fbpx

Παχαίνουν ή όχι τα μακαρόνια;

«Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;» έλεγε μια διαφήμιση στη τηλεόραση για την προώθηση γνωστής μάρκας ζυμαρικών. Όπως και να το κάνουμε μακαρονάδες είναι η πλειοψηφία.

Τα μακαρόνια είναι το λατρεμένο φαγητό των περισσότερων από εμάς. Με σαλτσούλα και τυράκι για γαρνιτούρα, απολαμβάνεις ένα γεύμα που δε τρως μόνο μια φορά αλλά ξαναγεμίζεις το πιάτο σου.

Βέβαια, η πεποίθηση που υπάρχει, ότι τα μακαρόνια και γενικά τα ζυμαρικά παχαίνουν, δεν μας αφήνουν να τ’απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Έτσι, πιστεύαμε μέχρι τώρα. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed  τα νέα είναι ευχάριστα.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, η κατανάλωση των ζυμαρικών δεν συνδέεται με την παχυσαρκία.

Αντιθέτως, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος -αναλογία βάρους/ύψους- και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 23.000 ανθρώπων, μία ανάλυση αναφέρει ότι η μελέτη για τα ζυμαρικά, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται.Η αναφορά κάνει λόγο για συγκεκριμένους παράγοντες, που πρέπει να υπολογιστούν, πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο πρώτος είναι σχετικά με την περιοχή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και όχι στην Αμερική, όπου η μέση μερίδα που καταναλώνει ένας Αμερικανός είναι τεραστίων διαστάσεων.

Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά θεωρούνται το ενδιάμεσο πιάτο πριν περάσεις στο κυρίως. Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη μικρή περιφέρεια του Μολίζε, όπου η άσκηση είναι μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων λόγω των χειρωνακτικών αγροτικών εργασιών.Η αναφορά υποστηρίζει επίσης ότι η εν λόγω έρευνα στηρίζεται στη μνήμη των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ακριβείς μεταβλητές.

Που καταλήγουμε; Πως ναι μεν μπορούμε να τρώμε αλλά πάντα με μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Yoga για καλύτερη σεξουαλική ζωή – Ποιες asanas να δοκιμάσετε

Όταν κάποιος νιώθει καλά με το σώμα του τότε έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και στο σεξ. Η πρακτική της Yoga βοηθά στη συγκέντρωση, στην ευλυγισία, στην ευεξία του σώματος...

Πως να φορέσεις σωστά το άρωμά σου

Το άρωμα είναι η πινελιά που ολοκληρώνει την εμφάνισή μας, είναι η ενίσχυση του ηθικού μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και να διαλέγεις αυτό...

Βojana Κrsmanovic: Βαλκανική επίθεση

Η πανύψηλη Σέρβα, στάζει σεξουαλικότητα. Μας συστήθηκε στο Sports Illustrated του 2016 ενώ η φωτογράφιση στο «Maxim» ήταν αυτή που την καθιέρωσε ως ένα...

Εύκολη και νόστιμη συνταγή για μύδια σαγανάκι

Πολλοί από εμάς είμαστε λάτρεις των θαλασσινών και των οστρακοειδών. Και με αυτά μπορούμε να δημιουργήσουμε υπέροχα λαχταριστά πιάτα που θα γλείφουμε και τα...

Θες να κολυμπάς γρήγορα; Δες πως θα το κάνεις

Μπορεί να μην είμαστε επαγγελματίες κολυμβητές, αλλά σίγουρα θέλουμε να ξέρουμε πως κολυμπάνε γρήγορα, με ρυθμό και στυλ. Οι τρομερές επιδόσεις μέσα στο νερό των...