fbpx

Μάθε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι

Τον μεσημεριανό ύπνο τον θέλουμε όλοι. Ας μην γελιόμαστε. Θέλουμε μια με δύο ωρίτσες το μεσημέρι να ξαπλώνουμε και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Σηκωνόμαστε το πρωί δύσκολα, οπότε χρειαζόμαστε το μεσημέρι να προσθέσουμε κάποιες ώρες ύπνου, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τη μέρα μας πιο ενεργητικά. Θα χαρακτηρίζαμε το μεσημεριανό ύπνο σαν τονωτική ένεση.

Αν σας λείπει ύπνος, ο μεσημεριανός ύπνος είναι ότι πρέπει αρκεί να γίνει την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μεσημεριανός ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας:

  • Χαλάρωση
  • Μειωμένη κόπωση
  • Βελτιωμένη εγρήγορση
  • Βελτιωμένη ψυχική διάθεση
  • Βελτιωμένες νοητικές δεξιότητες

Αυτά τα οφέλη φυσικά παρέχονται μόνο όταν ο ύπνος έχει ορισμένη διάρκεια. Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστά να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.

Ανάλογη άποψη έχει και η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic. Όπως εξηγεί, το ιδανικό είναι να κοιμάται κανείς το μεσημέρι επί λιγότερο από μία ώρα. Ιδανικά, πρέπει να περιορίζεται σε 15-20 λεπτά ύπνου, προσθέτει.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης τι ώρα κλείνει τα μάτια του. Ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται νωρίς, μεταξύ 2 και 3 μ.μ., τονίζει η Dr Foldvary-Schaefer.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

«Ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί επί περισσότερο από 1 ώρα, αυξάνει τον κίνδυνο να κοιμηθεί κάποιος βαθιά και να μπει στο στάδιο των ονείρων», αναφέρει.

«Αν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσει με τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνάει μεν, αλλά δεν ξέρει που βρίσκεται και τα έχει χαμένα».

Αν κοιμηθούμε πέρα από το επιτρεπτό όριο αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο βραδινό μας ύπνο.

Όπως αναφέρει η ειδικός «Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί σωστά πρέπει ν΄ακολουθεί το πρόγραμμα ύπνου- αγρυπνίας».

«Το πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο θα απορυθμιστεί αν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολύ ή πολύ αργά το μεσημέρι».

«Αν γίνει αυτό τότε θ’αρχίσει να ξυπνά και να κοιμάται ακατάστατες ώρες. Τελικά, μπορεί να φτάσει έως τα χρόνια προβλήματα ύπνου. Και αν αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας ή φτωχής ποιότητας ύπνου, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να τα επιδεινώσει».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τυχερή νίκη του Μάβερικ Βινιάλες στην Εμίλια Ρομάνα

Τυχερός ο Μάβερικ Βινιάλες που είδε τον Πέκο Μπανάια να πέφτει μπροστά του, κέρδισε στο Γκραν Πρι της Εμίλια Ρομάνα, με 2ο τον Ζοάν...

Tres leches cake

Πιθανότατα δεν θα το γνωρίζετε, μιας και είναι ένα γλυκό προερχόμενο από την Κεντρική και Νότια Αμερική. Η λέξη «tres leches» σημαίνει «τρία γάλατα», τα...

Τ’απόλυτα sneakers για τρέξιμο είναι της Adidas

Η Adidas συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες εταιρίες αθλητικών ειδών μετά τη Nike λανσάροντας νέα μοντέλα, όπως παπούτσια, ρούχα και άλλα πολλά. H νέα της καλοκαιρινή...

Hugh Hefner: Η βιογραφία ενός Playboy

Ο Hugh Hefner χαρακτήρισε και χαρακτηρίστηκε από μια εποχή κοινωνικής απελευθέρωσης, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ερωτική βιομηχανία που έχει γνωρίσει ο πλανήτης. Ο ένας και μοναδικός...

Kim Kardashian: Υπάρχουν λόγοι για να τσεκάρεις το account της στο Instagram

Η Kim Kardashian διαθέτει ένα καυτό account στο Instagram. Αφιερώνει πολλές ώρες την ημέρα για να δημοσιεύσει προσεγμένες φωτογραφίες που θα σου τραβήξουν τη...