fbpx

Vegan μουσακάς για μερακλήδες

Η σημερινή συνταγή είναι για μερακλήδες και για εκείνους που αγαπάνε τη μαγειρική και τους αρέσει να περνάνε αρκετή ώρα στη κουζίνα τους.

Ένα παραδοσιακό ελληνικό φαγητό που αρέσει σε όλους είναι ο μουσακάς. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει κιμά και μπεσαμέλ στη κανονική τους μορφή.

Η συνταγή που θα δείτε παρακάτω δεν περιλαμβάνει το κιμά όπως τον ξέρουμε αλλά είναι μια παραλλαγή.

Είναι όμως το ίδιο νόστιμη αλλά πιο υγιεινή.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΑΨΙ 37Χ27Χ7 ΕΚ. ΓΙΑ 8 ΚΟΜΜΑΤΙΑ

 

Για το μουσακά

  • γρ. μπεσαμέλ vegan
  • 50 γρ. κάσιους, τριμμένα
  • 30 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 400 γρ. «κιμάς» από φακές και μανιτάρια
  • γρ. λαχανικά μουσακά

 

Για τη μπεσαμέλ vegan

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 60 γρ. αλεύρι
  • 950 γρ. γάλα σόγιας
  • 10 γρ. αλάτι

 

Για τα λαχανικά

  • γρ. μελιτζάνες, σε φέτες στο μάκρος, πάχος 1 εκ. περίπου
  • 900 γρ. κολοκύθια, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 1000 γρ. πατάτες, σε φέτες στο μάκρος, πάχους 1 εκ. περίπου
  • 100 γρ. πιπεριές κόκκινες ψητές, ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. ντομάτες ψητές ψιλοκομμένες
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 10 γρ. θυμάρι ψιλοκομμένο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

 

Για το κιμά από φακές και μανιτάρια

  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 120 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένo
  • 70 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 150 γρ. καρότο, κομμένο σε μικρό καρέ
  • 250 γρ. μανιτάρια, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 10 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 90 γρ. κόκκινο κρασί
  • 450 γρ. ντομάτα κονκασέ, σε κονσέρβα
  • 180 γρ. καφέ φακές
  • 520 γρ. νερό
  • 1 γρ. μπούκοβο
  • 3 γρ. δεντρολίβανο
  • 2 γρ. θυμάρι
  • 2 γρ. ρίγανη
  • 3 γρ. βασιλικό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τον χορτοφαγικό μουσακά

Σε ένα ταψί απλώνουμε μια στρώση με τα λαχανικά και συνεχίζουμε με τη σάλτσα «κιμά» από φακές και μανιτάρια. Στη συνέχεια περιχύνουμε τη σάλτσα μπεσαμέλ vegan και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα κάσιους και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.

 

Για τη μπεσαμέλ vegan

Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα για να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Συνεχίζουμε, μέχρι το αλεύρι να πάρει ελάχιστο χρώμα, για 5 περίπου λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό γάλα σόγιας και εξακολουθούμε να ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά.

Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και σιγοβράζουμε για 20 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας συχνά με μια κουτάλα, ώστε να μην κολλήσει η σάλτσα στον πάτο της κατσαρόλας. Σουρώνουμε τη σάλτσα στο σινουά, τη δοκιμάζουμε για να προσθέσουμε αλάτι, την κρυώνουμε γρήγορα και τη διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου.

 

Για τα λαχανικά μουσακά

Απλώνουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες χωριστά σε ταψιά με λαδόκολλα, τα αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στους 200°C μέχρι να πάρουν έντονο χρώμα και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα κρυώνουμε, τα κόβουμε μεσαία καρέ και κάνουμε ένα μείγμα με τα υπόλοιπα υλικά.

 

Για τον «κιμά» από φακές και μανιτάρια

Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο και το σέλερι, στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και το σκόρδο ανακατεύοντας συνεχώς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να εξατμιστεί.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τις φακές και το μπούκοβο, αλατίζουμε και μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε με καπάκι για 45 λεπτά περίπου. Όταν η σάλτσα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε όλα τα μυρωδικά χοντροκομμένα, καθώς επίσης και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

 

 

 

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας «δικός μας» άνθρωπος, ο Δημήτρης Ψυλλάκης αναλαμβάνει την διοίκηση της Mercedes-Benz σε ΗΠΑ και Καναδά!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Daimler διόρισε τον Δημήτρη Ψυλλάκη ως επικεφαλής μάρκετινγκ και πωλήσεων, Mercedes-Benz Cars Βορείου Αμερικής και CEO της MBUSA, από την...

«Σούπερ οργασμός» και πως θα της τον χαρίσεις

Ο καλύτερος οργασμός είναι αυτός που θα κάνει τη γυναίκα να «λιώσει». Και όπως έχουμε ξαναγράψει υπάρχουν πολλών ειδών οργασμοί που έχουν ακριβώς αυτό...

Έτσι θα χάσεις βάρος πριν τις διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτό που περιμένουμε όλοι με αγωνία  όλο το χρόνο. Και όχι άδικα, αφού είναι η περίοδος του μπάνιου, της ηλιοθεραπείας...

Χιλιαδού: Το διαμάντι της Εύβοιας

Η Χιλιαδού είναι από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Κεντρικής Εύβοιας, από την πλευρά του Αιγαίου. Βρίσκεται δύο ώρες μακριά από την Αθήνα, γι’αυτό και...

Βουτιά στην ιστορία του Βυζαντίου

Ταξιδιωτικό στον Μυστρά Ταξιδεύουμε στον περίφημο λόφο του Μυστρά για να αφουγκραστούμε λίγη από την ιστορία του Βυζαντίου και να πάρουμε την αίσθηση ενός τόπου...