fbpx

Πόσο ευθύνεται η διατροφή για την τριχόπτωση

Η αραίωση των μαλλιών είναι ένας από τους εφιάλτες μας. Δεν είναι μόνο οι 50αρηδες που παρατηρούν αυτό το πρόβλημα, αλλά εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες.

Αυτό αποδίδεται στο στρες και στα προϊόντα styling που χρησιμοποιούμε. Έτσι για να αντιμετωπίσουμε την τριχόπτωση, καταφεύγουμε σε διάφορες θεραπείες εμφύτευσης μαλλιών.

Είναι όμως μόνο το στρες που δημιουργεί προβλήματα τριχόπτωσης; Ή μήπως οφείλεται και σε άλλους παράγοντες;

Μια πρόσφατη έρευνα έκανε τους επιστήμονες να ξανασκεφτούν  τη σχέση μεταξύ γονιδίων, σύγχρονου life style και μαλλιών, εστιάζοντας σε ένα μόνο υπαίτιο: τις τροφές– όχι όλες αλλά κάποιες.

Από το 2009, τρεις μείζονες μελέτες -στο Μεξικό, την Ταϊβάν και την Τουρκία- κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, για το οποίο είχε προϊδεάσει μια παλιότερη φινλανδική μελέτη, το 2000: Πως η πιο κοινή αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη, είναι μια δίαιτα φορτωμένη με ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

 

Η ζάχαρη, είναι αναμφίβολα αιτία πρόωρης καράφλας

Οι επιστήμονες μπορούν να πουν με σιγουριά ότι ό,τι καταναλώνεις -ειδικά υδατάνθρακες- είναι πιθανό να δημιουργεί αλωπεκία. Ο Dr. David Kingsley, ένας από τους κορυφαίους δερματολόγους-τριχολόγους του κόσμου, εξήγησε την αναφορά της έρευνας λέγοντας τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον, ότι η διατροφή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία των μαλλιών, αλλά πάντα σε αρνητική τροχιά. Δηλαδή, η κακή διατροφή δημιουργεί τριχόπτωση, αλλά η καλή διατροφή δεν μπορεί να αντιστρέψει το φαινόμενο».

«Ωστόσο, μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε απλούς υδατάνθρακες, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές και παράλληλα πλούσια σε γαλακτοκομικά, ψάρια και άπαχο κρέας, μπορεί να επιβραδύνει τη μεγάλη υποχώρηση των μαλλιών».

 

Το κρέας, ίσως είναι το «φάρμακο» κατά της τριχόπτωσης

Και μπορεί αυτή η -αδιαμφισβήτητη- θεωρία να είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, όμως, η απόδειξη είχε έρθει πολλά χρόνια πριν, το 1928. Μόνο που πέρασε απαρατήρητη. Εκείνη τη χρονιά ο Karsten Anderson, ένας εξερευνητής της  Ανταρκτικής πήρε μέρος ως εθελοντής σε ένα ιατρικό πείραμα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης κατά το οποίο επί ένα χρόνο δεν έτρωγε παρά μόνο κρέας.Ανταρκτικής πήρε μέρος ως εθελοντής σε ένα ιατρικό πείραμα νοσοκομείου της Νέας Υόρκης κατά το οποίο επί ένα χρόνο δεν έτρωγε παρά μόνο κρέας. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συμβίωση ενός 35αρη με τους γονείς του

Όσοι έχουν «πατήσει» τα 35 και μένουν ακόμα με τους γονείς τους καταλαβαίνουν ότι η συμβίωση είναι περίπλοκη. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί...

Whisky: Ξέρεις τι πίνεις;

Εάν αποκαλείς τον εαυτό σου «εραστή» του whisky, σίγουρα γνωρίζεις τη διαφορά μεταξύ των πολλών ειδών που υπάρχουν στο εμπόριο. Ακόμα και αν δεν ξέρεις...

Γιατί μετά το γυμναστήριο μερικοί άντρες μυρίζουν άσχημα;

Πας στο γυμναστήριο για να κάνεις την καθιερωμένη σου προπόνηση και ξαφνικά σου έρχεται μια ενοχλητική μυρωδιά που δεν αντέχεται. Πόσες φορές έχεις κάνει διάδρομο...

Εξαφανίστε το λίπος με τρεις ασκήσεις σε λίγα λεπτά

Όλοι επιθυμούμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να χάσουμε το περιττό λίπος. Θέλουμε το σώμα μας να είναι σφριγηλό, σφιχτό και να μπορούμε να καμαρώνουμε...

Ένα Ψαροχώρι στην καρδιά της Αθήνας

Η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη που εκτός από αξιοθέατα έχει και πολύ ωραία εστιατόρια που καλύπτουν όλα τα γούστα. Αν κάνεις μια βόλτα στους...