Τρέξιμο: Ποιες είναι οι σωστές στάσεις του σώματος

Το τρέξιμο έχει καθιερωθεί σαν τη πιο βασική άσκηση προτού ξεκινήσουμε με τις υπόλοιπες ασκήσεις. Είναι περισσότερο άσκηση προθέρμανσης για να αρχίσουν οι μυς να μπαίνουν σε λειτουργία.

Είτε τρέχουμε σε διάδρομο, είτε έχουμε πάρει τους δρόμους, το τρέξιμο επιβάλλεται για μια σωστή προπόνηση.Η σωστή τεχνική και η σωστή στάση του σώματος θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον τρόπο τρεξίματός μας, έτσι ώστε να τρέχουμε γρηγορότερα αλλά και να προστατεύσουμε τα πόδια και τη μέση μας.

Ποια είναι τα μυστικά αυτά; Ας τα δούμε πιο κάτω αναλυτικά.

Χέρια και ωμοπλάτες

Οι ωμοπλάτες και οι ώμοι πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε τι βοηθάει αυτό; Επιτρέπει στο άνω μέρος του σώματος να παραμείνει χαλαρό και να διατηρεί καλή στάση ενώ τρέχει.

Για να αποφύγετε πόνους στην πλάτη, προσπαθήστε να μην κλίνετε πολύ προς τα εμπρός. Επίσης, διατηρήστε τους αγκώνες σου σε γωνία 90ο και αφήστε τους πήχεις να κινούνται σύγχρονα με το βηματισμό –αυτό βοηθά να αναπτύσσετε μεγαλύτερη ταχύτητα.

Διασκελισμός

Πως μας βοηθάει ο διασκελισμός; Η ελαφριά ανύψωση του γονάτου επιτρέπει να πετύχετε πιο αποτελεσματική λειτουργία του διασκελισμού σας. Αν το πόδι μένει αγκυλωμένο σε κάθε βηματισμό, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε σοβαρά.

Επίσης, το μέγεθος του διασκελισμού, όπως και η ταχύτητα των ποδιών σας θα είναι κατά 30% πιο μειωμένα από το αν ανασήκωνατε το γόνατο ελαφρώς.

Πέλματα

Σιγουρευτείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι στραμμένο ευθεία εμπρός. Λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω, σταδιακά θα οδηγήσει σε κάκωση αστραγάλου.

Επίσης, το πέλμα πρέπει να προσγειώνεται στο έδαφος πρώτα με τα ακροδάχτυλα και κατόπιν με την περιοχή της καμάρας. Σχεδόν ποτέ δεν ακουμπά κάτω η φτέρνα. Ο λόγος; Αφενός αρτιότερη μηχανική λειτουργία αναπήδησης ποδιού και αφετέρου ελαχιστοποίηση τραυματισμών αστραγάλου, γάμπας και ισχίων.

Κεφάλι και αυχένας

Η σωστή στάση είναι να κοιτάτε ευθεία, μπροστά με τον αυχένα καλά στηριγμένο με τάση προς τα πάνω. Γέρνοντας τον αυχένα προς τα κάτω, εμποδίζετε την ανώτερη αναπνευστική οδό- τον λάρυγγα- να εισπνέει επαρκές οξυγόνο.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί δεν πρέπει να ζυγίζεσαι καθημερινά

Η ζυγαριά δεν πρέπει να μας γίνεται εμμονή. Αρκετοί από εμάς, όταν τρώμε πηγαίνουμε στη ζυγαριά για να δούμε πόσες θερμίδες πήραμε. Επίσης, όταν γυμναζόμαστε,...

Παγωμένη λεμονάδα με ρούμι καρύδας

Ετοιμαστείτε για κάτι που ίσως δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Μια σπιτική συνταγή για παγωμένη λεμονάδα που συνδυάζεται άψογα με ρούμι καρύδας. ΥΛΙΚΑ 1 ½ παγάκια σπασμένα 3...

Piëch GT2: Ο πήχης ανεβαίνει στα σπορ ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Αν δεν γνωρίζετε τη μάρκα Piëch μην σπεύσετε να αμφισβητήσετε τις γνώσεις περί αυτοκινήτων. Διότι πρόκειται περί startup. Με τέτοια όμως στελέχωση, που υπόσχεται...

Μελαχρινός με κόκκινο μούσι; Μάθε τον λόγο

Είσαι μελαχρινός και έχεις κόκκινο μούσι; Φοβάσαι μήπως συμβαίνει κάτι και υπάρχει αυτή η διχρωμία ανάμεσα στα μαλλιά και στο μούσι σου; Οι ειδικοί αναφέρουν...

Εύκολες συνταγές για σπιτικά smoothies πλούσια σε πρωτεΐνες

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται γι’ αυτό και πρέπει να ξεκινάει μ’ ένα υγιεινό πρωινό. Έρευνες έχουν δείξει πως ο συνδυασμός του πρωινού...