Παχαίνουν ή όχι τα μακαρόνια;

«Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;» έλεγε μια διαφήμιση στη τηλεόραση για την προώθηση γνωστής μάρκας ζυμαρικών. Όπως και να το κάνουμε μακαρονάδες είναι η πλειοψηφία.

Τα μακαρόνια είναι το λατρεμένο φαγητό των περισσότερων από εμάς. Με σαλτσούλα και τυράκι για γαρνιτούρα, απολαμβάνεις ένα γεύμα που δε τρως μόνο μια φορά αλλά ξαναγεμίζεις το πιάτο σου.

Βέβαια, η πεποίθηση που υπάρχει, ότι τα μακαρόνια και γενικά τα ζυμαρικά παχαίνουν, δεν μας αφήνουν να τ’απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Έτσι, πιστεύαμε μέχρι τώρα. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed  τα νέα είναι ευχάριστα.

Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, η κατανάλωση των ζυμαρικών δεν συνδέεται με την παχυσαρκία.

Αντιθέτως, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος -αναλογία βάρους/ύψους- και μικρότερη περιφέρεια μέσης.

Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 23.000 ανθρώπων, μία ανάλυση αναφέρει ότι η μελέτη για τα ζυμαρικά, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται.Η αναφορά κάνει λόγο για συγκεκριμένους παράγοντες, που πρέπει να υπολογιστούν, πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ο πρώτος είναι σχετικά με την περιοχή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και όχι στην Αμερική, όπου η μέση μερίδα που καταναλώνει ένας Αμερικανός είναι τεραστίων διαστάσεων.

Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά θεωρούνται το ενδιάμεσο πιάτο πριν περάσεις στο κυρίως. Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη μικρή περιφέρεια του Μολίζε, όπου η άσκηση είναι μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων λόγω των χειρωνακτικών αγροτικών εργασιών.Η αναφορά υποστηρίζει επίσης ότι η εν λόγω έρευνα στηρίζεται στη μνήμη των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ακριβείς μεταβλητές.

Που καταλήγουμε; Πως ναι μεν μπορούμε να τρώμε αλλά πάντα με μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μυστικό για καλύτερο σεξ κρύβεται στην αναπνοή

Το σεξ κρύβει πολλά μυστικά που αν ξέρουμε πως να τα χρησιμοποιήσουμε θα το απολαύσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό με τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις. Αν...

Ποιο στυλ κουρέματος για κοντά μαλλιά σου ταιριάζει

Τώρα το καλοκαίρι που ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο θέλουμε να είμαστε δροσεροί και ανάλαφροι. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει μόνο για τα ρούχα, αλλά περιλαμβάνει και...

Αναρωτιέσαι γιατί δεν σου απαντάει στα μηνύματα; Μάθε τους λόγους

Όλοι έχουμε στείλει ένα μήνυμα και δεν έχουμε πάρει απάντηση. Και φυσικά, δεν μας αρέσει καθόλου! Αναρωτιέσαι τι μπορεί να έκανες λάθος και να την...

Χρωματική ένταση στα Royal Oak Offshore της Audemars Piguet (vid)

Ακόμα μια παραλλαγή των εμβληματικών Royal Oak Offshore, για όσους δεν διστάζουν να βάλουν χρώμα στη ζωή τους, παρουσίασε η ελβετική Audemars Piguet. Η Audemars...

Must καλοκαιρινά ρούχα που χρειάζεται ένας άντρας στη ντουλάπα του

Το καλοκαίρι είναι εδώ για τα καλά και μας επιτάσσει να ντυνόμαστε αέρινα ρούχα. Ένα σωστό ντύσιμο είναι ιδιαίτερα βοηθητικό, ειδικά σε περιόδους με αρκετή ζέστη όπως την...