fbpx

Πως συνδέεται ο ύπνος με την απώλεια βάρους;

Η επιστήμη συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις διάφορες μελέτες και τα αποτελέσματα αυτών. Αυτή τη φορά, θ’ ασχοληθούμε με τον ύπνο και την απώλεια βάρους.

Πως δηλαδή, ο ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει στο να χάσουμε κιλά. Μπορεί να έχουν συνδέσει το κάψιμο θερμίδων με την γυμναστική και τη διατροφή, αλλά φαίνεται ότι δεν είναι ο μόνος παράγοντας.

Καταρχάς, γνωρίζουμε πως η σωστή διάρκεια ύπνου είναι εφτά με εννιά ώρες.

Πολύς κόσμος, για τους δικούς του λόγους κοιμάται πολύ λιγότερες ώρες. Τι αναφέρουν έρευνες γι’αυτό το φαινόμενο;

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, αυτό συνδέεται με αυξημένα επίπεδα λίπους στο σώμα. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει η πιθανότητα παχυσαρκίας.

 

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ

Μια μελέτη έδειξε ότι,  σε περίοδο δίαιτας το να κοιμάσαι 5,5 ώρες κάθε βράδυ για πάνω από δύο βδομάδες οδήγησε σε μικρότερη απώλεια σε σύγκριση με το να κοιμάσαι 8,5 ώρες τη νύχτα. Ταυτόχρονα μάλιστα οδήγησε σε μεγαλύτερη απώλεια μυικής μάζας αντί λίπους.

Στη δεύτερη μελέτη τα αποτελέσματα ήταν πάνω- κάτω τα ίδια. Σε μια περίοδο 8 εβδομάδων, η μείωση κατά μόλις μια ώρα του ύπνου στις πέντε από τις εφτά νύχτες της βδομάδας, είχε αρνητικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, η αναπλήρωση του ύπνου το σαββατοκύριακο δεν ήταν επαρκής για να συμπληρώσει τις απώλειες. 

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΤΙΑ;

O ύπνος επηρεάζει δύο σημαντικές ορμόνες του σώματός μας ως προς την όρεξη -τη λεπτίνη και την γκρελίνη. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που μειώνει την όρεξη.

Έτσι, όταν έχεις υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης, συνήθως νιώθεις σπανιότερα πείνα.

Από την άλλη, η γκρελίνη είναι η ορμόνη που χαρακτηρίζεται ως «η ορμόνη της πείνας», γιατί είναι αυτή που δημιουργεί το αίσθημα ότι πεινάμε.

Η έλλειψη ύπνου, λοιπόν, μειώνει τα επίπεδα λεπτίνης και αυξάνει τα επίπεδα γκρελίνης.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων καθιστά πιο δύσκολη τη δίαιτα για έναν άνθρωπο που προσπαθεί να ελέγξει τις θερμίδες που καταναλώνει. Πολύ απλά γιατί επηρεάζει την όρεξή του.Ταυτόχρονα, η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει τον μεταβολισμό, ιδίως της γλυκόζης. Μετά το φαγητό, το σώμα μας παράγει ινσουλίνη, προκειμένου να μεταβολίσει τη γλυκόζη στο αίμα.

Με λιγότερες ώρες ύπνου αυτή η ικανότητα του μεταβολισμού της γλυκόζης φαίνεται να μειώνεται. Και αν αυτό είναι κάτι που βελτιώνεται για απώλεια ύπνου που γίνεται σπάνια, δεν βελτιώνεται όμως το ίδιο εύκολα όταν αφορά μακροχρόνια μειωμένη διάρκεια ύπνου.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Ρενί Γκράσι άφησε τους αγώνες ταχύτητας και μπήκε στην βιομηχανία ενηλίκων…

Είναι πληθωρική, μηχανόβια, και οδηγάρα. Η Ρενί Γκράσι -Renee Gracie- πρώην επαγγελματίας οδηγός αγώνων αυτοκινήτου στην Αυστραλία, παράτησε τους αγώνες και μπήκε στη βιομηχανία...

Υγιές δέρμα και πυκνά μούσια με beard oil

Η περιοχή του προσώπου είναι από τα σημεία που χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Και στη περίπτωση που έχετε γενειάδα, θέλει και αυτή την περιποίηση της. Τips...

Παξοί: Το ονειρικό νησί του Ιονίου

Σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Παξοί δημιουργήθηκαν όταν ο θεός Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του την Κέρκυρα, αποκόπτοντας το νότιο άκρο της και...

Οι κατάλληλες τροφές αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση είναι από τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή. Ειδικά στις μεγάλες ηλικίες ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος,...

Οδηγός καθημερινής περιποίησης

Μπορεί να μη δίνουμε πάντα την απαραίτητη σημασία στη φροντίδα του προσώπου, των μαλλιών μας και γενικά της εμφάνισης, αλλά αυτό θα πρέπει να...