Γίνεται ένα κλασικό ιταλικό γλυκό να παραλαχθεί σε vegan; Φυσικά και γίνεται.
Ένα τέτοιο πολύ γνωστό γλυκό είναι το τιραμισού που στο άκουσμα και μόνο της λέξης μας τρέχουν τα σάλια.
ΥΛΙΚΑ
Για τη βάση
- 3 κ.σ ρεβυθάλευρο
- 150 ml ζεστό νερό
- 150 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 4 κ.σ λάδι καρύδας
- 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κ.γ baking powder
- 50 γρ. άμυλο αραβοσίτου
- 1 γενναιόδωρη πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση
- 200 γρ. ωμά ανάλατα κάσιους
- 625 γρ. γιαούρτι σόγιας- γεύση βανίλιας
- 150 γρ. ζάχαρη άχνη
- 110 γρ. λιωμένο λάδι καρύδας
Για το γαρνίρισμα
- 240 ml φρέσκο καφέ
- 4 κ.σ αμαρέτο ή ουίσκι- προαιρετικό
- 1-2 κ.σ σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1 κ.σ κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το βράδυ μουλιάζουμε τα κάσιους σε νερό και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Την επομένη τα στραγγίζουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μπλέντερ. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα συστατικά για τη γέμιση και τα πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε μια λεία υφή. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι ρεβυθιού και το νερό και χτυπάμε μέχρι να μην μείνει κανένα κομμάτι.
Προσθέτουμε το λάδι και τη ζάχαρη καρύδας και χτυπάμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι το αλεύρι, το μπέικιν και το άμυλο αραβοσίτου.
Ετοιμάζουμε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα απάνω και το ψήνουμε για 10 με 20 λεπτά. Προσοχή, να μην καεί.
Βεβαιωθείτε ότι η βάση έχει ψηθεί βάζοντας μια οδονογλυφίδα. Αν βγει καθαρή, τότε είναι έτοιμη.
Την αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στη συνέχεια την αφαιρούμε.
Τοποθετόυμε ένα στρώμα στο κάτω μέρος κάθε ποτηριού. Ανακατεύουμε τον καφέ και το αλκοόλ και ρίχνουμε το μισό στο κάτω στρώμα βάσης. Ρίχνουμε πάνω στη βάση τη γέμιση.
Επαναλαμβάνουμε για τη δεύτερη στρώση.
Πασπαλίζουμε με κακάο και κανέλα και το αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο όλη νύχτα.