Οι τροφές που αντικαθιστούν το αλάτι

Το αλάτι είναι από τα βασικά συστατικά του φαγητού. Χωρίς αυτό, το φαγητό μας είναι άνοστο και αρκετοί δυσκολεύονται να το φάνε.

Αν είμαστε σε δίαιτα ή είμαστε διαβητικοί το αποφεύγουμε ή το ελαττώνουμε.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το γευστικό αποτέλεσμα, δεν μας ικανοποιεί. Βέβαια, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, αφού υπάρχουν τροφές και μπαχαρικά που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια, χωρίς να καταλάβουμε ότι λείπει από το φαγητό μας.Οι περισσότεροι μπορεί να ξέρετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές και να τις έχετε ήδη δοκιμάσει.

Ας πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

 

ΣΚΟΡΔΟΤο σκόρδο– που μπορείτε να το βρείτε και σε σκόνη- είναι αρκετά πικάντικο, ενισχύοντας τη γεύση, χωρίς ν’αυξήσει την περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μπορείτε να μειώσετε το αλάτι και να διπλασιάσετε την ποσότητα σκόρδου σε συνταγές για σάλτσες ντομάτας και μαρινάδες.

Επιπλέον, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι ενώσεις σκόρδου μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου.

 

ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑΟ χυμός λεμονιού ή το ξύσμα του, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε μερικές συνταγές. Ως πηγή οξέως ο χυμός λεμονιού δρα παρόμοια με το αλάτι, αναδεικνύοντας τις γεύσεις ενός πιάτου.

Ο χυμός και το ξύσμα από λάιμ και πορτοκάλια έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν αντικαταστάτες του αλατιού, σε ψημένα λαχανικά, σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες για κρέας και ψάρι.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Η ΣΚΟΝΗ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Όπως το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι «δυναμώνει» οποιαδήποτε αλμυρή συνταγή.

Συγκεκριμένα το αποξηραμένο κρεμμύδι ή σκόνη κρεμμυδιού είναι πιο ισχυρό από το φρέσκο κρεμμύδι και μπορεί ν’αντικαταστήσει το αλάτι, σε τηγανητές πατάτες, σε σούπες, στο στιφάδο, σε ντιπ και σε σάλτσες. Προσφέρει και πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση.

ΞΥΔΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Το βαλσάμικο ξύδι έχει και έντονη ξινή γεύση, αλλά και μια δόση γλυκύτητας. Αναδεικνύει επίσης, τις φυσικές γεύσεις ενός πιάτου, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για αλάτι.

Ταιριάζει σε πολλά φαγητά όπως, σε σάλτσες σαλάτας, σε σούπες και σε μαρινάδες για κρέας ή ψάρι.

 

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ

Η καπνιστή πάπρικα χαρακτηρίζεται από το βαθύ, κόκκινο χρώμα της. Συνδυάζεται ιδανικά με πολλά φαγητά όπως, το κρέας ακόμα και στο στιφάδο. Δεν συζητάμε για τα οφέλη στην υγεία μας.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία καψαϊκίνη που περιέχει η πάπρικα, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Vegan τιραμισού

Γίνεται ένα κλασικό ιταλικό γλυκό να παραλαχθεί σε vegan; Φυσικά και γίνεται. Ένα τέτοιο πολύ γνωστό γλυκό είναι το τιραμισού που στο άκουσμα και μόνο...

Τα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε καφέ

Ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ξυπνάμε «για να ανοίξει το μάτι μας» kαι αυτό γιατί η καφεΐνη που περιέχει είναι...

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσεις

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες και αυτό το ξέρουμε καλά. Βέβαια, κάπου φταίμε κι εμείς που με τον τρόπο μας τις κάνουμε ακόμα πιο...

Ποια τζιν θα φοράς σ’ όλη σου τη ζωή

Το τζιν είναι από τα παντελόνια που εκτός από τη διαχρονική τους αξία, είναι ένα ντύσιμο άνετο και για όλες τις περιστάσεις. Είτε σε...

Θες πυκνά και δυνατά μαλλιά; Δες τι πρέπει να κάνεις

Η αδύνατη και λεπτή τρίχα είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άντρες. Και σε συνδυασμό με την αραίωση, το θέμα των μαλλιών γίνεται...