fbpx

Ποδηλασία: Δε φαντάζεσαι τι οφέλη κρύβει

Η γυμναστική έχει γίνει πλέον μέρος της καθημερινότητας μας και πολλοί την έχουν συνδυάσει με το γυμναστήριο,  αν αναλογιστούμε ότι εκεί βρίσκουμε ότι όργανα θέλουμε για να γυμνάσουμε όλα τα μέρη του σώματός μας.

Η γυμναστική όμως δεν είναι μόνο όργανα. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι και για ν’ αποκτήσουμε το σώμα που θέλουμε, αλλά και για να έχουμε έναν υγιή οργανισμό.

Ένα είδος άσκησης είναι και το ποδήλατο. Δεν είναι τυχαίο, που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο κόσμος χρησιμοποιεί πολύ αυτό το μέσο είτε για να πάει στη δουλειά του, είτε για να ασκηθεί.

Αλήθεια, γνωρίζατε πόσα πολλά είναι τα οφέλη της ποδηλασίας για την υγεία μας και το σώμα μας;

 

ΑΠΟΚΤΑΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΜΥΙΚΗ ΤΟΝΩΣΗ

Αν το καλοσκεφτούμε το ποδήλατο είναι από το είδος της γυμναστικής που δεν περιλαμβάνει εκγύμναση μόνο των ποδιών. Με την ποδηλασία «αποκτάς» δύναμη με έναν ολιστικό τρόπο καθώς κάθε μέρος του σώματος εμπλέκεται σε αυτή.

Βελτιώνει σταδιακά την γενική λειτουργία των μυών με μικρό κίνδυνο καταπόνησης ή υπερπροπόνησης. Η τακτική ποδηλασία ενισχύει τους μυς των ποδιών και είναι εξαιρετική για την κινητικότητα των ισχύων και των γονάτων.

 

ΧΤΙΖΕΤΕ ΑΝΤΟΧΗ

Είναι ένας καλός τρόπος για να «χτίσετε» αντοχή. Είναι πολύ αποτελεσματική σε αυτό, επειδή οι άνθρωποι απολαμβάνουν το ποδήλατο και δεν πρόκειται να προσέξουν πραγματικά ότι έχουν διανύσει μεγαλύτερη απόσταση από την προηγούμενη φορά.

 

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑ

Η ποδηλασία κάνει την καρδιά μας να χτυπά με ένα σταθερό ρυθμό και βοηθά στη βελτίωση του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Μελέτες έχουν δείξει, ότι ποδηλατώντας στη δουλειά σας θα αυξάνει την καρδιαγγειακή ικανότητα κατά 3-7%. Η ποδηλασία χρησιμοποιεί τις μεγαλύτερες μυϊκές μάζες, αυξάνοντας τον καρδιαγγειακό ρυθμό για να επωφεληθούν η αντοχή και η φυσική κατάσταση.

 

ΚΑΙΤΕ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Είναι ένας καλός τρόπος να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά. Η σταθερή ποδηλασία καίει περίπου 300 θερμίδες ανά ώρα. Αν κάνετε ποδήλατο για 30 λεπτά καθημερινά θα κάψετε περίπου 5 κιλά σωματικού βάρους το χρόνο. Δεδομένου ότι βοηθά στη μυϊκή οικοδόμηση, θα ενισχύσει το μεταβολικό σας ρυθμό για αρκετή ώρα εφόσον έχετε τελειώσει τη βόλτα σας.

 

ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ιατρικό Σύλλογο, ποδηλατώντας μόλις 20 μίλια τη βδομάδα μπορεί να μειώσει το κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 50%. Μια μελέτη 10.000 δημοσίων υπαλλήλων υποστήριξε ότι όσοι έκαναν ποδήλατο για 20 μίλια κατά τη διάρκεια της βδομάδας, είχαν τις μισές πιθανότητες να υποστούν καρδιακή ασθένεια απ’ότι οι συνάδελφοί τους που δεν έκαναν.

 

ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ

Η ποδηλασία σε εξωτερικούς χώρους είναι ένας καλός τρόπος για να γίνετε ένα με τη φύση και να την απολαύσετε. Έτσι, θα χαλαρώσετε, θα αποσπάσετε το μυαλό σας από το στρες της καθημερινότητας και θα αναζωογονηθεί η ψυχή σας.

Τα οφέλη του ποδηλάτου είναι πολλά για να τα παραβλέψετε. Εάν είστε αποφασισμένοι να εντάξετε το ποδήλατο στη ζωή σας θα πρέπει να θυμάστε τα εξής:

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΣΑΣ

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να κάνουμε ποδήλατο. Καλό θα ήταν όμως να συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν θελήσετε να βάλετε την ποδηλασία σε ένα γενικό πρόγραμμα γυμναστικής. Θα πρέπει να σας συμβουλεύσει σχετικά με τα όρια και τις δυνατότητές σας καθώς και τι θα πρέπει να αποφύγετε.

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΕΡΟΒΙΑΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που συνδυάζει την αερόβια άσκηση με αυτή της αντοχής. Αναθεωρήστε το πρόγραμμα γυμναστικής σας ώστε το ποδήλατο να είναι η αρχική σας δραστηριότητα της εβδομάδας. Οι υπόλοιπες ασκήσεις, όπως η κυκλική προπόνηση θα πρέπει να συμπληρώνουν τα οφέλη της.

 

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ

Οι αρχάριοι θα πρέπει να κάνουν ένα πρόγραμμα να γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Δύο φορές την εβδομάδα είναι επίσης καλό.

 

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ

Η σταδιακή αύξηση της ταχύτητας είναι μια σημαντική πτυχή της ποδηλασίας. Μπορεί να είναι επίσης επίπονη για το σώμα και το κλειδί για μια επιτυχημένη άσκηση με το ποδήλατο είναι να είστε υπομονετικοί και να μην βιάζεστε σχετικά με την αύξηση των ορίων σας.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Θα πρέπει να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό, όπως κράνος, επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο σωστός τρόπος να της ζητήσεις να βγείτε ραντεβού

Το να της ζητήσεις να βγείτε ραντεβού είναι κάπως περίπλοκο για τους περισσότερους. Ανεξάρτητα από το πόσο σίγουρος είσαι για τον εαυτό σου, το...

Ηλεκτρολύτες ή energy drink στην προπόνηση;

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης το σώμα μας χρειάζεται ενεργειακό boost για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις ασκήσεις, αλλά και για να ενυδατώνεται. Σε αυτό...

Ποιες κακές συνήθειες γεμίζουν το πρόσωπό σας με σπυράκια

Συμβαίνει και στους άντρες. Τα σπυράκια, οι κοκκινίλες, ο ερεθισμός στο πρόσωπό εμφανίζονται και σ' εμάς. Σίγουρα, έχει τύχει να σηκωθείς το πρωί και η...

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος coach του ανθρώπου

Το ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου το ξέρουμε, αλλά περισσότερο εκείνοι που τον έχουν σαν κατοικίδιο. Ένας ισχυρός δεσμός που δεν...

Συνταγή για mocha affogato

Η mocha είναι μια γεύση που αφήνει στον ουρανίσκο μας μια επίγευση πολύ ευχάριστη. Μια πολύ γρήγορη συνταγή, εύκολη στην εκτέλεσή της που θα καλύψει...