Ποια μπριζόλα είναι η καλύτερη για τη διατροφή σου

Διατροφή χωρίς κρέας δεν υπάρχει. Ειδικά όταν πρόκειται για μια ξεροψημένη μπριζόλιτσα, ποτέ δεν λέμε όχι.

Όπως και να έχει μια μπριζόλα στα κάρβουνα αποτελεί το ιδανικό κυρίως πιάτο μετά από τη γυμναστική ή ακόμα και αν δεν γυμναζόμαστε.

Γνώριζες, όμως, πως όλες οι μπριζόλες δεν είναι οι ίδιες; Και πως δεν κάνουν όλες καλό στη διατροφή μας;

Tρώγοντας μία μπριζόλα προσλαμβάνεις και τα 9 βασικά αμινοξέα αλλά και λίπος, κάτι που αυξάνει τις θερμίδες. Το λίπος έχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο και οι πρωτεΐνες 4 θερμίδες ανά γραμμάριο.

Το υγιεινό για τη διατροφή μας, είναι να καταναλώνουμε άπαχο κρέας. Αυτό που πετυχαίνουμε είναι να πάρουμε την απαραίτητη πρωτεΐνη αλλά όχι το λίπος.

Γι’ αυτό τα καλύτερα κομμάτια μπριζόλας που μας δίνουν μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι τα παρακάτω.

 

Στρογγυλό: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Εκτός το ότι δεν έχει πολύ λίπος, μπορεί επίσης να είναι οικονομικό κομμάτι. Συνήθως το παίρνουν από το πίσω μέρος του μηρού, το πίσω κότσι και τα γόνατα. Πέρα από αυτό διαθέτει ένα ωφέλιμο φορτίο πρωτεϊνών ενώ μπορεί να σου προσφέρει επίσης καλή ποσότητα εξαιρετικά απορροφήσιμου σιδήρου και να δώσει στην προπόνησή σου έξτρα ενέργεια. Από το στρογγυλό παίρνεις και το νουά, σχετικά σκληρό κομμάτι, αλλά άπαχο.

 

Κόντρα φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 7:1

Πρόκειται για ένα πολύ άπαχο κομμάτι και μην το μπερδεύεις με την κόντρα μπριζόλα. Βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας σε ποσότητα πρωτεΐνης, ενώ είναι πηγή νιασίνης, μιας βιταμίνης του συμπλέγματος Β. Χωρίς κόκκαλο είναι κατάλληλο για ψητό φούρνου, κατσαρόλας, όπως επίσης και για γκριλ και γενικά για συνταγές της ώρας. Από κόντρα γίνεται και το αγγλικό roast-beef.

Φιλέτο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 5:1

Θεωρείται από τα καλύτερα κομμάτια γιατί προσφέρει ωραία γεύση και είναι τρυφερό κρέας. Όπως και με τα άλλα κόκκινα κρέατα αποτελεί μια φυσική πηγή κρεατίνης, η πιο διαδεδομένη ένωση που ενισχύει τη δύναμή σου στο γυμναστήριο, καθώς και κολλαγόνο.

Προσοχή: Το άπαχο κρέας, όπως το φιλέτο, μπορεί να γίνει πιο σκληρό και από δερμάτινο παπούτσι όταν ψήνεται για πολλή ώρα. Ψήσε το σε δυνατή φωτιά για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά.

Κιλότο: Αναλογία Πρωτεΐνης – Λίπους 4:1

Τρυφερό κομμάτι, κατάλληλο για ψητά κατσαρόλας, κοκκινιστά και ψητά σχάρας, είναι στην ουσία το τελείωμα της μπριζόλας. Περίπου 85 γραμμάρια κιλότου σου προσφέρουν μέχρι και περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με μια καλή ποσότητα σεληνίου, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μετά την προπόνηση.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αριστοτέλης Ωνάσης: Η αυτοκρατορία ενός μύθου και η κατάρα

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες κροίσους, ο οποίος αποτέλεσε ένα από τα διασημότερα πρόσωπα της σύγχρονης ιστορίας. Συνδύαζε χαρακτηριστικά, όπως θάρρος,...

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδίδει μαθήματα… στυλ!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, είτε στο ρόλο του Πρωθυπουργού είτε στον μέχρι πρότινος ρόλο του...

Κεραυνός εν αιθρία! Η Honda φεύγει από την Formula 1!

Bόμβα μεγατόνων στη Formula 1, καθώς η Honda αποκάλυψε ότι θα αποσυρθεί από το άθλημα μετά τη σεζόν 2021, οπότε θα πρέπει να βρουν...

Μελαχρινός με κόκκινο μούσι; Μάθε τον λόγο

Είσαι μελαχρινός και έχεις κόκκινο μούσι; Φοβάσαι μήπως συμβαίνει κάτι και υπάρχει αυτή η διχρωμία ανάμεσα στα μαλλιά και στο μούσι σου; Οι ειδικοί αναφέρουν...

Τα λάθη που κάνουμε όταν πίνουμε καφέ

Ο καφές είναι το πρώτο πράγμα που κάνουμε όταν ξυπνάμε «για να ανοίξει το μάτι μας» kαι αυτό γιατί η καφεΐνη που περιέχει είναι...