Τρέξιμο: Ποιες είναι οι σωστές στάσεις του σώματος

Το τρέξιμο έχει καθιερωθεί σαν τη πιο βασική άσκηση προτού ξεκινήσουμε με τις υπόλοιπες ασκήσεις. Είναι περισσότερο άσκηση προθέρμανσης για να αρχίσουν οι μυς να μπαίνουν σε λειτουργία.

Είτε τρέχουμε σε διάδρομο, είτε έχουμε πάρει τους δρόμους, το τρέξιμο επιβάλλεται για μια σωστή προπόνηση.Η σωστή τεχνική και η σωστή στάση του σώματος θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον τρόπο τρεξίματός μας, έτσι ώστε να τρέχουμε γρηγορότερα αλλά και να προστατεύσουμε τα πόδια και τη μέση μας.

Ποια είναι τα μυστικά αυτά; Ας τα δούμε πιο κάτω αναλυτικά.

Χέρια και ωμοπλάτες

Οι ωμοπλάτες και οι ώμοι πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε τι βοηθάει αυτό; Επιτρέπει στο άνω μέρος του σώματος να παραμείνει χαλαρό και να διατηρεί καλή στάση ενώ τρέχει.

Για να αποφύγετε πόνους στην πλάτη, προσπαθήστε να μην κλίνετε πολύ προς τα εμπρός. Επίσης, διατηρήστε τους αγκώνες σου σε γωνία 90ο και αφήστε τους πήχεις να κινούνται σύγχρονα με το βηματισμό –αυτό βοηθά να αναπτύσσετε μεγαλύτερη ταχύτητα.

Διασκελισμός

Πως μας βοηθάει ο διασκελισμός; Η ελαφριά ανύψωση του γονάτου επιτρέπει να πετύχετε πιο αποτελεσματική λειτουργία του διασκελισμού σας. Αν το πόδι μένει αγκυλωμένο σε κάθε βηματισμό, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε σοβαρά.

Επίσης, το μέγεθος του διασκελισμού, όπως και η ταχύτητα των ποδιών σας θα είναι κατά 30% πιο μειωμένα από το αν ανασήκωνατε το γόνατο ελαφρώς.

Πέλματα

Σιγουρευτείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι στραμμένο ευθεία εμπρός. Λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω, σταδιακά θα οδηγήσει σε κάκωση αστραγάλου.

Επίσης, το πέλμα πρέπει να προσγειώνεται στο έδαφος πρώτα με τα ακροδάχτυλα και κατόπιν με την περιοχή της καμάρας. Σχεδόν ποτέ δεν ακουμπά κάτω η φτέρνα. Ο λόγος; Αφενός αρτιότερη μηχανική λειτουργία αναπήδησης ποδιού και αφετέρου ελαχιστοποίηση τραυματισμών αστραγάλου, γάμπας και ισχίων.

Κεφάλι και αυχένας

Η σωστή στάση είναι να κοιτάτε ευθεία, μπροστά με τον αυχένα καλά στηριγμένο με τάση προς τα πάνω. Γέρνοντας τον αυχένα προς τα κάτω, εμποδίζετε την ανώτερη αναπνευστική οδό- τον λάρυγγα- να εισπνέει επαρκές οξυγόνο.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύδια: Εύκολη και καλοκαιρινή συνταγή

Τα μύδια είναι από τα οστρακοειδή που όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό, είναι από τα πρώτα πιάτα που παραγγέλνουμε. Ιδίως το καλοκαίρι, που είναι η περίοδος όπου το ψάρι...

Έχεις φανταστεί να κάνεις διακοπές σε ιδιωτικό νησί; Τώρα μπορείς

Αλήθεια τώρα, ποιος δεν έχει σκεφτεί έστω και μια φορά στη ζωή του πόσο υπέροχα θα ήταν να είχε ένα ιδιωτικό νησί. Να πήγαινε...

Γιατί δεν πρέπει να βάζεις συνεχόμενα snooze στο ξυπνητήρι

Πόσες φορές έχει χτυπήσει το ξυπνητήρι και κατευθείαν βάζουμε αναβολή; Η απάντηση είναι... αρκετές. Όλοι το έχουμε κάνει κι αυτό γιατί το πρωινό ξύπνημα είναι...

Πως θα μείνεις πιστός στο διατροφικό σου πρόγραμμα

Το καλοκαίρι είναι η περίοδος που όλοι κάνουμε παρασπονδίες. Και στο τέλος το μετανιώνουμε γιατί προσθέτουμε θερμίδες που δεν λογαριάζαμε και χαλάμε έτσι το...

Πως θα διατηρήσεις το μαρούλι μέρες στο ψυγείο

Το μαρούλι είναι από τα λαχανικά που αν δε το καταναλώσεις μέσα στις δύο πρώτες μέρες αφού το αγοράσεις, χαλάει. Ζαρώνουν τα φύλλα του, μαυρίζουν και...