Οι ξηροί καρποί είναι από τις ποιο υγιεινές τροφές, καθώς παρέχουν στον οργανισμό μας βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.
Αν δεν τους έχετε συμπεριλάβει ακόμα στη διατροφή σας, καλό θα ήταν να το κάνετε και να τους καταναλώνετε σε ημερήσια βάση.
Βέβαια, υπάρχουν κατηγορίες ξηρών καρπών που έχουν το κάτι παραπάνω ως προς τα οφέλη τους στην υγεία μας.
Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως οι ξηροί καρποί παρέχουν αρκετές θερμίδες, σε μικρή ποσότητα, οπότε η καθημερινή μερίδα δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλη.
ΑΜΥΓΔΑΛΑ
Τα αμύγδαλα παρέχουν περισσότερο ασβέστιο από οποιοδήποτε άλλο ξηρό καρπό και επίσης είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και δρα ενάντια στις φλεγμονές.
ΚΑΣΙΟΥΣ
Παρέχουν σημαντική ποσότητα σιδήρου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ συγκεκριμένα συμβάλλει στην υγεία των οστών.
ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
Τα φιστικια αιγίνης έχουν λιγότερες θερμίδες από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς και παρέχουν ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό, τη λουτεΐνη, η οποία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και των ματιών.
ΚΑΡΥΔΙΑ
Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και επίσης είναι πλούσια σε α-λινολενικό οξύ, ένα Ω3 λιπαρό οξύ ωφέλιμο για τον εγκέφαλο.
ΑΡΑΠΙΚΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑ
Αποτελούν καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.