fbpx

Τρέξιμο: Ποιες είναι οι σωστές στάσεις του σώματος

Το τρέξιμο έχει καθιερωθεί σαν τη πιο βασική άσκηση προτού ξεκινήσουμε με τις υπόλοιπες ασκήσεις. Είναι περισσότερο άσκηση προθέρμανσης για να αρχίσουν οι μυς να μπαίνουν σε λειτουργία.

Είτε τρέχουμε σε διάδρομο, είτε έχουμε πάρει τους δρόμους, το τρέξιμο επιβάλλεται για μια σωστή προπόνηση.Η σωστή τεχνική και η σωστή στάση του σώματος θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τον τρόπο τρεξίματός μας, έτσι ώστε να τρέχουμε γρηγορότερα αλλά και να προστατεύσουμε τα πόδια και τη μέση μας.

Ποια είναι τα μυστικά αυτά; Ας τα δούμε πιο κάτω αναλυτικά.

Χέρια και ωμοπλάτες

Οι ωμοπλάτες και οι ώμοι πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένοι κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε τι βοηθάει αυτό; Επιτρέπει στο άνω μέρος του σώματος να παραμείνει χαλαρό και να διατηρεί καλή στάση ενώ τρέχει.

Για να αποφύγετε πόνους στην πλάτη, προσπαθήστε να μην κλίνετε πολύ προς τα εμπρός. Επίσης, διατηρήστε τους αγκώνες σου σε γωνία 90ο και αφήστε τους πήχεις να κινούνται σύγχρονα με το βηματισμό –αυτό βοηθά να αναπτύσσετε μεγαλύτερη ταχύτητα.

Διασκελισμός

Πως μας βοηθάει ο διασκελισμός; Η ελαφριά ανύψωση του γονάτου επιτρέπει να πετύχετε πιο αποτελεσματική λειτουργία του διασκελισμού σας. Αν το πόδι μένει αγκυλωμένο σε κάθε βηματισμό, κινδυνεύετε να τραυματιστείτε σοβαρά.

Επίσης, το μέγεθος του διασκελισμού, όπως και η ταχύτητα των ποδιών σας θα είναι κατά 30% πιο μειωμένα από το αν ανασήκωνατε το γόνατο ελαφρώς.

Πέλματα

Σιγουρευτείτε ότι τα δάχτυλα των ποδιών σας είναι στραμμένο ευθεία εμπρός. Λίγο πιο μέσα ή λίγο πιο έξω, σταδιακά θα οδηγήσει σε κάκωση αστραγάλου.

Επίσης, το πέλμα πρέπει να προσγειώνεται στο έδαφος πρώτα με τα ακροδάχτυλα και κατόπιν με την περιοχή της καμάρας. Σχεδόν ποτέ δεν ακουμπά κάτω η φτέρνα. Ο λόγος; Αφενός αρτιότερη μηχανική λειτουργία αναπήδησης ποδιού και αφετέρου ελαχιστοποίηση τραυματισμών αστραγάλου, γάμπας και ισχίων.

Κεφάλι και αυχένας

Η σωστή στάση είναι να κοιτάτε ευθεία, μπροστά με τον αυχένα καλά στηριγμένο με τάση προς τα πάνω. Γέρνοντας τον αυχένα προς τα κάτω, εμποδίζετε την ανώτερη αναπνευστική οδό- τον λάρυγγα- να εισπνέει επαρκές οξυγόνο.

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανδρέας Μπάρκουλης: Τέσσερα χρόνια χωρίς τον ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

Πριν από 4 χρόνια (23/08/2016) «έφυγε» ένας σπουδαίος ηθοποιός και εμβληματικός ζεν πρεμιέ της εποχής του, ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Ποιος ήταν ο Ανδρέας Μπάρκουλης Γεννήθηκε στον Πειραιά στις...

Διάσημοι που έχουν δημιουργήσει τη δική τους τεκίλα

Η τεκίλα είναι στις πρώτες θέσεις των αγαπημένων μας ποτών. Ειδικά, το καλοκαίρι έχει τη τιμητική του όσον αφορά στα σφηνάκια. Λευκή ή κίτρινη η...

Έτσι θα χάσεις βάρος πριν τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτό που περιμένουμε όλοι με αγωνία  όλο το χρόνο. Και όχι άδικα, αφού είναι η περίοδος του μπάνιου, της ηλιοθεραπείας...

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο βασιλιάς της ροκ και το άδικο τέλος

Ο Παύλος Σιδηρόπουλος ήταν ένας άξιος εκφραστής της ελληνικής ροκ σκηνής. Τα τραγούδια του πάντα με νόημα, μας συντρόφευαν στην πορεία της ζωής μας,...

Τηγανιά μανιταριών για vegan και όχι μόνο

Η χορτοφαγική διατροφή έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Υπάρχουν άπειρες συνταγές που μπορείτε να πειραματιστείτε, απλές και με υλικά που έχετε...