fbpx

Το ψάρι θέλει τέχνη- Δες πως να το ψήσεις στα κάρβουνα

Το ψήσιμο στα κάρβουνα, είτε πρόκειται για μπριζολίτσα είτε για ψάρι χρειάζεται δεξιοτεχνία και συνήθως πρόκειται για αντρική υπόθεση.

Το ψήσιμο του ψαριού στη σχάρα , είναι λίγο διαφορετικό από το ψήσιμο της μπριζόλας ή του μπιφτεκιού. Και αυτό γιατί έχει άλλη τεχνική που πρέπει να ακολουθήσουμε για ένα γευστικό αποτέλεσμα.

Πιστεύετε ότι γνωρίζετε τα βασικά του ψησίματος ενός ψαριού;

Αν όχι, μην πανικοβάλεστε, γιατί υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.

Αν τις ακολουθήσετε θα έχετε πραγματικά ένα τέλειο καλοψημένο ψάρι που όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους και φυσικά θα πάρετε τα εύσημα του καλού ψήστη.

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Στέγνωμα: Είναι το στάδιο που πολλοί παραλείπουν. Το ψάρι μετά το καθάρισμά του και προτού πάει για ψήσιμο πρέπει οπωσδήποτε να στεγνώσει καλά με κουζινόχαρτο. Το παραλείπουμε όταν έχουμε μαρινάρει τα ψάρια ή τα θαλασσινά.

Αλάτισμα: Το προσεκτικό αλάτισμα είναι το καθοριστικό μυστικό για ένα νόστιμο ψάρι. Εννοείται και το εσωτερικό του.

Λάδωμα: Προστατεύει τη πέτσα του ψαριού από το κόλλημα στη σχάρα και δίνει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα καθιστώντας εμφανείς τις γραμμές ψησίματος.

 

ΦΩΤΙΑ

Τα κάρβουνα είναι έτοιμα όταν η επιφάνεια είναι γκρίζα, ενώ από κάτω εξακολουθούν να είναι αναμμένα και δεν βγάζουν φλόγες. Σκέψου το barbecue σαν τον φούρνο της ζωής σου. Τοποθέτησε την παλάμη σου πάνω από τη φωτιά. Αν μπορείς να τη κρατήσεις για 2 δευτερόλεπτα, η θερμοκρασία είναι υψηλή, για 3-4 κανονική, για 5-6 μέτρια και 7-8 χαμηλή.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σχάρες: Πρέπει να είναι διαφόρων μεγεθών και σχημάτων, έτσι ώστε στη περίπτωση που περικλείουν το ψάρι να μη το σφίγγουν υπερβολικά, ούτε όμως εκείνο να «παίζει» στο εσωτερικό τους.

Ψεκαστήρι για το σιδέρωμα: Σβήνει τις φωτιές που ανάβει το στάξιμο του λίπους, βοηθάει να ξεκολλήσουν τα ψάρια από τη σχάρα χωρίς να αφαιρεθεί η πέτσα τους.

Πινέλο: Απαραίτητο για το συνεχές άλειμμα των ψαριών με λάδι.

Σπάτουλες: Πρέπει να είναι διαφόρων μεγεθών ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών που ψήνουμε.

Λαβίδα: Απαραίτητη στο ψήσιμο του χταποδιού, των καλαμαριών και της γαρίδας. Είναι τα κατάλληλα εργαλεία για το γύρισμα του ψαριού ή για το βγάλσιμό του από τη φωτιά.

 

ΕΙΔΗ ΨΑΡΙΩΝ

Σαρδέλα: Είναι το μοναδικό μικρό ψάρι που ψήνεται στα κάρβουνα. Θέλει συνολικά 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Ψάρια βάρους περίπου 300 γραμμαρίων: Περίπου 12-16 λεπτά συνολικά σε δυνατή φωτιά.

Ψάρια βάρους περίπου 500-600 γραμμαρίων: Περίπου 20-22 λεπτά συνολικά σε δυνατή προς κανονική φωτιά.

Ψάρια 1 κιλού: Περίπου 23-25 λεπτά συνολικά σε κανονική προς χαμηλή φωτιά.

