fbpx

Κοτόπουλο «χωριάτικο» με λουκάνικα, πιπεριές και χυλοπίτες

Το κοτόπουλο με χυλοπίτες είναι ένα φαγητό που όλοι έχουμε δοκιμάσει και μας φέρνει μνήμες από τo χωριό μας. Το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με το μοναδικό τρόπο που ήξεραν.

Η συνταγή που σας προτείνουμε περιλαμβάνει και λουκάνικα μαζί με πιπεριές.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

 

Για το κοτόπουλο

  • 1,2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 130 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 280 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα
  • 8 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 4 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τις χυλοπίτες

  • 600 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 400 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι
  • 50 γρ. τσένταρ
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο

Σε ένα ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το λουκάνικο, τη ντομάτα, σκόρδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, τα βότανα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αλατίζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και να ροδίσουν τα λαχανικά.

TIPΣε τέτοιου είδους φαγητά που ψήνονται στον φούρνο είναι σημαντικό να μην παραγεμίζετε το ταψί με λαχανικά, για να ψηθούν σωστά.

Για τις χυλοπίτες

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε ζωμό από κοτόπουλο, αλάτι και γάλα. Ενώ μαγειρεύονται οι χυλοπίτες σε μέτρια θερμοκρασία, τις ανακατεύουμε συχνά αλλά όχι συνέχεια για να μην κολλήσουν, και μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τρίβουμε στον τρίφτη τσένταρ, γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει εύκολα. Μόλις χυλώσουν οι χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο.

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα λαχανικά με το λουκάνικο και το μπούτι κοτόπουλου. Για το τελείωμα ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιάννης Ζευγώλης: Παρουσιάζει το νέο του βιβλίο με τίτλο «Καλημέρα»

Ο Γιάννης Ζευγώλης μας λέει την δική του «Καλημέρα» και μας παροτρύνει να κάνουμε το ίδιο μέσα από το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί...

Tom Ford: Τ’αρώματα που θα σε κάνουν ακαταμάχητο

Tom Ford, ένας σχεδιαστής που έχει συνδέσει το όνομά του με επιτυχίες στο χώρο της αντρικής μόδας και στον οποίο πιστώνεται το γεγονός της...

Ζώδια: Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις – Πώς μας επηρεάζει η Αφροδίτη στο Λέοντα;

Ζώδια: Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει η Αφροδίτη στο Λέοντα; Διαβάστε αναλυτικά τις εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις. Κριός Κριέ, αυτές είναι οι μέρες...

Παγωμένη λεμονάδα με ρούμι καρύδας

Ετοιμαστείτε για κάτι που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Μια σπιτική συνταγή για παγωμένη λεμονάδα που συνδυάζεται άψογα με ρούμι καρύδας. ΥΛΙΚΑ 1 ½ παγάκια σπασμένα 3...

Πρέβεζα & Λευκάδα: Ένας μοναδικός συνδυασμός για τις φετινές διακοπές (pics)

Η Πρέβεζα, τα τελευταία χρόνια αποτελεί ολοένα και περισσότερο τουριστικό προορισμό για Έλληνες αλλά και για ξένους τουρίστες. Ένα ταξίδι στην Πρέβεζα είναι απαραίτητο...