Το λάθος που κάνεις μετά τη γυμναστική και πρέπει να το σταματήσεις

Μετά από μια σκληρή προπόνηση αυτό που αναζητάς είναι ένα κρεβάτι για να βάλεις το κουρασμένο σου κορμί.

Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι αυτό σωστό, αλλά μια έρευνα που διενήργησε η επιστημονική ομάδα της Ακαδημίας Διατροφής, Τοξικολογίας και Μεταβολισμού  στο πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, με επικεφαλής τον αθλητικό διαιτολόγο Andrew Holwerda , κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα.

 

ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΑΝΑΒΟΛΙΚΟ ΣΟΥ «ΠΑΡΑΘΥΡΟ»

Όταν βρίσκεσαι σε περίοδο σκληρής και συστηματικής προπόνησης δύναμης, γνωρίζεις ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά το γυμναστήριο, επιτρέπει στους μυς σου να προσλάβουν τα απαραίτητα αμινοξέα (ΕΑΑs) -ιδίως λευκίνη- για ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αμινοξέων στον μυϊκό ιστό κατά τη διάρκεια του «αναβολικού παραθύρου» -εκείνη τη μία περίπου ώρα μετά την προπόνηση, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, μεγιστοποιείται η αφομοίωση των ωφελειών από την άσκηση.Στην αρχή της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν όλους τους βασικούς παράγοντες που μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση των αμινοξέων:

Η μορφή πρωτεΐνης παίζει σημαντικό ρόλο: Ο ορός γάλακτος ταχείας πέψης μεταφέρει περισσότερα EAAs στους μυς απ’ ό,τι η βραδείας πέψης καζεΐνη.

Η απορρόφηση εξαρτάται επίσης από το πότε καταναλώνεται το γεύμα, την ποσότητα, πόσα αμινοξέα περιέχει το γεύμα, ακόμη και το πώς παρασκευάζεται.

Οι Ολλανδοί ερευνητές κατέγραψαν, με τη βοήθεια οκτώ υγιών νεαρών ανδρών, όλες αυτές τις παραμέτρους κατανάλωσης EAAs μετά τις προπονήσεις τους και ζητήθηκε από τους μισούς να κάθονται σε μια καρέκλα, την ώρα που οι υπόλοιποι τέσσερις ξεκουράζονταν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι.

Το αίμα των συμμετεχόντων εξεταζόταν διεξοδικά κάθε 15 λεπτά για τις επόμενες 4 ώρες, ενώ το πείραμα συνεχίστηκε με την ίδια διαδικασία για τις επόμενες 14 μέρες.

Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που ξάπλωναν μετά το γεύμα είχαν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις EAAs στο αίμα τους συγκριτικά με εκείνους που κάθονταν σε καρέκλα.

Στις δημοσιευμένες αναφορές τους επισημαίνουν ότι η δυσκολία του οργανισμού να πέψει και να κυκλοφορήσει τα θρεπτικά συστατικά ανάκαμψης και μεγιστοποίησης των μυών ενώ το σώμα βρίσκεται σε οριζόντια θέση ξεκούρασης, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην οικοδόμηση μεγαλύτερων μυών και, φυσικά, στην αποτελεσματική αποθεραπεία.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες τροφές μπορούμε να καταψύξουμε

Πολλές φορές αγοράζουμε προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, τα οποία δεν χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό, με αποτέλεσμα να χαλάνε και να τα πετάμε. Μας έχει...

Οι 6 πιο κοινές σεξουαλικές φαντασιώσεις

Η φαντασίωση στο σεξ είναι το κερασάκι στην τούρτα για τη μέγιστη απόλαυση. Σκοπός είναι να ικανοποιούνται και οι δύο και ν’απολαμβάνουν κάθε στιγμή...

Οι καλύτερες ασκήσεις για τους 40 plus

Τι 30, τι 40, τι 50. Σε γενικές γραμμές η ηλικία για ορισμένα πράγματα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο. Όχι όμως για τη γυμναστική,...

Francesco: Μεσογειακή κουζίνα με τοπικά προϊόντα της Άνδρου

Το εστιατόριο Francesco βρίσκεται στο παραδοσιακό λιμανάκι  Γαύριο της Άνδρου. Αν επισκεφθείς το όμορφο νησί των Κυκλάδων, αξίζει να κάνεις μια στάση  στο εστιατόριο και...

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο βασιλιάς της ροκ και το άδικο τέλος

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν ένας άξιος εκφραστής της ελληνικής ροκ σκηνής. Τα τραγούδια του πάντα με νόημα, μας συντρόφευαν στην πορεία της ζωής μας,...