fbpx

Τι πρέπει να θυμάστε σε περίπτωση εγκεφαλικού

Μακριά από εμάς, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε έναν άνθρωπο αν τύχει και συμβεί μπροστά μας.

Μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης που αν δεν το προλάβεις μπορεί να αποβεί μοιραία, είναι το εγκεφαλικό. Δεν το περιμένεις, έρχεται έτσι ξαφνικά.

Το εγκεφαλικό είναι μία κρίσιμη κατάσταση και συμβαίνει όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου χάνει την παροχή αίματος και το μέρος του σώματος το οποίο ελέγχεται από αυτό σταματά να λειτουργεί.

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή να αφήσει μόνιμη αναπηρία.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν ν’αντιμετωπιστούν με θεραπεία, αρκεί να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να καλέσουμε άμεσα το 166.

Χρειάζεται, όμως, να γνωρίζουμε ποια είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι είμαστε στα πρόθυρα του εγκεφαλικού ώστε να καλέσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Συχνά, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
  • Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
  • Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
  • Μερική απώλεια όρασης
  • Διπλωπία -ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά
  • Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
  • Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό εκδηλώνουν συχνότερα έντονο πονοκέφαλο και εμετό

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΈΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Αυτό που χρειάζεται είναι να δράσουμε γρήγορα σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΧΤ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΨΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Π: Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.

Ο: Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

Χ: Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

T: Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

 Και να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξ στο νερό: Τι πρέπει να ξέρεις

Ακούγεται πολύ ιντριγκαδόρικο το σεξ στο νερό. Είτε είναι στη θάλασσα, είτε σε πισίνα, είτε στη μπανιέρα. Κάποιοι είναι της άποψης ότι το να κάνεις...

Παύλος Γερουλάνος: Το αριστοκρατικό στιλ ενός πολιτικού

Ο Παύλος Γερουλάνος θεωρείται ένας από τους πιο γοητευτικούς πολιτικούς στο ελληνικό κοινοβούλιο.  Τι και αν έχει κλείσει τα 54, το στιλ και η φινέτσα...

Ο Μike Tyson επιστρέφει στο ρινγκ

Ο χώρος του μποξ αδημονεί για μια δυναμική επάνοδο, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του king boxing. Φυσικά, αναφερόμαστε στην επιστροφή του «βασιλιά» του μποξ,...

Δες γιατί το καζανάκι βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού

Η περίοδος του κοροναϊού ήταν και είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει. Η μετά- κοροναϊού εποχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι επίφοβο...

Αυτά τα trends πρέπει να τ’αφήσεις στο παρελθόν

Η μόδα αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και οι νέες τάσεις έρχονται ενώ οι παλιές παρέρχονται. Μπορεί να πέσετε στη παγίδα να φορέσετε κομμάτια που...