Κοτόπουλο «χωριάτικο» με λουκάνικα, πιπεριές και χυλοπίτες

Το κοτόπουλο με χυλοπίτες είναι ένα φαγητό που όλοι έχουμε δοκιμάσει και μας φέρνει μνήμες από τo χωριό μας. Το έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας με το μοναδικό τρόπο που ήξεραν.

Η συνταγή που σας προτείνουμε περιλαμβάνει και λουκάνικα μαζί με πιπεριές.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 ΜΕΡΙΔΕΣ

 

Για το κοτόπουλο

  • 1,2 κιλά μπούτια κοτόπουλου
  • 130 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κόκκινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 120 γρ. πιπεριές κίτρινες, κομμένες σε μεγάλο καρέ
  • 280 γρ. ντομάτες, κομμένες σε όγδοα
  • 8 γρ. ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • 4 γρ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. σκόρδο, σε σκελίδες
  • 150 γρ. κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε μεγάλο καρέ
  • 15 γρ. χυμός λεμονιού
  • 3 γρ. ξύσμα λεμονιού
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Για τις χυλοπίτες

  • 600 γρ. ζωμός κοτόπουλο
  • 400 γρ. γάλα
  • 250 γρ. χυλοπίτες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. γραβιέρα
  • 50 γρ. κεφαλοτύρι
  • 50 γρ. τσένταρ
  • Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κοτόπουλο

Σε ένα ταψί προσθέτουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, το λουκάνικο, τη ντομάτα, σκόρδο, ξύσμα και χυμό λεμονιού, τα βότανα, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Αλατίζουμε το κοτόπουλο, προσθέτουμε ελαιόλαδο και το τοποθετούμε στο ταψί πάνω από τα υπόλοιπα υλικά. Ψήνουμε στους 160°C για 50 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα το κοτόπουλο και να ροδίσουν τα λαχανικά.

TIPΣε τέτοιου είδους φαγητά που ψήνονται στον φούρνο είναι σημαντικό να μην παραγεμίζετε το ταψί με λαχανικά, για να ψηθούν σωστά.

Για τις χυλοπίτες

Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τις χυλοπίτες και προσθέτουμε ζωμό από κοτόπουλο, αλάτι και γάλα. Ενώ μαγειρεύονται οι χυλοπίτες σε μέτρια θερμοκρασία, τις ανακατεύουμε συχνά αλλά όχι συνέχεια για να μην κολλήσουν, και μόλις αρχίζει να βράζει το μείγμα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Τρίβουμε στον τρίφτη τσένταρ, γραβιέρα και κεφαλοτύρι ή κάποιο άλλο τυρί που λιώνει εύκολα. Μόλις χυλώσουν οι χυλοπίτες, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ενσωματώνουμε τα τυριά. Προσθέτουμε βούτυρο.

Για το πιάτο

Σε ένα πιάτο σερβίρουμε τις χυλοπίτες και από πάνω τα λαχανικά με το λουκάνικο και το μπούτι κοτόπουλου. Για το τελείωμα ρίχνουμε λίγα φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι πρέπει να πάρεις μαζί σου στη παραλία

Μπορεί να βρισκόμαστε προς τα τέλη καλοκαιριού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν και τα μπάνια  μας. Η θάλασσα είναι ένα μέρος που λατρεύουμε να...

Sage the Dual Boiler: Η καλύτερη «καφετιέρα» για τον πιο απολαυστικό καφέ

H Sage έρχεται από την Αυστραλία μέσω Αγγλίας και μας προτείνει την προηγμένη μηχανή εσπρέσο the Dual Boiler για επαγγελματικό αποτέλεσμα, με μικρές οικιακές...

Εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις – Πώς μας επηρεάζει η αντίθεση του Ήλιου με τον Πλούτωνα;

Τι επιφυλάσσει η εβδομάδα που έρχεται; Πώς μας επηρεάζει ο Ήλιος στον Καρκίνο που σχηματίζει αντίθεση με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω; Διαβάστε αναλυτικά τις...

Jamie Foxx: Το fitness πρόγραμμα που ακολουθεί για να γίνει Mike Tyson

Πως θα σας ακουγόταν, αν σας λέγαμε ότι ο Jamie Foxx θα γίνει Mike Tyson; Όπως, ακριβώς το ακούσατε, ο χολιγουντιανός σταρ για τις ανάγκες...

Πόνοι στις αρθρώσεις; Δείτε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο περισσότερα προβλήματα βγάζει ο οργανισμός μας. Και επειδή δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο τι...