Οι τροφές που αντικαθιστούν το αλάτι

Το αλάτι είναι από τα βασικά συστατικά του φαγητού. Χωρίς αυτό, το φαγητό μας είναι άνοστο και αρκετοί δυσκολεύονται να το φάνε.

Αν είμαστε σε δίαιτα ή είμαστε διαβητικοί το αποφεύγουμε ή το ελαττώνουμε.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, το γευστικό αποτέλεσμα, δεν μας ικανοποιεί. Βέβαια, δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα, αφού υπάρχουν τροφές και μπαχαρικά που μπορούν να το αντικαταστήσουν επάξια, χωρίς να καταλάβουμε ότι λείπει από το φαγητό μας.Οι περισσότεροι μπορεί να ξέρετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές και να τις έχετε ήδη δοκιμάσει.

Ας πάμε να τις δούμε αναλυτικά.

 

ΣΚΟΡΔΟΤο σκόρδο– που μπορείτε να το βρείτε και σε σκόνη- είναι αρκετά πικάντικο, ενισχύοντας τη γεύση, χωρίς ν’αυξήσει την περιεκτικότητα σε νάτριο.

Μπορείτε να μειώσετε το αλάτι και να διπλασιάσετε την ποσότητα σκόρδου σε συνταγές για σάλτσες ντομάτας και μαρινάδες.

Επιπλέον, έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας. Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι ενώσεις σκόρδου μπορούν να ενισχύσουν την ανοσία, να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου.

 

ΧΥΜΟΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΞΥΣΜΑΟ χυμός λεμονιού ή το ξύσμα του, αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε μερικές συνταγές. Ως πηγή οξέως ο χυμός λεμονιού δρα παρόμοια με το αλάτι, αναδεικνύοντας τις γεύσεις ενός πιάτου.

Ο χυμός και το ξύσμα από λάιμ και πορτοκάλια έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν αντικαταστάτες του αλατιού, σε ψημένα λαχανικά, σε σάλτσες σαλάτας και μαρινάδες για κρέας και ψάρι.

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ Η ΣΚΟΝΗ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ

Όπως το σκόρδο, έτσι και το κρεμμύδι «δυναμώνει» οποιαδήποτε αλμυρή συνταγή.

Συγκεκριμένα το αποξηραμένο κρεμμύδι ή σκόνη κρεμμυδιού είναι πιο ισχυρό από το φρέσκο κρεμμύδι και μπορεί ν’αντικαταστήσει το αλάτι, σε τηγανητές πατάτες, σε σούπες, στο στιφάδο, σε ντιπ και σε σάλτσες. Προσφέρει και πικάντικη αλλά και γλυκιά γεύση.

ΞΥΔΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Το βαλσάμικο ξύδι έχει και έντονη ξινή γεύση, αλλά και μια δόση γλυκύτητας. Αναδεικνύει επίσης, τις φυσικές γεύσεις ενός πιάτου, ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για αλάτι.

Ταιριάζει σε πολλά φαγητά όπως, σε σάλτσες σαλάτας, σε σούπες και σε μαρινάδες για κρέας ή ψάρι.

 

ΚΑΠΝΙΣΤΗ ΠΑΠΡΙΚΑ

Η καπνιστή πάπρικα χαρακτηρίζεται από το βαθύ, κόκκινο χρώμα της. Συνδυάζεται ιδανικά με πολλά φαγητά όπως, το κρέας ακόμα και στο στιφάδο. Δεν συζητάμε για τα οφέλη στην υγεία μας.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία καψαϊκίνη που περιέχει η πάπρικα, μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τσιπούρα στη λαδόκολλα

Πολλών ειδών ψάρια, διαφορετικές παραλλαγές στο τρόπο μαγειρέματος τους. Η τσιπούρα στη λαδόκολλα είναι μια συνταγή εύκολη, υγιεινή και ταυτόχρονα πολύ ελαφριά για όσους...

Δείτε τα είδη απιστίας σύμφωνα με τους ειδικούς

Η πεποίθηση που επικρατεί σχετικά με την απιστία είναι πώς το σεξ είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει. Και αν το καλοσκεφτούμε, κάτι...

Μπρουσκέτες από πατάτα

Τραπέζι χωρίς ορεκτικό δεν υπάρχει. Μια εξαιρετική ιδέα είναι οι μπρουσκέτες πατάτας που είναι σίγουρο πως θα τις απολαύσετε, αφού οι πατάτες είναι από...

11 sneakers του Μichael Jordan που βγήκαν προς πώληση

Τo όνομα του Michael Jordan, του θρύλου του NBA έχει συνδεθεί πολλές φορές με τα πιο sneakers που έχουν την υπογραφή του. Ένα από αυτά,...

Πως θ’απολαύσεις περισσότερο το ουίσκι

Ο «βασιλιάς των ποτών» δεν πίνεται ξεροσφύρι. Το ουίσκι είναι από τα ποτά που μπορούν να συνδυαστούν με οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, αφού η τεράστια...