Δες τι μαρτύρα ο τρόπος που περπατάς

Ο τρόπος που περπατάμε είναι ενδεικτικός για την προσωπικότητα του καθένα μας.

Πόσες φορές έχει τύχει να γνωρίσεις κάποιον από μακριά χωρίς να δεις το πρόσωπό του;

Μόνο και μόνο από τον τρόπο που περπατάει, αποτυπώνεις το περπάτημα του στη μνήμη σου και όταν τον δεις, καταλαβαίνεις ποιος είναι.

Σε εκείνο που θέλουμε να καταλήξουμε, είναι ότι ο τρόπος του βαδίσματος δείχνει και το χαρακτήρα μας αλλά και το πόσο υγιείς είμαστε.

 

ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΑΡΓΑ; ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΖΩΗΣ ΣΟΥ

Ένας ταχύς βηματισμός ​​είναι δείκτης μακροζωίας, σύμφωνα με ανάλυση ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Journal of the American Medical Association. Η μέση ταχύτητα ήταν δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Αυτοί που περπατούσαν πιο αργά είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ αυτοί που βημάτιζαν γοργά, θα είχαν πολύ καλά γεράματα.
Το πρόβλημα του αργού βηματισμού έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αίμα δεν κυκλοφορεί με την ίδια ροή που εμφανίζεται στο μυοκάρδιο ενός γοργού περιπατητή, με συνέπεια συχνότερες θρομβώσεις και ρίσκο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Επίσης, οι άνδρες που περπατούν γρήγορα είναι κατά κανόνα λιπόσαρκοι, αντίθετα με την πλειοψηφία των παχύσαρκων ανδρών, οι οποίοι υποχρεώνονται σε «βαρύτερους» βηματισμούς – ένας ακόμη σοβαρός λόγος να αδυνατίσεις.

 

ΔΕΝ ΚΟΥΝΑΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΡΥΘΜΟ ΤΟΥ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΥ; ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΟΥ

«Καθώς το αριστερό πόδι βγαίνει μπροστά, η σπονδυλική στήλη παίρνει μια δεξιά στροφή και το δεξί χέρι κινείται προς τα πίσω. Αυτός ο συντονισμός των μυών και των αρθρώσεων και στις δύο πλευρές των ισχίων, είναι που δίνει υποστήριξη στο κάτω μέρος της πλάτης», λέει ο φυσιοθεραπευτής Steve Bailey.

«Αν, όμως, κάποιος περπατάει χωρίς να ανοίγει τα χέρια με ταυτόχρονη ελαφριά στροφή της μέσης προς το βραχίονα, αυτό σημαίνει έλλειψη υποστήριξης των σπονδύλων της μέσης στη βαρύτητα που ασκεί το σώμα και η κίνηση του βηματισμού».

«Οι περίεργοι πόνοι στην πλάτη ή χαμηλά στη μέση, καμιά φορά δεν οφείλονται σε τραυματισμούς στο γυμναστήριο, αλλά κρύβονται στο πιο απλό πράγμα που κάνουμε κάθε μέρα: να περπατάμε», τονίζει ο Bailey.

 

ΣΕΡΝΕΙΣ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ; ΕΤΟΙΜΑΣΟΥ ΓΙΑ ΡΗΞΗ ΔΙΣΚΟΥ ΣΤΗ ΠΛΑΤΗ

Υπάρχουν άνδρες που τους ακούς να έρχονται πριν φτάσουν στη γωνία. Τους καταλαβαίνεις από το αργό σούρσιμο των πελμάτων τους στο πάτωμα. «Αν δεν γίνεται μια φορά στο τόσο εξαιτίας υπερβολικής κούρασης, το χρόνιο σούρσιμο των ποδιών είναι ζήτημα αυστηρά ορθοπεδικής φύσης: μυϊκή αδυναμία του πρόσθιου κνημιαίου μυός ή βλάβη στο περονιαίο νεύρο» λέει ο ορθοπεδικός Jane E. Andersen, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Ποδιατρικής.

