Μάθε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι

Τον μεσημεριανό ύπνο τον θέλουμε όλοι. Ας μην γελιόμαστε. Θέλουμε μια με δύο ωρίτσες το μεσημέρι να ξαπλώνουμε και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Σηκωνόμαστε το πρωί δύσκολα, οπότε χρειαζόμαστε το μεσημέρι να προσθέσουμε κάποιες ώρες ύπνου, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τη μέρα μας πιο ενεργητικά. Θα χαρακτηρίζαμε το μεσημεριανό ύπνο σαν τονωτική ένεση.

Αν σας λείπει ύπνος, ο μεσημεριανός ύπνος είναι ότι πρέπει αρκεί να γίνει την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μεσημεριανός ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας:

  • Χαλάρωση
  • Μειωμένη κόπωση
  • Βελτιωμένη εγρήγορση
  • Βελτιωμένη ψυχική διάθεση
  • Βελτιωμένες νοητικές δεξιότητες

Αυτά τα οφέλη φυσικά παρέχονται μόνο όταν ο ύπνος έχει ορισμένη διάρκεια. Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστά να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.

Ανάλογη άποψη έχει και η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic. Όπως εξηγεί, το ιδανικό είναι να κοιμάται κανείς το μεσημέρι επί λιγότερο από μία ώρα. Ιδανικά, πρέπει να περιορίζεται σε 15-20 λεπτά ύπνου, προσθέτει.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης τι ώρα κλείνει τα μάτια του. Ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται νωρίς, μεταξύ 2 και 3 μ.μ., τονίζει η Dr Foldvary-Schaefer.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

«Ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί επί περισσότερο από 1 ώρα, αυξάνει τον κίνδυνο να κοιμηθεί κάποιος βαθιά και να μπει στο στάδιο των ονείρων», αναφέρει.

«Αν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσει με τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνάει μεν, αλλά δεν ξέρει που βρίσκεται και τα έχει χαμένα».

Αν κοιμηθούμε πέρα από το επιτρεπτό όριο αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο βραδινό μας ύπνο.

Όπως αναφέρει η ειδικός «Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί σωστά πρέπει ν΄ακολουθεί το πρόγραμμα ύπνου- αγρυπνίας».

«Το πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο θα απορυθμιστεί αν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολύ ή πολύ αργά το μεσημέρι».

«Αν γίνει αυτό τότε θ’αρχίσει να ξυπνά και να κοιμάται ακατάστατες ώρες. Τελικά, μπορεί να φτάσει έως τα χρόνια προβλήματα ύπνου. Και αν αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας ή φτωχής ποιότητας ύπνου, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να τα επιδεινώσει».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Axopar: Ειδική περίπτωση…

Από το 2014, η Φινλανδική Axopar πρωτοστατεί στην παραγωγή πανάλαφρων, οικονομικών και ταυτόχρονα σπορ σκαφών αναψυχής, με πολύ ιδιαίτερη σχεδίαση. Άμεσα αναγνωρίσιμα χάρη στη...

Δες γιατί το καζανάκι βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού

Η περίοδος του κοροναϊού ήταν και είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει. Η μετά- κοροναϊού εποχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι επίφοβο...

Η πρώτη συλλογή ρούχων από την ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί σαν την νούμερο ένα αλυσίδα ειδών σπιτιού σε όλο το κόσμο. Ο κόσμος την επιλέγει για την...

Το σεξ βοηθάει στο να κάνεις καλύτερο ύπνο

Οι έρευνες θα μας τρελάνουν. Πολλές μελέτες γίνονται κατά καιρούς γύρω από θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Αυτή τη φορά έρχεται μία έρευνα να...

To 2021 τα εγκαίνια του Grand Egyptian Museum στο Κάιρο

Πρόκειται για ένα φαραωνικό μουσείο για τους... Φαραώ, ονομάζεται Grand Egyptian Museum (GEM) και χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Το GEM...