Δες γιατί το καζανάκι βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού

Η περίοδος του κοροναϊού ήταν και είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει. Η μετά- κοροναϊού εποχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι επίφοβο να ξαναέχουμε μια ίδια κατάσταση.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που κάνουμε και αποτελούν καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ιού.

Μια από αυτές είναι και το καζανάκι της τουαλέτας. Πολλοί άνθρωποι τραβούν το καζανάκι με ανοιχτό το καπάκι της λεκάνης, παραβλέποντας το γεγονός ότι το νέφος των αιωρούμενων σταγονιδίων που παράγεται, τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με το κοροναϊό, φτάνουν έως σχεδόν ένα μέτρο από το καπάκι και αιωρούνται για τουλάχιστον ένα λεπτό.

Είναι επίφοβο, γιατί αν πάμε να κάτσουμε πάνω στην επιφάνεια, ή το εισπνεύσουμε, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εξάπλωση του COVID-19.

Υπάρχουν μελέτες, που έχουν δείξει ότι τα σωματίδια του κορονοϊού μπορούν να παραμείνουν στα κόπρανα μολυσμένων ασθενών με ή χωρίς γαστρεντερικά συμπτώματα, γι’ αυτό άλλωστε είναι ανιχνεύσιμα στα λύματα, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιανγκτσού , που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής «Physics of Fluids», έδειξαν ότι τα σωματίδια του ιού μπορεί να αιωρηθούν στον αέρα μέσα στις τουαλέτες , αν το καπάκι δεν είναι κλειστό τη στιγμή που τραβιέται το καζανάκι.

Σύμφωνα με τους κινέζους επιστήμοντες, «Τα σωματίδια του ιικού νέφους στις τουαλέτες μπορεί να αποτελούν πηγή εξάπλωσης του COVID-19».

Χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα και προσομοιώσεις στη μελέτη τουςΟι ίδιοι συμβουλεύουν να κλείνει κανείς το καπάκι της λεκάνης, πριν τραβήξει το καζανάκι, ιδίως σε τουαλέτες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης, επειδή γίνεται χρήση από πολλούς ανθρώπους .

Προτείνουν στους κατασκευαστές να φτιάξουν νέου τύπου λεκάνες, στις οποίες το καπάκι θα κλείνει αυτόματα πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σωστή ποσότητα ελαιόλαδου που πρέπει να καταναλώνουμε

Το ελαιόλαδο, εδώ και χρόνια είναι από τα βασικά συστατικά στην διατροφή μας. Μαγειρεμένο ή όχι μας δίνει όλα του τα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν πολλοί...

Βojana Κrsmanovic: Βαλκανική επίθεση

Η πανύψηλη Σέρβα, στάζει σεξουαλικότητα. Μας συστήθηκε στο Sports Illustrated του 2016 ενώ η φωτογράφιση στο «Maxim» ήταν αυτή που την καθιέρωσε ως ένα...

Δείτε τα είδη απιστίας σύμφωνα με τους ειδικούς

Η πεποίθηση που επικρατεί σχετικά με την απιστία είναι πώς το σεξ είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει. Και αν το καλοσκεφτούμε, κάτι...

Τα φυσικά αντιβιοτικά που δυναμώνουν τον οργανισμό μας

Οι παλιοί, όπως μας έλεγαν οι παππούδες μας, δεν αρρώσταιναν σχεδόν ποτέ ή ακόμα και αν αρρώσταιναν η φύση τους βοηθούσε να ξεπεράσουν ό,τι...

Justin Trudeau: Το εκλεπτυσμένο στιλ του Καναδού πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1971 στην Οτάβα και είναι ο πρώτος γιος πρώην πρωθυπουργού που καταφέρνει να εκλεγεί...