fbpx

Παχαίνουν ή όχι τα μακαρόνια;

«Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;» έλεγε μια διαφήμιση στη τηλεόραση για την προώθηση γνωστής μάρκας ζυμαρικών. Όπως και να το κάνουμε μακαρονάδες είναι η πλειοψηφία.

Τα μακαρόνια είναι το λατρεμένο φαγητό των περισσότερων από εμάς. Με σαλτσούλα και τυράκι για γαρνιτούρα, απολαμβάνεις ένα γεύμα που δε τρως μόνο μια φορά αλλά ξαναγεμίζεις το πιάτο σου.

Βέβαια, η πεποίθηση που υπάρχει, ότι τα μακαρόνια και γενικά τα ζυμαρικά παχαίνουν, δεν μας αφήνουν να τ’απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Έτσι, πιστεύαμε μέχρι τώρα. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed  τα νέα είναι ευχάριστα.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, η κατανάλωση των ζυμαρικών δεν συνδέεται με την παχυσαρκία.

Αντιθέτως, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος -αναλογία βάρους/ύψους- και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 23.000 ανθρώπων, μία ανάλυση αναφέρει ότι η μελέτη για τα ζυμαρικά, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται.Η αναφορά κάνει λόγο για συγκεκριμένους παράγοντες, που πρέπει να υπολογιστούν, πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο πρώτος είναι σχετικά με την περιοχή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και όχι στην Αμερική, όπου η μέση μερίδα που καταναλώνει ένας Αμερικανός είναι τεραστίων διαστάσεων.

Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά θεωρούνται το ενδιάμεσο πιάτο πριν περάσεις στο κυρίως. Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη μικρή περιφέρεια του Μολίζε, όπου η άσκηση είναι μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων λόγω των χειρωνακτικών αγροτικών εργασιών.Η αναφορά υποστηρίζει επίσης ότι η εν λόγω έρευνα στηρίζεται στη μνήμη των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ακριβείς μεταβλητές.

Που καταλήγουμε; Πως ναι μεν μπορούμε να τρώμε αλλά πάντα με μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα φυσικά αντιβιοτικά που δυναμώνουν τον οργανισμό μας

Οι παλιοί, όπως μας έλεγαν οι παππούδες μας, δεν αρρώσταιναν σχεδόν ποτέ ή ακόμα και αν αρρώσταιναν η φύση τους βοηθούσε να ξεπεράσουν ό,τι...

Την θες; Έξυπνες ατάκες για να μη χάσεις το παιχνίδι

Σκέφτεσαι πως θα τη πλησιάσεις και δεν ξέρεις τον τρόπο; Αγχώνεσαι μήπως η κουβέντα που θα της πεις την προσβάλει και μπορεί να γυρίσει και...

BMW Foundation Herbert Quandt: Denkraum – Good Life & Sustainable Cities Athens

Το ‘Denkraum – Good Life & Sustainable Cities Athens’ είναι η δεύτερη εκδήλωση του 2020 Denkraum, που φιλοξενείται σε τρεις Ευρωπαϊκές πόλεις, Άμστερνταμ, Μαδρίτη...

Γιατί πρέπει να πίνεις ένα σφηνάκι τεκίλα καθημερινά

«Πιάσε ένα σφηνάκι τεκίλα», είναι μια έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν βγαίνουμε για ποτό, όταν έρχεται η ώρα για τα σφηνάκια. Η τεκίλα παρ΄όλο που σου...

Αυτά τα λαχανικά πρέπει να καταναλώνουμε ωμά

Για να παίρνετε τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, από τα λαχανικά, πρέπει να τα καταναλώνετε με τον σωστό τρόπο. Το...