Τι πρέπει να θυμάστε σε περίπτωση εγκεφαλικού

Μακριά από εμάς, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πάντα προκειμένου να σώσουμε έναν άνθρωπο αν τύχει και συμβεί μπροστά μας.

Μία περίπτωση έκτακτης ανάγκης που αν δεν το προλάβεις μπορεί να αποβεί μοιραία, είναι το εγκεφαλικό. Δεν το περιμένεις, έρχεται έτσι ξαφνικά.

Το εγκεφαλικό είναι μία κρίσιμη κατάσταση και συμβαίνει όταν ένα τμήμα του εγκεφάλου χάνει την παροχή αίματος και το μέρος του σώματος το οποίο ελέγχεται από αυτό σταματά να λειτουργεί.

Ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο ή να αφήσει μόνιμη αναπηρία.

Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια μπορούν ν’αντιμετωπιστούν με θεραπεία, αρκεί να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να καλέσουμε άμεσα το 166.

Χρειάζεται, όμως, να γνωρίζουμε ποια είναι συμπτώματα που δείχνουν ότι είμαστε στα πρόθυρα του εγκεφαλικού ώστε να καλέσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτώνται από το ποια περιοχή του εγκεφάλου έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της απώλειας παροχής αίματος. Συχνά, ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πολλαπλά συμπτώματα, όπως τα ακόλουθα:

  • Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση
  • Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος
  • Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος
  • Μερική απώλεια όρασης
  • Διπλωπία -ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά
  • Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας
  • Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

Τα συμπτώματα του ισχαιμικού και του αιμορραγικού εγκεφαλικού μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι ασθενείς με αιμορραγικό εγκεφαλικό εκδηλώνουν συχνότερα έντονο πονοκέφαλο και εμετό

 

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΈΝΑ ΑΤΟΜΟ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Αυτό που χρειάζεται είναι να δράσουμε γρήγορα σε περίπτωση που υποψιάζεστε ότι κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΧΤ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΟΨΙΑΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ

Π: Πρόσωπο. Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει». Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.

Ο: Ομιλία. Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

Χ: Χέρι. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια. Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά; Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

T: Τηλέφωνο στο 166! Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

 Και να θυμάστε πάντα ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κρέμασε» τα γάντια του ο Ίκερ Κασίγιας

Ο αγαπημένος «Σαν Ίκερ» πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την αποχώρηση του απ΄την ενεργό δράση. Μια κίνηση που αν και πολλοί περίμεναν, δεν χαροποιεί κανέναν! Ο...

Γιατί το αγριέλαιο είναι το νέο superfood;

Πολλοί θεωρούν πως το αγριέλαιο που έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα είναι το νέο superfood και δεν κάνουν καθόλου λάθος. Παράγεται από αγριελιές της...

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε στην μπύρα λεμόνι

Η μπύρα «τραβιέται» περισσότερο το καλοκαίρι και όλοι την θέλουμε όσο πιο παγωμένη γίνεται. Πολλοί την απολαμβάνουμε βάζοντας μια φέτα λεμόνι, για να της δώσουν...

Δείτε ποια φυτά καθαρίζουν την ατμόσφαιρα

Τα φυτά μέσα στο σπίτι εκτός από ομορφιά προσφέρουν και έναν άλλον αέρα ανανέωσης της ατμόσφαιρας. Όλοι ξέρουμε πως το να έχουμε καθαρό αέρα...

Yoga για καλύτερη σεξουαλική ζωή – Ποιες asanas να δοκιμάσετε

Όταν κάποιος νιώθει καλά με το σώμα του τότε έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στο σεξ. Η πρακτική της Yoga βοηθά στη συγκέντρωση, στην ευλυγισία, στην ευεξία του σώματος...