«Είμαι μακαρονάς, τι να κάνουμε;» έλεγε μια διαφήμιση στη τηλεόραση για την προώθηση γνωστής μάρκας ζυμαρικών. Όπως και να το κάνουμε μακαρονάδες είναι η πλειοψηφία.
Τα μακαρόνια είναι το λατρεμένο φαγητό των περισσότερων από εμάς. Με σαλτσούλα και τυράκι για γαρνιτούρα, απολαμβάνεις ένα γεύμα που δε τρως μόνο μια φορά αλλά ξαναγεμίζεις το πιάτο σου.
Βέβαια, η πεποίθηση που υπάρχει, ότι τα μακαρόνια και γενικά τα ζυμαρικά παχαίνουν, δεν μας αφήνουν να τ’απολαύσουμε όσο θα θέλαμε. Έτσι, πιστεύαμε μέχρι τώρα. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed τα νέα είναι ευχάριστα.
Σύμφωνα με σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Nutrition & Diabetes, η κατανάλωση των ζυμαρικών δεν συνδέεται με την παχυσαρκία.
Αντιθέτως, η μελέτη δείχνει ότι όσοι έτρωγαν ζυμαρικά είχαν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος -αναλογία βάρους/ύψους- και μικρότερη περιφέρεια μέσης.
Παρότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή 23.000 ανθρώπων, μία ανάλυση αναφέρει ότι η μελέτη για τα ζυμαρικά, μπορεί να μην είναι τόσο αθώα όσο ακούγεται.Η αναφορά κάνει λόγο για συγκεκριμένους παράγοντες, που πρέπει να υπολογιστούν, πριν βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα.
ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Ο πρώτος είναι σχετικά με την περιοχή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία και όχι στην Αμερική, όπου η μέση μερίδα που καταναλώνει ένας Αμερικανός είναι τεραστίων διαστάσεων.
Στην Ιταλία, τα ζυμαρικά θεωρούνται το ενδιάμεσο πιάτο πριν περάσεις στο κυρίως. Επίσης, η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη μικρή περιφέρεια του Μολίζε, όπου η άσκηση είναι μέσα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων λόγω των χειρωνακτικών αγροτικών εργασιών.Η αναφορά υποστηρίζει επίσης ότι η εν λόγω έρευνα στηρίζεται στη μνήμη των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ακριβείς μεταβλητές.
Που καταλήγουμε; Πως ναι μεν μπορούμε να τρώμε αλλά πάντα με μέτρο. Δεν πρέπει να υπερβάλουμε.