Ψάρια 2 κιλών: Περίπου 45-60 λεπτά συνολικά σε κανονική προς χαμηλή φωτιά.

 

ΣΟΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

 Αν δεν χαλάσεις το ψάρι δε μαθαίνεις.

Όλα τα ψάρια δεν είναι ίδια. Διαφέρουν σε λιπαρότητα ακόμα και στη σκληρότητα της πέτσας του.

Το ψάρι, όπως και το κρέας, προτού ακουμπήσει στη σχάρα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν σου λείπει η εμπειρία στο ψήσιμο, θυμίσου πως σε ό,τι αφορά τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, είναι προτιμότερο τα ελαφρώς ωμά παρά τα υπερβολικά ψημένα.

Εάν απουσιάζει η πείρα είναι καλύτερα να διπλώνεις τα ψάρια- κυρίως τα δίκιλα ή παραπάνω- σε αλουμινόχαρτο, στο οποίο ανοίγουμε τρύπες με μια οδοντογλυφίδα, προτού τα τοποθετήσουμε στη σχάρα. Όταν ψηθεί, το εκθέτουμε λίγο στη φωτιά για να πάρει χρώμα.

 

ΑΙΩΝΙΑ DEBATES

 

 ΧΑΡΑΓΜΑ

 Α’ σχολή: Χαράζουμε ελαφρώς ή βαθιά τα μέτρια ή μεγάλα ψάρια για να ψηθούν ευκολότερα εσωτερικά

Β’ σχολή: Το χάραγμα στεγνώνει τα ψάρια

Πείρα: Ισχύουν και τα δύο, οπότε όσοι ακολουθούν το πρώτο οφείλουν να είναι πολύ προσεκτικοί.

 

ΣΧΑΡΑ

Α΄σχολή: Περνάμε τη σχάρα με κρεμμύδι ώστε να μην κολλήσουν τα ψάρια.

Β΄σχολή: Περνάμε τη σχάρα με λεμόνι ώστε να μην μας κολλήσουν.

Πείρα: ΤΟ Α και το Ω για να μην κολλήσουν τα ψάρια είναι το προσεκτικό καθάρισμα της σχάρας με συρματόβουρτσα και το άλειμμά της με λάδι.

 

ΓΥΡΙΣΜΑ

 Α΄σχολή: Γυρίζουμε πολλές φορές το ψάρι.

Β’ σχολή: Το γυρίζουμε μόνο μία φορά.

Πείρα: Γυρίζουμε αρκετές φορές ένα μεγάλο ψάρι, μία φορά όμως τα μικρά και τα μεσαία.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως, οι άνδρες υποφέρουν περισσότερο μετά από ένα χωρισμό

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή δρα Κραιγκ-Έρικ Μόρις βιοπολιτισμικό ανθρωπολόγο από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων...

Tips για να δείχνεις νέος ακόμα και αν είσαι 40 plus

Κάθε ηλικία έχει τη δική της γοητεία. Οπότε, πρέπει ν’αποδεχτούμε το γεγονός ότι ο χρόνος που περνάει δεν γίνεται να μην αφήσει το στίγμα...

Τι πρωινό χρειάζεσαι ανάλογα με τη μέρα που έχεις ν’ αντιμετωπίσεις

Οι περισσότεροι από εμάς, ξεκινάμε το πρωινό μας με έναν καφέ και τίποτε άλλο. Και όλα τα άλλα, τα παραλείπουμε. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι από...

Η Margot Robbie είναι ο νέος Jack Sparrow στη θηλυκή έκδοση της ταινίας

Μια ματιά να ρίξετε στο καστ της νέας ταινίας της Disney «Πειρατές» θα καταλάβετε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να την δείτε. Και μόνο στο άκουσμα του...

Φραγκόσυκα: Γιατί θεωρούνται υπερτροφή και πώς τα καθαρίζουμε

Τα φραγκόσυκα είναι οι καρποί της φραγκοσυκιάς που είναι κάκτος και ανήκει στο γένος Opuntia. Οι κάκτοι της οικογένειας αυτής πήραν την ονομασία τους από την αρχαία πόλη...