Tι γυμναστική ν’ακολουθήσεις ανάλογα με το σωματότυπό σου

Όλοι θέλουμε να έχουμε το τέλειο αθλητικό σώμα και γι’αυτό άλλωστε αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο γυμναστήριο.

Ασκήσεις υπάρχουν πολλές, οι οποίες όμως διαφέρουν από σωματότυπο σε σωματότυπο. Κάθε άσκηση προϋποθέτει ιδιαίτερους χειρισμούς σε επίπεδο εκγύμνασης.

Έτσι πρέπει να γνωρίζουμε σε ποια κατηγορία ανήκουμε για να εστιάζουμε στη σωστή προπόνηση.

Αν για παράδειγμα είστε στη κατηγορία των ανθρώπων που το ζητούμενο τους είναι ένα αθλητικό σώμα, τότε πρέπει να επικεντρωθείτε στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της ποσοστιαίας κλίμακας σωματικού λίπους.

Τα όρια του ιδανικού λίπους είναι διαφορετικά ανά φύλο: Είναι περίπου 14% έως 30% για τις γυναίκες και 6% έως 25% για τους άντρες.

Σε κάθε κατηγορία σωματότυπου αντιστοιχεί και η ιδανική μείωση του λίπους όσο και η κατάλληλη προπόνηση που πρέπει ν’ακολουθήσετε.

 

ΕΚΤΟΜΟΡΦΙΚΟΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Είναι αυτό που αποκαλούμε «κοκαλιάρηδες». Και τι σημαίνει αυτό; Είναι αυτοί που είναι ψηλοί και με χαμηλό λίπος, είναι πιο ανθεκτικοί στην αύξηση βάρους λόγω του γρήγορου μεταβολισμού τους και είναι ικανοί να υπερκαταναλώσουν παίρνοντας λίγο ή καθόλου βάρους.

Τα άτομα με αυτόν τον τύπο σώματος έχουν ελάχιστο σωματικό λίπος και χαμηλή μυϊκή δύναμη. Είναι τα γενετικά τους χαρακτηριστικά που περιορίζουν την ικανότητά τους να προσθέτουν μυϊκή μάζα.

Εφόσον είστε σε αυτή τη κατηγορία εστιάστε σε ασκήσεις δύναμης για ν’αυξήσετε τη δυναμική του σώματός τους.

Για να πάρετε όγκο χωρίς να πάρετε κιλά και να χάσετε σωματικό λίπος, φάτε λίπη καλής ποιότητας με πρόσληψη πρωτεϊνών από 25 έως 30 γραμμάρια ανά γεύμα μαζί με υδατάνθρακες καλής ποιότητας.

Τις ημέρες που δεν κάνετε γυμναστική παραλέιψτε το επιπλέον γεύμα και το δεκατιανό και φροντίστε ώστε το πρωινό σας να είναι αρκετά πλούσιο ώστε να σας κρατήσει μέχρι το μεσημεριανό.

 

ΜΕΣΟΜΟΡΦΙΚΟΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Αυτοί που ανήκουν σε αυτό το τύπο μπορεί να χάσουν εύκολα κιλά αλλά και να τα πάρουν εξίσου εύκολα. Είναι σε θέση να αναβαθμίσουν γρήγορα τους μυς τους, έχουν μακρύ κορμό και μικρά άκρα. Αυτοί οι τύποι υπερέχουν σε όλα τα αθλήματα που απαιτούν δύναμη και ταχύτητα, και αυτό οφείλεται στο είδος των μυών που κατέχουν ενώ έχουν υψηλότερο ποσοστό ινών ταχείας σύσπασης κάτι που τους επιτρέπει να αποκτήσουν μυική μάζα πιο γρήγορα από οποιοδήποτε άλλο τύπου σώματος.

Πρέπει λοιπόν να επικεντρωθείτε στη κατάρτιση μέτριας αντοχής και να προσθέσετε Pilates ή τη γιόγκα.

Για να φτάσετε στη τέλεια σύνθεση σχετικά με το κέρδος της άπαχης μάζας και ταυτόχρονης απώλειας σωματικού λίπους φάτε λίπη καλής ποιότητας με μέτριους υδατάνθρακες.

Σε μέρες που δεν γυμνάζεστε παραλείψτε το γεύμα που συνηθίζετε να παίρνετε πριν τη προπόνηση και το απόγευμα πιείτε απλά ένα πράσινο τσάι ή ένα καφέ.

 

ΕΝΔΟΜΟΡΦΙΚΟΣ ΣΩΜΑΤΟΤΥΠΟΣ

Πρόκειται για εκείνους τους τύπους ανθρώπων που έχουν τάση να παχαίνουν. Έχουν πάντα καμπύλες και στην ουσία προσπαθούν να διατηρήσουν το ποσοστό του σωματικούς τους λίπους υπο έλεγχο.

Βεβαιωθείτε ότι η άσκηση είναι μέρος της καθημερινής σας συνήθειας και αν ο μεταβολισμός σας είναι αργός, θα πρέπει να τρώτε τρόφιμα που είναι κατάλληλα για να τον πυροδοτήσουν.

Ιδανικές ασκήσεις γι’αυτό τον τύπο είναι το crossfit, όπως και τα βάρη αλλά και η μέτρια άσκηση αντοχής.

Πρέπει να τρώτε λίπη και πρωτεΐνες καλής ποιότητας και ταυτόχρονα, περιορίστε την πρόσληψη υδατανθράκων προκειμένου να μεγιστοποιήσετε την κατάλληλη σύνθεση του σώματος, τον έλεγχο της ινσουλίνης και του σακχάρου στο αίμα.

Όταν δεν κάνετε γυμναστική, απολαύστε ένα πλούσιο πρωινό μέσα σε 45 λεπτά αφού έχετε ξυπνήσει και σε μέρες που γυμνάζεστε μην φάτε τίποτα πριν και μετά τη προπόνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NextEV Nio EP-9: Τα γέλια έχουν κοπεί!

Δεν είναι μακρυά ο καιρός που οι Κινέζοι θα δείχνουν τον δρόμο σε κάθε τεχνολογική εφαρμογή με δικές τους σχεδιάσεις, εκτός από τις δικές...

Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος: Το απλό και νεανικό στιλ ενός ευρωβουλευτή

Ο Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος γεννήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1985 και παρά το νεαρό της ηλικίας του κατάφερε να κερδίσει μια θέση στο Ευρωκοινοβούλιο με...

Τεκίλα: Μύθοι και αλήθειες

Η τεκίλα, είναι το πιο γνωστό αλκοολούχο ποτό μετά από το ουίσκι και οι περισσότεροι την προτιμούν σαν σφηνάκι. Ακούγονται πολλά για την τεκίλα, από...

Το 15λεπτο six pack στο σπίτι

Πολλοί θα θέλαμε ν’αποκτήσουμε six pack μέσα σε λίγα λεπτά. Και να έχουμε ένα σώμα χωρίς λίπος και γραμμωμένο. Υπάρχει μια συγκεκριμένη προπόνηση που μας...

Εσύ έχεις παρατηρήσει ότι οι ψηλοί βγάζουν περισσότερα χρήματα;

Εάν αισθάνεσαι μειονεκτικά με το ύψος σου καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις. Αλλά και εσύ που το θεωρείς το μεγαλύτερο προσόν σου, πολύ καλά κάνεις. Εύλογα...