την πρόκληση γκρίζων και άσπρων μαλλιών.

Μια έρευνα έδειξε ότι οι καπνιστές έχουν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν γκρίζα μαλλιά σε νεαρή ηλικία. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η νικοτίνη δυσκολεύει την κυκλοφορία του αίματος στους αδένες με συνεπακόλουθο τη μειωμένη παραγωγή μελανίνης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τ’απόλυτα sneakers για τρέξιμο είναι της Adidas

Η Adidas συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες εταιρίες αθλητικών ειδών μετά τη Nike λανσάροντας νέα μοντέλα, όπως παπούτσια, ρούχα και άλλα πολλά. H νέα της καλοκαιρινή...

Ξύπνησες πιασμένος; Μάθε πως να ξεπιαστείς

Ο αυχένας είναι ένα από τα σημεία που είναι πολύ ευαίσθητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φορές που ξυπνάμε το πρωί και είμαστε πιασμένοι. Είναι...

Γιαουρτογλυκό με ζελέ

Μια φανταστική σπιτική, εύκολη και γρήγορη συνταγή , είναι το γιαουρτογλυκό με ζελέ. Με τέσσερα απλά υλικά και σε 5 λεπτά μπορείτε να έχετε ένα...

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά το πρόσωπό σου

Η καθημερινή μας περιποίηση απαραιτήτως πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε αφότου ξυπνήσουμε και σηκωθούμε από το κρεβάτι. Η πρώτη κίνηση που κάνουμε...

Tips για να ξεχωρίσετε το καλό καρπούζι

Καλοκαίρι χωρίς καρπούζι είναι ήλιος χωρίς θάλασσα. Είναι το σήμα κατατεθέν αυτής της εποχής και το απολαμβάνουμε όσο κανένα άλλο φρούτο. Το να διαλέξουμε το καλό καρπούζι δεν...