Το λάθος που κάνεις μετά τη γυμναστική και πρέπει να το σταματήσεις

Μετά από μια σκληρή προπόνηση αυτό που αναζητάς είναι ένα κρεβάτι για να βάλεις το κουρασμένο σου κορμί.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αυτό σωστό, αλλά μια έρευνα που διενήργησε η επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Διατροφής, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού  στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον αθλητικό διαιτολόγο Andrew Holwerda , κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

 

ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ ΣΟΥ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο σκληρής και συστηματικής προπόνησης δύναμης, γνωρίζεις ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά το γυμναστήριο, επιτρέπει στους μυς σου να προσλάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα (ΕΑΑs) -ιδίως λευκίνη- για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αμινοξέων στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια του «αναβολικού παραθύρου» -εκείνη τη μία περίπου ώρα μετά την προπόνηση, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγιστοποιείται η αφομοίωση των ωφελειών από την άσκηση.Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των αμινοξέων:

Η μορφή πρωτεΐνης παίζει σημαντικό ρόλο: Ο ορός γάλακτος ταχείας πέψης μεταφέρει περισσότερα EAAs στους μυς απ’ ό,τι η βραδείας πέψης καζεΐνη.

Η απορρόφηση εξαρτάται επίσης από το πότε καταναλώνεται το γεύμα, την ποσότητα, πόσα αμινοξέα περιέχει το γεύμα, ακόμη και το πώς παρασκευάζεται.

Οι Ολλανδοί ερευνητές κατέγραψαν, με τη βοήθεια οκτώ υγιών νεαρών ανδρών, όλες αυτές τις παραμέτρους κατανάλωσης EAAs μετά τις προπονήσεις τους και ζητήθηκε από τους μισούς να κάθονται σε μια καρέκλα, την ώρα που οι υπόλοιποι τέσσερις ξεκουράζονταν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι.

Το αίμα των συμμετεχόντων εξεταζόταν διεξοδικά κάθε 15 λεπτά για τις επόμενες 4 ώρες, ενώ το πείραμα συνεχίστηκε με την ίδια διαδικασία για τις επόμενες 14 μέρες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ξάπλωναν μετά το γεύμα είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις EAAs στο αίμα τους συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν σε καρέκλα.

Στις δημοσιευμένες αναφορές τους επισημαίνουν ότι η δυσκολία του οργανισμού να πέψει και να κυκλοφορήσει τα θρεπτικά συστατικά ανάκαμψης και μεγιστοποίησης των μυών ενώ το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ξεκούρασης, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών και, φυσικά, στην αποτελεσματική αποθεραπεία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος coach του ανθρώπου

Το ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το ξέρουμε, αλλά περισσότερο εκείνοι που τον έχουν σαν κατοικίδιο. Ένας ισχυρός δεσμός που δεν...

Δες γιατί το καζανάκι βοηθάει στην εξάπλωση του κοροναϊού

Η περίοδος του κοροναϊού ήταν και είναι από τις πιο δύσκολες που έχουμε περάσει. Η μετά- κοροναϊού εποχή θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι επίφοβο...

Partner Yoga: 5 asanas για πρακτική με την σύντροφό σας

Από την Κατερίνα Ιορδανίδη Η πρακτική της γιόγκα έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στον κόσμο του...instagram. Χαιρετισμοί στον ήλιο, ασκήσεις αναπνοών, ενδυνάμωση...

Το σεξ βοηθάει στο να κάνεις καλύτερο ύπνο

Οι έρευνες θα μας τρελάνουν. Πολλές μελέτες γίνονται κατά καιρούς γύρω από θέματα που σχετίζονται με το σεξ. Αυτή τη φορά έρχεται μία έρευνα να...

Πως θα δείχνεις πιο φρέσκος μετά από μια πολύωρη πτήση

Όλοι έχει τύχει να ταξιδέψουμε με αεροπλάνο. Είτε για κοντινούς είτε για πιο μακρινούς προορισμούς. Το ταξίδι με αεροπλάνο είναι πάντα ξεκούραστο, αλλά στην περίπτωση...