Μάθε πόσες ώρες πρέπει να κοιμάσαι το μεσημέρι

Τον μεσημεριανό ύπνο τον θέλουμε όλοι. Ας μην γελιόμαστε. Θέλουμε μια με δύο ωρίτσες το μεσημέρι να ξαπλώνουμε και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Σηκωνόμαστε το πρωί δύσκολα, οπότε χρειαζόμαστε το μεσημέρι να προσθέσουμε κάποιες ώρες ύπνου, έτσι ώστε να συνεχίσουμε τη μέρα μας πιο ενεργητικά. Θα χαρακτηρίζαμε το μεσημεριανό ύπνο σαν τονωτική ένεση.

Αν σας λείπει ύπνος, ο μεσημεριανός ύπνος είναι ότι πρέπει αρκεί να γίνει την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς ο μεσημεριανός ύπνος έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας:

  • Χαλάρωση
  • Μειωμένη κόπωση
  • Βελτιωμένη εγρήγορση
  • Βελτιωμένη ψυχική διάθεση
  • Βελτιωμένες νοητικές δεξιότητες

Αυτά τα οφέλη φυσικά παρέχονται μόνο όταν ο ύπνος έχει ορισμένη διάρκεια. Το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστά να περιοριζόμαστε σε 20-30 λεπτά για να βελτιωθούν η ψυχική διάθεση, η εγρήγορση και οι επιδόσεις μας.

Ανάλογη άποψη έχει και η Dr. Nancy Foldvary-Schaefer, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Ύπνου στην Cleveland Clinic. Όπως εξηγεί, το ιδανικό είναι να κοιμάται κανείς το μεσημέρι επί λιγότερο από μία ώρα. Ιδανικά, πρέπει να περιορίζεται σε 15-20 λεπτά ύπνου, προσθέτει.

Μεγάλη σημασία έχει επίσης τι ώρα κλείνει τα μάτια του. Ο μεσημεριανός ύπνος πρέπει να γίνεται νωρίς, μεταξύ 2 και 3 μ.μ., τονίζει η Dr Foldvary-Schaefer.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΙΝΔΥΝΟΙ;

«Ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί επί περισσότερο από 1 ώρα, αυξάνει τον κίνδυνο να κοιμηθεί κάποιος βαθιά και να μπει στο στάδιο των ονείρων», αναφέρει.

«Αν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσει με τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνάει μεν, αλλά δεν ξέρει που βρίσκεται και τα έχει χαμένα».

Αν κοιμηθούμε πέρα από το επιτρεπτό όριο αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στο βραδινό μας ύπνο.

Όπως αναφέρει η ειδικός «Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί σωστά πρέπει ν΄ακολουθεί το πρόγραμμα ύπνου- αγρυπνίας».

«Το πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο θα απορυθμιστεί αν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολύ ή πολύ αργά το μεσημέρι».

«Αν γίνει αυτό τότε θ’αρχίσει να ξυπνά και να κοιμάται ακατάστατες ώρες. Τελικά, μπορεί να φτάσει έως τα χρόνια προβλήματα ύπνου. Και αν αντιμετωπίζει προβλήματα αϋπνίας ή φτωχής ποιότητας ύπνου, ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να τα επιδεινώσει».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Partner Yoga: 5 asanas για πρακτική με την σύντροφό σας

Από την Κατερίνα Ιορδανίδη Η πρακτική της γιόγκα έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στον κόσμο του...instagram. Χαιρετισμοί στον ήλιο, ασκήσεις αναπνοών, ενδυνάμωση...

Η Peugeot σας περιμένει στο Cine Φλοίσβος!

Φέτος για τέταρτη διαδοχική χρονιά ο θερινός κινηματογράφος CΙΝΕ Φλοίσβος PEUGEOT έχει ντυθεί στα μπλε. Ένα τεράστιο λιοντάρι με Γαλλικές περγαμηνές βρίσκεται στην είσοδο...

Κολάζει στο instagram η μικροσκοπική Ελευθερία Ελευθερίου

Η Ελευθερία Ελευθερίου ξεσηκώνει το Instagram με τις sexy πόζες της, δημιουργώντας ντελίριο ενθουσιασμού στους φαν της. Αυτό όμως που κολάζει τον αντρικό πληθυσμό είναι...

Συνταγή για μάφινς με μπανάνα και σοκολάτα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα μάφινς είναι από τα πιο δημοφιλή γλυκά για μικρούς και για μεγάλους. Υπάρχουν πολλές συνταγές για την παρασκευή τους και...

Yamaha: Δείτε τo video promo

Ανταποκρινόμενη στη νέα πραγματικότητα, στις νέες ανάγκες και στο μέλλον που προδιαγράφεται, η Yamaha εκφράζει με τον πλέον σύγχρονο και επιδραστικό τρόπο, την προσέγγισή...