Ένας υγιής διασκελισμός ξεκινά με τη φτέρνα, ακολουθεί η επαφή του εδάφους με την πατούσα και ολοκληρώνεται με τη στήριξη του ποδιού στα δάχτυλα. Αλλά με ένα πόδι διαρκώς σερνόμενο, ο μυϊκός έλεγχος ελαχιστοποιείται και σταδιακά μηδενίζεται. «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι για χρόνιες νευρομυϊκές παθήσεις», λέει ο Andersen. «Η ρήξη δίσκου στην σπονδυλική στήλη είναι μια κοινή αιτία, δεδομένου ότι μπορεί να συμπιέσει ένα συγκεκριμένο νεύρο που ξεκινά από τους σπονδύλους και περνά κάτω από τα πέλματα».

 

ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ; ΤΡΑΥΜΑΤΙΖΕΙΣ ΤΟ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ

Το κύριο χαρακτηριστικό ενός άνδρα που περπατά στα δάχτυλα των ποδιών του είναι ένα ανεπαίσθητο γκελάρισμα όλου του σώματος σε κάθε βήμα. Όταν τα δάχτυλα ακουμπούν πρώτα χωρίς καν η φτέρνα να πατά έδαφος, το βάρος του σώματος δεν μοιράζεται σε όλο το πέλμα και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μόνιμη υπερδραστηριότητα των μικρών μυϊκών ιστών των δαχτύλων. Αυτό στέλνει μηνύματα συναγερμού στους υποδοχείς, οδηγώντας σε υψηλά ποσοστά βλάβης των εγκεφαλικών αγγείων.

 

ΒΑΔΙΖΕΙΣ ΣΑΝ ΜΟΝΤΕΛΟ ΣΤΗ ΠΑΣΑΡΕΛΑ; ΘΑ ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΣΗ ΣΟΥ

Οι μύες που ονομάζονται απαγωγείς του ισχίου διατηρούν τη λεκάνη σταθερή σε κάθε βήμα που κάνουμε. «Τη στιγμή που έχεις ανασηκώσει το ένα πόδι και αιωρείται προς τα εμπρός ενώ στηρίζεσαι στο άλλο, οι απαγωγείς θα κρατήσουν τη λεκάνη και τον κορμό σου ίσιο – εκτός και αν αυτοί οι μύες δεν λειτουργούν σωστά», λέει ο Bailey.

Αυτό που συμβαίνει τότε είναι ότι το σώμα προσπαθεί να αντισταθμίσει το πρόσθετο βάρος που απορρέει από τη λάθος κίνηση. Μερικές φορές, το αφύσικο κούνημα της λεκάνης λόγω μειωμένης ικανότητας των πυελικών μυών, οδηγεί το άνω μέρος του σώματος να καμπουριάζει και τους ώμους να αδυνατούν να κινήσουν τα χέρια φυσιολογικά. Και ο κλήρος πέφτει στη σπονδυλική στήλη, ψηλά στην πλάτη, οδηγώντας σε κύφωση ή κυφοσκολίωση. Το λιγότερο; Μόνιμη, επώδυνη ραχιαλγία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απέκτησε τη δική σου Lamborghini και ας είναι lego

Όνειρο πολλών από εμάς είναι ν’αποκτήσουμε κάποια στιγμή ένα από τα γρηγορότερα supercars, μια Lamborghini. Μπορεί όταν την βλέπουμε να την χαζεύουμε με τις ώρες...

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος coach του ανθρώπου

Το ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το ξέρουμε, αλλά περισσότερο εκείνοι που τον έχουν σαν κατοικίδιο. Ένας ισχυρός δεσμός που δεν...

Penthouse: Οδηγίες προς ναυτιλομένους Volume I

Ρετιρέ, ή Αετοφωλιά ή Hotel California... Όποια ονομασία και αν του δώσετε, θα είναι ένα ασφαλές κρησφύγετο για εσάς και για εκείνην.  Η εποχή μας...

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά το πρόσωπό σου

Η καθημερινή μας περιποίηση απαραιτήτως πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε αφότου ξυπνήσουμε και σηκωθούμε από το κρεβάτι. Η πρώτη κίνηση που κάνουμε...

Ο Μike Tyson επιστρέφει στο ρινγκ

Ο χώρος του μποξ αδημονεί για μια δυναμική επάνοδο, που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του king boxing. Φυσικά, αναφερόμαστε στην επιστροφή του «βασιλιά» του μποξ,...