Δες γιατί το καζανάκι βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού

Η περίοδος του κοροναϊού ήταν και είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει. Η μετά- κοροναϊού εποχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι επίφοβο να ξαναέχουμε μια ίδια κατάσταση.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε και αποτελούν καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ιού.

Μια από αυτές είναι και το καζανάκι της τουαλέτας. Πολλοί άνθρωποι τραβούν το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, παραβλέποντας το γεγονός ότι το νέφος των αιωρούμενων σταγονιδίων που παράγεται, τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με το κοροναϊό, φτάνουν έως σχεδόν ένα μέτρο από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Είναι επίφοβο, γιατί αν πάμε να κάτσουμε πάνω στην επιφάνεια, ή το εισπνεύσουμε, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του COVID-19.

Υπάρχουν μελέτες, που έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’ αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού , που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες , αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

Σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμοντες, «Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης του COVID-19».

Χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τουςΟι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους .

Προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τολό: Ένας παραθαλάσσιος παράδεισος στην Αργολίδα

Οι εικόνες μιλάνε από μόνες τους. Ένας παραθαλάσσιος παράδεισος στην Αργολίδα, όπου γίνεται πόλος έλξης για τους Αθηναίους. Το Τολό, είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στα...

Οι 6 πιο κοινές σεξουαλικές φαντασιώσεις

Η φαντασίωση στο σεξ είναι το κερασάκι στην τούρτα για τη μέγιστη απόλαυση. Σκοπός είναι να ικανοποιούνται και οι δύο και ν’απολαμβάνουν κάθε στιγμή...

Fuji Latifudia: Μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε πριν κάνουμε tattoo

Τα τατουάζ έχουν γίνει της μόδας και πλέον σπάνια συναντάς κάποιος που δεν έχει «χτυπήσει» κάτι στο σώμα του. Όσοι ξεκινούν να κάνουν τατουάζ το...

Τα οφέλη του ΤRX

Τα είδη γυμναστικής διαφέρουν ανάλογα με ποιο μέρος του σώματος σου θέλεις να γυμνάσεις. Άλλες είναι οι ασκήσεις για τους τρικέφαλους, άλλες για τους τετρακέφαλους...

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να χωρίσεις

Οι σχέσεις δεν είναι εύκολες και αυτό το ξέρουμε καλά. Βέβαια, κάπου φταίμε κι εμείς που με τον τρόπο μας τις κάνουμε ακόμα πιο...