fbpx

Το λάθος που κάνεις μετά τη γυμναστική και πρέπει να το σταματήσεις

Μετά από μια σκληρή προπόνηση αυτό που αναζητάς είναι ένα κρεβάτι για να βάλεις το κουρασμένο σου κορμί.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αυτό σωστό, αλλά μια έρευνα που διενήργησε η επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Διατροφής, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού  στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον αθλητικό διαιτολόγο Andrew Holwerda , κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

 

ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ ΣΟΥ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο σκληρής και συστηματικής προπόνησης δύναμης, γνωρίζεις ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά το γυμναστήριο, επιτρέπει στους μυς σου να προσλάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα (ΕΑΑs) -ιδίως λευκίνη- για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αμινοξέων στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια του «αναβολικού παραθύρου» -εκείνη τη μία περίπου ώρα μετά την προπόνηση, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγιστοποιείται η αφομοίωση των ωφελειών από την άσκηση.Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των αμινοξέων:

Η μορφή πρωτεΐνης παίζει σημαντικό ρόλο: Ο ορός γάλακτος ταχείας πέψης μεταφέρει περισσότερα EAAs στους μυς απ’ ό,τι η βραδείας πέψης καζεΐνη.

Η απορρόφηση εξαρτάται επίσης από το πότε καταναλώνεται το γεύμα, την ποσότητα, πόσα αμινοξέα περιέχει το γεύμα, ακόμη και το πώς παρασκευάζεται.

Οι Ολλανδοί ερευνητές κατέγραψαν, με τη βοήθεια οκτώ υγιών νεαρών ανδρών, όλες αυτές τις παραμέτρους κατανάλωσης EAAs μετά τις προπονήσεις τους και ζητήθηκε από τους μισούς να κάθονται σε μια καρέκλα, την ώρα που οι υπόλοιποι τέσσερις ξεκουράζονταν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι.

Το αίμα των συμμετεχόντων εξεταζόταν διεξοδικά κάθε 15 λεπτά για τις επόμενες 4 ώρες, ενώ το πείραμα συνεχίστηκε με την ίδια διαδικασία για τις επόμενες 14 μέρες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ξάπλωναν μετά το γεύμα είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις EAAs στο αίμα τους συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν σε καρέκλα.

Στις δημοσιευμένες αναφορές τους επισημαίνουν ότι η δυσκολία του οργανισμού να πέψει και να κυκλοφορήσει τα θρεπτικά συστατικά ανάκαμψης και μεγιστοποίησης των μυών ενώ το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ξεκούρασης, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών και, φυσικά, στην αποτελεσματική αποθεραπεία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνταγή για aperitivo «Delight Spritz» και ζεστές ελιές με σκόρδο και μυρωδικά

Καλοκαιρινές βραδιές στο μπαλκόνι με ένα δροσιστικό aperitivo Delight Spritz και με το ιδανικό συνοδευτικό με ζεστές ελιές με σκόρδο και μυρωδικά. Μια συνταγή που...

Πως θα διατηρήσεις φρέσκο ένα ουίσκι

«Ουίσκι και ξερό ψωμί». Γιατί το λέμε αυτό; Μα φυσικά επειδή πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά και πρώτο στις προτιμήσεις των...

Κι όμως, αυτή η παραλία είναι στην Ελλάδα-Δες που βρίσκεται

Η Ελλάδα είναι φημισμένη για τις καταγάλανες παραλίες της και τον ηλιόλουστο καιρό, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μια ελληνική παραλία που κάνει το γύρο...

Το ID.3 το πρωτοποριακό ηλεκτρικό μοντέλο της Volkswagen έφτασε στην Ελλάδα

Μία νέα εποχή για την αυτοκίνηση ξεκινά και στην Ελλάδα, με την έναρξη διάθεσης του ολοκαίνουργιου, αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της Volkswagen, του απόλυτα καινοτόμου...

Απόδραση στη Θεσσαλία με το Audi Q3 Sportback

Μπαίνουμε μέσα στο πνεύμα των Μετεώρων περιβαλλόμενοι από το μοναδικό τοπίο και φθάνουμε στη λίμνη Κάρλα, έναν χρήσιμο υδροβιότοπο, με ενδιάμεση στάση στο σπήλαιο...